2014. március 14., péntek

Veronica Roth: A beavatott

(Divergent 1.)


EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid.
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet.
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges.
EGYETLEN DÖNTÉS,

AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL


Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára.
Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek.
Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralévő részét.
Beatrice ingadozik aközött, hogy családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.
Beatrice és családja nagyon szerény körülmények között él, mint az Önfeláldozók csoportjának tagjai általában. Ugyanúgy viselik a frizurájukat, szürke ruhákat hordanak, és feltűnés nélkül élik életüket. Most viszont elérkezett az a pont a lány és bátyja, Caleb életében, amikor változtathatnak ezen – tizenhat évesek, és a vizsga után dönthetnek, melyik csoporthoz szeretnének tartozni.

Caleb ugyan született Önfeláldozó, de Beatrice nem tartja annak önmagát: mindig csodálat tölti el, amikor a Bátrakat figyeli. A vizsga nem mutat ki konkrét eredményt, ami a vizsgáztató szerint veszélyes, és a lelkére köti, hogy nem mondhatja el senkinek – még a családjának sem.

Beatrice továbbra is vívódik, hogyan döntsön: maradjon Önfeláldozó, így a családjával maradhat, vagy kövesse az álmait (amivel csalódást okozna a családjának, és szégyenbe is hozná őket). Egészen a választási ünnepségig vacillál, sőt, addig, míg sorra nem kerül. Végül eldönti, és amikor így tesz, az egész élete a feje tetejére fordul…

… A kiképzés veszélyes és többek számára halálos. Beatrice új életet kezd Tris néven, és minden erejével azon van, hogy a csoportváltó Bátrak közül a legjobbak közt végezze. Minden félelmét le kell győznie, küzdenie az ellenségei és barátai ellen. Szerencsére egyik oktatója, Négyes mindig ott terem, amikor szükség van rá.

Tris sikert sikerre halmoz, ezzel azonban felhívja magára a figyelmet, és nem csak ellenségei, de barátai is féltékennyé válnak. Nehéz lesz így titokban tartani azt, ami a vizsgán kiderült róla, de a lány érzi, hogy ha kiderül, az életével fog fizetni érte. Sejti, hogy Négyes körül sem tiszta minden, de erre csak a fiú adhat választ. És ad is, miután forradalomba keverednek az Önfeláldozók ellen… A kérdés az, hogy ki éli túl, és kinek a kárára…
Nem is tudom, mikor döbbentett így meg utoljára könyv… Sem a borító, sem a fülszöveg alapján nem számítottam ilyen vérfürdőre, inkább csak ilyen Párválasztó-szintű izgalmi faktorra. Azt sem tudtam letenni, teljesen magával ragadott, de akkor mit mondhatnék erről a könyvről? Lassan nem tudom már hova fokozni az értékeléseimet, ha netán jön egy még ennél is jobb könyv.

Azt szeretem a disztópiákban, hogy sokféle alapötlet köré fel lehet építeni. Itt az alapötlet (öt erény-öt csoport) viszont egyáltalán nem tűnik reálisnak. Nem tudom elképzelni, hogy mindenki csak egyet választhat; aki barátságos, az nem lehet művelt? Aki bátor, nem lehet őszinte? Vagyis nyilván lehet, de azt „elfajzottnak” titulálják, és dicséretképpen megszabadítják az élet nyújtotta tehertől.

Éppen ezért én is belegondoltam, melyik csoporthoz tartoznék: Önfeláldozó? – Nem, mert nem mindenkiért vagyok képes lemondani bizonyos dolgokról. Bátor? – Na ne, nincs az a pénz, amiért gyorsan mozgó vonatokra ugrálnék fel (bár a tetkóim és néhány plusz fülbevalóm már megvan hozzá). Akkor talán Művelt? – Az egy dolog, hogy szeretek olvasni, de abban inkább a szórakozást látom, mint a tanulást. Marad a Barátságos és az Őszinte, de ezek a tulajdonságok is személyfüggőek: akiket kedvelek, barátságosan viselkedek velük, akiket nem, azokkal őszintén közölném, hogy szívesebben tudnám őket melegebb éghajlaton.

Aki hozzám hasonlóan imádja a nagy leleplezéseket, az örülhet, mert a végére megtudjuk, mit is jelent pontosan elfajzottnak lenni, és miért veszélyes. Az is kiderül, Négyes miért lett Négyes.

Ha már Négyesnél tartok, ezúton szeretném kifejezni az írónőnek, amiért megteremtette az új abszolút-kedvenc férfi karakteremet! <3 Remélem, a harmadik rész legvégén otthagyja Trist, és engem választ helyette :P (már ha Daemonnel, Rafival vagy Barrons-szel nem jönne össze a dolog) :D
Száz szónak is egy a vége, I-M-Á-D-O-M ezt a könyvet, minden sorát élveztem, és eszeveszetten vágyom egy mozijegyre és a következő két részre. Hmm, a mozijegy hamarosan meg is valósul… :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése