2013. december 31., kedd

George R. R. Martin: Királyok csatája

(A tűz és jég dala 2.)


Figyelem! A bejegyzés spoilert tartalmazhat az előző kötetre vonatkozóan!
George R. R. Martin lebilincselő fantasyeposzának, A tűz és jég dalának második könyve, a Királyok csatája az uralkodóját vesztett Westeros birodalmában veszi fel a történet fonalát. Hat királyi ház száll síkra a trónért folyó küzdelemben. Az utódlásért vívott harc vérfertőzés és apagyilkosság, alkímia és merénylet díszletei között zajlik egy olyan földön, ahol a dicsőség árát vérben mérik.

Martin a fantasy mestere. Kimeríthetetlen képzelőerővel megírt históriái középkori mintákból merítenek ihletet, és a láthatóság határát súroló plasztikussággal jelenítik meg fiktív világukat. A sodró, szofisztikált történetvezetés, az árnyalt karakterábrázolás és a szexualitásnak a fantasy műfajában szokatlanul nyílt kezelése is fontos szerepet játszik abban, hogy Martin sikert sikerre halmozó újítóként vonulhat be a műfaj történetébe.

A tűz és jég dala az elmúlt évtized egyik legjelentősebb fantasysorozata, minden kötete letehetetlen olvasmány.
Ebben a kötetben a történetet a következő szereplők szemszögéből ismerhetjük meg:

Arya Stark
Yoren segítségével megszökött Királyvárból, Arry néven utazik a többi akasztanivalóval a Falra. A Lannisterek rajtaütésének köszönhetően azonban a csapat egy része meghal, a többi szerencsés Harrenhalban lesz szolgáló. Harrenhal vára azután elesik, ebben Aryának is nagy szerepe lesz. De vajon az új várnagy jobb lesz az előzőnél?

Sansa Stark
Sansát továbbra is Királyvárban tartják túszként (Joffrey jegyeseként). Ez azzal jár, hogy az élete tulajdonképpen mindig veszélyben van a szeszélyes kölyökkirály és vipera anyja társaságában. Egy részeges lovagot megment a lefejezéstől, aki cserébe a segítségére siet, de érdemben nem tesz semmit. Képbe kerül azonban egy új leányzó, Margaery Tyrell, aki Renly Baratheon után Joffrey felesége szeretne lenni. A kérdés az, hogy ezzel Sansa felszabadul-e, vagy csak még rosszabb lesz a helyzete.

Tyrion Lannister
Kedvenc törpénket most sem hagyja cserben humorérzéke. A legtöbb sziporkázó idézet tőle származik. A Király Segítőjeként agyafúrtan szolgálja a birodalmat. Az olvasó tudja, hogy a Lannisterek között ő az egyetlen pozitív személyiség, érdekes módon a szereplők mindegyike őt tartja a legrosszabbnak. A csatában bátran harcol, jutalma egy szétkaszabolt fej, és leváltás a segítői pozícióból.

Bran Stark
A „nyomorék” kisfiú most már Deres örököse. Idegesítő álmai folytatódnak, és később értelmet nyernek, miután találkozik a Reed-testvérekkel, akik megtanítják használni a harmadik szemét. Deres eleste után Theon kezébe kerül, aki nem kegyelmez neki (sem).

Havas Jon
Testvéreivel kilovagol a Falon túlra, ahol rengeteg megpróbáltatás vár rá. Meg akarják találni, és legyőzni Mance Raydert, a Falon túli királyt. Helyette az előörsébe botlanak, ahol Jon kénytelen megadni magát, és Mance Rayder szolgálatába állni.

Catelyn Stark
Lady Stark megpróbáltatásai most sem érnek véget. Férjura fejét vesztette. Legidősebb fia, Robb Észak királyának kiáltotta ki magát, és észak hatalmáért harcol (nem mellesleg sikeresen). Sansa a királyné fogságában van, Arya pedig lehet, hogy halott. Bran és Rickon Deresben maradtak, de Theon Greyjoy felbukkanása miatt sokkoló híreket kap a két fiúról. Apja haldoklik, öccse szintén háborút vív. Egyetlen reménye a túszként fogvatartott Jaime Lannister, akivel talán kiválthatja lányait.

Tengerjáró Davos
A Hagymalovag, Stannis Baratheon első embere. Kitart Stannis mellett, bár istenét és papnőjét megveti. Ő vezeti a flottát Királyvárba, ahol már várják a sereget, nem is akármilyen meglepetéssel.

Theon Greyjoy
Visszahajózik Pyke-ra, hogy apja seregét Lannisport ellen fordítsa. Azonban nem kapott megfelelő fogadtatást. Apja megveti, amiért farkassá lett, és nővérét, Ashát tartja örökösének. Theon, hogy bizonyítson, Deres ellen vonul, és hatalmas győzelmet arat a szinte üres kastéllyal szemben. Mondani sem kell, mennyire kivívja ezzel a becsületet.

Daenerys Targaryen
Az üstököst követve eljut Quarth városába kicsiny khalasarjával. Mindenki csodájára jár sárkányainak, míg egy napon már inkább fenyegetést látnak bennük. A boszorkánymesterek tudást ígérnek a lánynak, ehelyett az életét akarják kiszívni. A boszorkányok házában Dany látomásokat lát, ezeknek később nagy szerepe lesz. Illyrio tanácsos hajókat küldet Danynek, hogy Westerosba juthasson.
Véleményem szerint ez a rész sokkal izgalmasabb, mint az első kötet volt. Mindig történik valami említésre méltó.

Úgy érzékeltem, hogy ebben a kötetben hosszabb fejezeteket kaptunk, talán ezért is haladtam vele lassan (legalábbis eleinte, míg el nem kapott a hév).

Ami zavart, az a rengeteg sajtóhiba volt. Plusz szavak, kimaradt szavak, és félreütések tették kicsivel kellemetlenebbé az olvasást, például Cersei nevét folyamatosan Cersie-nek írták. Fogadnék, többször szerepel ez a név hibásan, mint helyesen…

Ezt leszámítva én nagyon élveztem a történetet, és okozott kellemes meglepetéseket is, pl. Sansa személye, aki egy antipatikus kis hölgyeményből érettebb, meggondoltabb nővé érett.

Csak ajánlani tudom, persze 18 év felett, és elszántabb olvasóknak. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése