2017. augusztus 18., péntek

Katharine McGee: Az ezredik emelet

Sorozat: Az ezredik emelet 1.
Oldalak száma: 572 oldal
Megjelenés éve: 2017
Eredeti megjelenés: 2016
Fordította: Székely Szilvia
Kiadó: Libri
Kiadói sorozat: Insomnia
Eredeti cím: The Thousandth Floor
ISBN: 9789633107355
Műfaj: YA, sci-fi
Goodreads átlag: 73,4% (3,67)
Moly.hu átlag: 83%

Fülszöveg:

2118 ​november, Manhattan. Huszonöt éve terpeszkedik a város közepén a Torony, az ezeremeletes acél- és flexiüveg monstrum. A legmodernebb technikával felszerelt épület város a városban, a végtelen lehetőségek otthona – persze nem mindenki számára. Az alsóbb szintek lakóit több mérföld és egy teljes évszázad választja el a „plafonburzsujok” maximálisan automatizált világától.

Avery Fuller családjával az ezredik emelet egyedüli lakójaként éli irigylésre méltó mindennapjait. Genetikailag tökéletesre formált lábai előtt hever a világ, a sikerre kódolt lány mégis magányos. Legjobb barátnőire is csupán abban hasonlít, hogy mindannyian rejtegetnek valamit. Persze egyszer minden titok kiderül, és ezt Watt Bacradi tudja a legjobban. Az Alsótoronyban lakó fiatal és ügyes hacker abból él, hogy mások titkait árulja jó pénzért. Ahogy körülötte mindenki, ő is a felsőbb szintek világába vágyik – de mit hajlandó megtenni ezért? És meddig megy el akkor, ha saját titkát kell megvédenie?

Avery, Leda, Eris, Rylin, Watt – átlagos tizenévesek, akik korántsem átlagos körülmények között élnek. A szolárlámpák hamis fényében nehéz elfogadni, hogy a szerelem még a Toronyban sem működik gombnyomásra.

Én és a könyv


Olvasva: 2017. július 20. → augusztus 16.

Anno, az eredeti megjelenésekor úgy promózták a könyvet, hogy a „Gossip Girl rajongók imádni fogják”. Én is ez utóbbi csoportba tartozom, azonnal fel is került a képzeletbeli kívánságlistámra.
Muzsik E. (@music_bobe) által megosztott bejegyzés,

Véleményem


Az eredeti borító.
Hát nem gyönyörű?
Tényleg van némi hasonlóság a könyv és a GG között: Manhattan, csinos szőke a középpontban, baráti társaság, mocskos titkok… körülbelül ennyi. Az ezredik emelet ennél többről és egyszerre kevesebbről szól.

Kimondottan érdekesnek találtam, hogy a szerző már a prológusban lelövi a szörnyű végkifejletet: a lány lezuhan a Torony tetejéről. Aztán kicsit visszautazunk az időben, megismerjük a szereplőket, és megnézzük, mi vezetett az egyik karakter halálához. Egy ilyen prológus után nem hittem, hogy meg tud lepni a befejezés. Hát, tévedtem. Szinte a könyv végéig tudni véltem, ki leli halálát a Torony előtti járdán, csak az utolsó pillanatban kezdtem sejteni, hogy tulajdonképp bárki lehet: mindenki élete darabokban hevert azon az éjszakán.
"A csendbe egy sikítás hasított. Egy lány zuhant lefelé, a teste a hűvös hajnali légben sebesen siklott a föld felé.
Három percen belül a lány teste becsapódik az East Avenue irgalmat nem ismerő betonjába. De most – büszke zászlóként lobogó hajával, a domborulatainál feltépett lágy selyemruhájában és élénkpiros ajkával, melyre a döbbenet egy tökéletes Ó betűt fagyasztott –, most, ebben a múló pillanatban, sokkalta gyönyörűbb, mint valaha."
Több főszereplőnk is van, de a sztori leginkább Avery körül forog. Avery az ezredik emelet lakója. Gyönyörű lány, erről a szülei gondoskodtak: kettejük génjeit úgy kombinálták, hogy a lányuk tökéletes legyen, így könnyebben boldogulhat az életben. Csakhogy Avery nem sokra megy a szépségével. Igaz, hogy az összes srác a lábai előtt hever, de neki az az egyetlen egy kell, akit nem kaphat meg: Atlas.

Avery legjobb barátnője, Leda is reménytelenül szerelmes Atlasba. Egy közös vakáció alkalmával le is feküdtek, de másnap Atlas nyom nélkül eltűnt. Leda nem bírta idegekkel, egyre többet szedett az XPHD nevű drogból, mígnem elvonóra került. Most, a nyár elmúltával Leda hazatért, de titkolja Avery elől, hogy hol volt. Váratlanul Atlas is előkerül, és ez Averyt is, Ledát is megőrjíti kicsit. A lányok egymás ellen fordulnak, Leda pedig felkér egy hackert, hogy nyomozzon Atlas után. Így kerül a képbe Watt, aki viszont Averybe zúg bele.
Az ezredik emeletet öt szereplő szemszögéből követhetjük végig. Az első három Avery, Leda és Watt. Rajtuk kívül ott van még Eris és Rylin. Eris Avery másik legjobb barátnője. Kiderül, hogy az apja nem is az igazi apja, így az anyjával a Torony legalsó emeleteinek egyikére kell költöznie. Próbálja fenntartani a látszatot, hogy még mindig gazdag, de a születésnapi buliján leleplezik. Öröm az ürömben, hogy megismeri az igazi apját, és életében először a szerelmet is megtapasztalja. Rylin, akárcsak Watt, az alsó szintekről származik. Egyedül tartja el a húgát, és bejárónői állást vállal Cordnál, Averyék egyik barátjánál. Cord nagyon kedves hozzá, valami kialakulóban van közöttük, de Rylinnak annyira kell a pénz, hogy lopni kényszerül Cordtól.

Történetünk a jövőben, pontosabban 2118-ban játszódik, és a szerző nagyon jól bemutatta, milyen ez a világ. A Torony alsó szintjein élők élete nem annyira különbözik a miénktől, míg a fentiek olyan luxusszolgáltatásokat vehetnek igénybe, mint retinaszkenner, digilakkozás, holo-játékok, extravagáns drogok, kontaktlencsébe épített keresőmotor/közösségi oldal/telefon/netbank, stb. Engem ez a jövőkép sokkal jobban izgatott, mint maga a cselekmény.

A cselekmény ugyanis lanyhább volt, mint amit elvártam. Minden főbb karakternek volt egyetlen titka (kinek szörnyű, kinek kevésbé). Összefüggő titokhálózatra, nagy leleplezésekre, botrányokra és zsarolásokra számítottam, de csak elvétve akadt benne itt-ott. A Leda x Eris szál volt az egyik kedvencem, és pont az volt a legkevésbé kidolgozva. Kár érte, mert nagy lehetőség volt benne.
"Avery csak állt, és kábultan nézett utána. Ez most tényleg megtörtént? Az egész világ forgott körülötte, zsibbadt ujjaival szédelegve kapaszkodott a korlátba.És akkor az ég megnyílt felette. A jéghideg esőcseppek oly sebesen peregtek az arcára, hogy az már szinte fájt. Mégis, képtelen volt megmozdulni. Csak állt ott földbe gyökerezett lábbal, akár egy fényesen ragyogó villámhárító, és mialatt a vihar lassacskán körülölelte, ő kábán az ajkához emelte a kezét."
Olvastam olyan kritikát, ami nem volt elájulva a világfelépítéstől. Hiányolta a háttérsztorit, hogy miért kellett egyáltalán megépíteni a Tornyot, hisz a kinti világ is élhető, nem mérgező a levegő, vagy ilyesmi. Kérdem én: mindennek konkrét oka kell, hogy legyen? Miért építették a többi felhőkarcolót? És a Burdzs Kalifát (a világ legmagasabb épülete, a maga 828 méterével és potom 163 emeletével)? Miért is ne építhették volna a Tornyot egyetlen okból, mondjuk, hogy kiemelkedjenek az átlag ember szintjéről és színvonaláról? Egyébként nekem igenis tetszett a Torony felépítése, hogy ennyi minden helyet kapott benne: rengeteg iskola, parkok (többek között a Central Park), klubok, templomok, bevásárlóközpontok, és minden, ami csak elképzelhető.

Végig abban a hitben voltam, hogy ez egy önálló könyv, nincs folytatása. A sztori vége viszont lezáratlan, elég sok szál nyitva maradt. (Anti-függővégisták ettől függetlenül nyugodtan olvashatják.) A második kötet címe The Dazzling Heights, és most, augusztus végén jelenik meg.

Igazából tetszett a könyv, azért a négy pillangó, mert hiába hasonlították a GG-hez, messze nem érte el azt a szintet botrányok terén.

A recenziós példányért köszönet a Libri Kiadónak!

Book Trailer



Képek forrása:
https://theeyeoffaith.com/2012/02/18/glamour-glitter-fashion-and-pills/
https://hu.pinterest.com/pin/318489004880430417/
https://www.instagram.com/p/8q69xyjAHu/?taken-by=donnaromina
http://gucci-flipflops.tumblr.com/post/155316904764
https://hu.pinterest.com/pin/399272323194954605/
http://www.bridesmagazine.co.uk/planning/receptions/diy-details/2016/03/diy-decoration-for-champagne-flutes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése