2020. április 9., csütörtök

Eric Smith: Geek randikalauz

Oldalak száma: 208 oldal
Megjelenés éve: 2020
Eredeti megjelenés: 2013
Fordította: Laki Mihály
Kiadó: Kossuth
Eredeti cím: The Geek's Guide to Dating
Besorolás: -
Goodreads átlag: 3,54
Moly.hu átlag: -


Fülszöveg:
A figuráidat az eredeti csomagolásban tartod, szekrényeidben hemzsegnek a hivatalos Csillagok háborúja-holmik. Odavagy az Elder Scrollsért és a Metal Gearért, de egy ideje minden eddiginél őszintébb rajongást érzel, hiszen nemrég a szomszédba egy új lány költözött.
Mit tesz ilyenkor egy geek? Mondjuk ehhez a randikalauzhoz fordul. Ebben a humoros gyűjteményben csalások, végigjátszások és bónuszok garmadáját találod, melyek megkönnyítik a sikeres navigációt a szerelmi élet veszélyei és buktatói között. A kötetben fiatal és idősebb geekek is megtalálhatják az élettel, a világmindenséggel és minden romantikus érzéssel kapcsolatos végső kérdéseket a kapcsolatfelvételtől a gyűrű szövetségéig – és azon is túl. A színpompás, 8-bites illusztrációkkal tarkított randikalauz mindenkinek segítséget nyújt abban, hogy rátaláljon a hosszú és eredményes szerelmi élethez vezető ösvényre.

Én és a könyv


Ekkor olvastam: 2020. március 27-30.

A Kossuth kiadó hírlevelében bukkantam rá a könyvre: a pixelgrafikás borító azonnal szemet szúrt. Innen egyenes út vezetett a moly.hu-ra, gyorsan megnéztem, mit lehet tudni a könyvről, és hopp, meg is történt, ami már várható volt: kívánságlistámon landolt a könyv.

Véleményem

"A szerelem, akár a természet – és ezt kérlek, olvasd Jeff Goldblum őslényparkos hangján – mindig utat tör."
A Geek randikalauz egy kissé kilóg a könyvtáramból. Mint a címe is sugallja, ez a könyv ugyanis nem regény, hanem egy útmutató: geek fiúknak a női lélek meghódításához. Vagy ha úgy tetszik, walkthrough guide ahhoz, hogyan juss el a főbossig. Lehet, hogy ez a bejegyzésem nem mindenki számára lesz értelmes, de vegyétek ezt most úgy: ha a bejegyzésem kínai, a Geek randikalauz is az lesz.

Eric Smith már a karakterválasztásnál melletted áll, és segít meghatározni, ki vagy, és milyen szerepben lehetsz eredményes. Az első fejezetben fogja a geekek népes csoportját, és különféle kategóriákba osztja szét őket. Első körben három nagyobb csoportot határoz meg: Popkultgeekek, Technogeekek, és Elmegeekek. Ezeken belül is felsorol még 3-4 alkategóriát, egy-egy területre szakosodva, pl. tudománygeek, könyvgeek, gamer, stb., ezek mindegyikéhez tartozik egy rövid leírás, valamint az erősségeik és gyengeségeik bemutatása. Ezt a fejezetet azzal még kiegészíteném, hogy - bár erről megoszlanak a vélemények - a geekek is emberek. És mint olyan, nincs belőlük két egyforma. Egy geeket nem lehet egyetlen kategóriába gyömöszölni, viszont az összesbe sem kell beletartoznia (például lásd: Agymenők). Ez a szép a geek-létben, végtelen kombinációkban létezünk, mégis szót értünk egymással. És ha már itt tartunk, elárulom az én kategóriáim: könyvgeek és gamer. Karakter kész, Folytatás gomb.
"Mi, geekek, nem véletlenül olvassuk el az eredeti könyveket, képregényalbumokat vagy képregényfüzeteket, mielőtt megnéznénk a belőlük készült filmváltozatot. Nem véletlenül ismerjük ki az eredeti alkotást, mielőtt belepillantanánk a felújított változatba. Nem véletlenül próbáljuk ki a Magic: The Gathering és a Warhammer 40 000 figurákat, mielőtt rávetnénk magunkat a videojáték-adaptációkra. A tradíciók tisztelete, az eredti változatok (és hátterük) megértése hozzájárul, hogy még jobban élvezhessük az újszerű ötleteket."
Itt jöttem rá, hogy a szerzőnek tulajdonképpen az Így neveld a sárkányod címet kellett volna adnia a könyvnek - pechjére, az már foglalt volt. A könyv további része ugyanis arról szól, hogyan szelídítsd meg a sá... azaz, hogy hogyan szerezd meg a lányt. Részemről itt a game over, ugyanis épp nincs olyan lány, akire szemet vetettem volna (mondjuk, nem is volt soha), de azért spectatorként végigolvastam a kalauzt.

A nulladik lépés: nyomd meg a Start gombot. Testileg-lelkileg készülj fel arra, hogy randizni FOGSZ. Alkosd meg a stratégiát, gondolkodj el rajta, kit akarsz elhívni, milyen kommunikációs csatornán, és eleve, hogyan építsd a kapcsolatotokat arra a szintre, ahol már felteheted a kérdést. Ha még nincs kiszemelted, arra is kitér, hol legyél aktív (online és offline térben).

[Forrás]
Első lépés: targetolj egy tetszőleges lányt, és inveld randira! Ebben a fejezetben ("Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!") minden információt megtalálsz ahhoz, hogy hogyan tedd fel a neki a kérdést. Jó, ha már ekkor a tarsolyodban van néhány ötlet az első randi helyszínének kiválasztásához, arra az esetre, ha a lány felkészületlen lesz. Ebben a fejezetben jó néhány (billentyű)kombinációt is találsz arra, milyen stratégiával hívhatod el a lányt.

Tegyük fel, hogy igent mondott. A negyedik fejezet abban segít, hogyan készülj fel a randira. Tippek öltözködésre, higiéniára, és kocsiápolásra. Ezen a fejezeten gyorsan átszaladtam, számomra  nem tartalmazott különösebben releváns információt. (Kivéve egyet: idáig nem tudtam, hogy egy darab faszén az autóba helyezve magába szívja a kellemetlen szagokat. Még nem tudom, mikor kamatoztathatnám ezt a tudásom, de feltétlenül ki akarom próbálni.)

Az ötödik fejezetben végre eljutunk a főbossig: eljött a randi napja. Ezt a szerző egy hagyományos szerepjátékhoz hasonlítja. Vesz néhány gyakori szituációt, azokhoz 3-3 választási lehetőséget. Ha rosszul válaszolsz, játék vége, ha jól, mehetsz a következő kérdésre. Nekem ez volt a könyv legérdekesebb fejezete. El lehet gondolkodni az egyes szituációkon, elemezni, mi miért rossz vagy jó válasz. Házi feladatként fel lehet idézni a korábbi randikat: rosszat szóltál, rossz vége lett? Mit mondhattál volna helyette? Legközelebb nem hibázod el. (Óó, dehogynem, te kis naiv. Főleg, ha férfiból vagy, szíved hölgye pedig nőből. Fogadd el, hogy néha nincs "jó válasz".) Ez a fejezet még röviden kitér a "nyálas" dolgokra is, és ezt most értsd úgy, mint csókolózás és szex. Szerencsére ezeket nem taglalja 150 oldalon keresztül - ahhoz valami más jellegű könyvre lesz szükség, már ha ezt valaki feltétlenül könyvből akarja megtanulni. Ám mivel ezek is hozzátartozhatnak egy jó randihoz, nem árt felkészülni.

[Forrás]
A könyv legjaván eddigre túl vagyunk, és idáig a szerelmi életnek csak egy nagyon kis szeletéről beszéltünk. Jó mesterként Eric Smith itt még nem engedi el a kezünket. Röviden arra is kitér, mi várható a randik után, az együttélés során, valamint tippeket ad game over (=szakítás) esetére is. 

Az idáig is evidens volt, hogy a könyv különlegessét az adja, hogy az egész randizást geek alapokra helyezi. Na de miben is nyilvánul ez meg? Rengeteg, rengeteg könyves-filmes-játékos utalásban. Felsorolni képtelenség, de a visszatérő elemek közé tartozik a Star Wars, Star Trek, World of Warcraft, a Marvel/DC univerzum, az Agymenők, még a Harry Potter is. Mindezt pixel art grafikák színesítik meg, és ez a stílus remekül áll a könyvnek. 
"Ha szerencsés vagy, és megtaláltad azt, aki valóban boldoggá tesz, remélem, ő lesz Hermione, és te leszel Ron, ő lesz Vadóc, és te leszel Gambit, ő lesz Pepper Potts és te leszel Tony Stark. Talán kézen fog majd, és átvezet egy ajtón, ahogy Ramona Flowers tette Scott Pilgrimmel."
Ami az én - tegyük hozzá, az egyetlen - problémám a könyvvel, az a célcsoport-meghatározás. Nem arra gondolok, hogy a lányokhoz nem szól; ugyan már, a női nemhez nem lenne elég egy tízkötetes sorozat sem. Inkább az, hogy nehezen lövi be, milyen korcsoportú srácokat céloz be. Úgy tűnt, a könyv 90%-ban tizenéves, tapasztalatlan fiúknak szól, aztán jön egy olyan tipp, fűzd szorosabbra a kapcsolatot a házas cimboráddal, a nejének is vannak barátnői. Míg az előző bekezdésemben taglalt utalások pont fordított arányban bukkannak fel: többnyire klasszikus "művekre" utal vissza, feltételezve, hogy a vélt célcsoport eléggé képben van a születése előtti nagy fandomokról. 

Mindent összevetve ez egy tök jó, hiánypótló útmutató. Öröm megérni, hogy kockának lenni végre nem azt jelenti, hogy a társadalom kitaszítottja vagy, hanem egy különleges ember különleges képességekkel. Már csak emiatt a felfogás miatt is virtuális pacsi jár Eric Smithnek, és még egy bónusz a remek humora miatt. Jó kis ajándék lehet ez a könyv bármelyik hímnemű geeknédzsernek.

A bejegyzést a Kossuth Kiadó támogatta, ezúton is köszönöm a könyvet a kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése