2014. március 11., kedd

Jennifer Bosworth – Struck – Villámtól sújtva

Mia Price-nak hívnak, és villámfüggő vagyok.
Azt akarom, hogy a villám megtaláljon.
Úgy kívánom, mint tüdő az oxigént.
Semmitől sem érzed magad élőbbnek egy jó kis villámcsapásnál.

Mia számos villámcsapást túlélt már, de folyamatos vágyával, hogy részesüljön a vihar energiájából, veszélybe sodorja önmagát és a körülötte élőket. Los Angeles azon ritka helyek egyike, ahol biztonságban érezheti magát függőségétől, hiszen csak elvétve csap villám a városra. Ám amikor a várost lerombolja egy földrengés, Mia mennyországa egy csapásra a veszélyek és a káosz aknamezejévé változik.

Mia Price szeretne bízni a titokzatos és vonzó Jeremyben, aki megígéri, hogy vigyáz rá, de attól tart, a fiú nem az, akinek mondja magát. A szenvedély és az energia, ami egymáshoz vonzza őket, a végüket jelentheti. Amikor eljön a végzetes égiháború, Miának mindent kockára kell tennie. Szabadon engedi szörnyű erejét, hogy megmentse a szeretteit, vagy elveszítsen mindent.
A Price család élete fenekestül felfordul, amikor egy földrengés szinte porig rombolja városukat: Mia anyja a romok alatt ragad, és az utolsó pillanatban sikerül őt megmenteni. Életben marad ugyan, de sebek torzítják a testét, és depresszió kínozza. A gyógyszerek sem segítenek rajta, egyetlen örömét a Próféta szavaiban leli.

Miának és öccsének, Parkernek muszáj visszamenniük az iskolába, mert csak így jogosultak az élelmiszersegélyre. Első napjukon Mia megismerkedik a Próféta Követőivel, a Keresőkkel és Jeremy-vel, akik mind egymás ellenségei. A Követők és a Keresők egyaránt meg akarják szerezni Miát maguk közé, de Jeremy óva inti őt tőlük. Azonban amikor a fiú kézen fogja őt, hogy elvigye az ellenséges táborok karmai közül, Miának látomása támad, és elájul.

Mia nem tudja eldönteni, kinek hihet és kiben bízhat, de amikor öccse beáll a Keresők közé, majdnem ő is megtérül. Érzi, hogy valamire fel akarják használni, és nem is téved, de nem tudja, mire. Egyedül a Követők közé nem akart soha csatlakozni, de amikor a Próféta megkaparintja a Mia anyját, nem lesz más választása; olyan helyzetbe keveredik, amire nincs is megoldás, és valakinek az életébe fog kerülni…
Ha úgy egy évvel hamarabb a kezembe kerül a könyv, biztosan a kedvencemmé vált volna. Egyrészt azért, mert április 14-én, azaz a születésnapomon kezdődik a történet. Másrészt pedig azért, mert én is villámfüggő voltam. Na nem úgy, mint Mia, de imádtam nézni a cikázó villámokat, és a mennydörgést hallgatni utána – valahogy megnyugtatott, és biztonságban éreztem magam. (Ez sajnos tavaly augusztusban megváltozott, amikor egy hajnalban akkorát csattant az ég, hogy a szívem is elfelejtett működni: azóta rettegek, amint meglátok egy villanást…) Ezért fogott hát meg Mia Price története, aki megélni is szerette a villámokat, nem csak nézni.

Piros pont jár Jennifer Bosworth-nek azért, hogy mindig csavart egyet a történeten. Semmit sem utálok jobban, mint a kiszámíthatóságot, és sokszor itt is azt éreztem, hogy tudom, mi fog történni. Ilyenkor jött egy-egy csavar, és sikerült fenntartani az érdeklődésemet.

Igazából két dolog zavart a könyvben, az egyik nem fontos, de a másik rontotta az olvasási élményt. A lényegtelenebbik az, hogy elrontották a borítót: a hátulján a bal felső sarokban csak feketeség van az ég helyett; szerintem borzasztó, olyan, mintha le lenne tépve a sarka. (Viszont az elejét imádom!) A másik dolog a tőmondatok tömeges használata, ami engem nagyon irritált. Íme egy ilyen részlet a könyvből: „Reggel volt. Kicsit még korán. Kicsit még szürke. Kopogtattak. Nem rezzentem össze. Nyugodt voltam. Békesség töltött el, kibékültem a világgal. Még soha nem éreztem így magam. Ennyire biztonságban. Ennyire védve.”

Remélem, ez nem veszi el senki kedvét az olvasástól, mert nem ez volt vele a célom! Örülök, hogy elolvashattam, és hogy végig tavasz-életérzés kerített hatalmába. Köszönet a Blogturné Klubnak a nyereménykönyvért és az élményért! :)  „Yeah-yeah-yeah thunderstruck!”

Ajánlom: Borongós, viharos tavaszi délután(ok)ra.
Forrás: http://www.flickr.com/photos/vanou/7427980396/

1 megjegyzés:

  1. Kedves Bibő!

    Nemrég találtam a blogodra, de nagyon tetszenek az írásaid ezért jelöltem a blogodat a Leibster díjra, az erről szóló bejegyzést az alábbi linken megtekintheted: http://konyvf4lo.blog.hu/2015/12/22/a_vandorlo_leibster_dij#more8191708.

    Üdv, szviky

    VálaszTörlés