2013. október 28., hétfő

George R. R. Martin: Trónok harca

(A tűz és jég dala 1.)

A Trónok harca lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságba vezeti el az olvasót: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát tizenöt évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon van hatalmon hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg a könyv lapjain.
Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel.

Martin legnagyobb erőssége, hogy meg tudja újítani, és élettel tölti fel azt a műfajt, amit a számtalan populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A tűz és jég dalának első kötete egy világteremtő fantasyeposz nagyszabású felütése.
E könyv történetét valahogy nem lehet dióhéjban elmesélni, de azért valamiképp megpróbálom. Adott a mi hedonista Robert királyunk, aki évekkel ezelőtt letaszította az őrült Aerys Targaryent a trónról. Azóta uralkodik, nem megvetvén a jó bort és a szajhákat. Felesége, Cersei királyné (a Lannister-házból) ezt nem nézi jó szemmel, bármit megtenne, hogy Robert másvilágra kerüljön.

Robert király segítője, Jon Arryn meghalt (túl sokat tudott), így az új segítő Eddard Stark lett. Eddardnak nagy családja van északon Deresben: felesége, Catelyn, egy fattyú fia, Havas Jon, három fia, Robb, Bran és Rickon, valamint két lánya, Sansa és Arya.

A király halála után bonyolodnak az események, sokan a trónra akarnak törni: a néhai Robert öccsei, Stannis és Renly, az őrült sárkánykirály gyermekei, Viserys és Daenerys Targaryen, és a Lannisterek is igényt tartanak rá (Robert király állítólagos idősebb fia, Joffrey, akit anyja, és anyai nagyapja irányítanak).

A történetet a Stark család, Daenerys Targaryen illetve Tyrion Lannister (a régens királynő törpe öccse) szemszögéből ismerhetjük meg. Amint a fülszöveg is ígéri, idővel rájövünk, hogy ők nem gonoszok vagy jók, mindenkit célok és érdekek vezérelnek, némelyek nemesek, némelyek pedig nem. Van, akit a bosszú hajt, van, akit igazságérzete, van, akit a félelem, és van, akit a hatalom utáni vágy.
Valahol olvastam néhány tippet, hogy hogy kell olvasni ezt a könyvet, ebből kettőt tudok felidézni:
1. Ne szeress meg senkit! (Hát, könnyű azt mondani... Daeneryst, Havas Jont, Aryát és Tyriont én nagyon megkedveltem. Vajon hányan fogják túlélni ezt a sorozatot?)
2. Ne fáradj a nevek megtanulásával! (Amúgy is lehetetlennek tartom... :))

Mindent összevetve, ez egy hosszú, bonyolult, és nehezen emészthető olvasmány, mégis lebilincselő és fantasztikus, amit csak ajánlani tudok. Amíg a Trónok harca negyedik évadát várjuk, itt az egyik ok, amiért ráfüggtem a sorozatra:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése