2014. szeptember 22., hétfő

Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet

(Csak lélegezz! 1.)


„Senki sem próbált szóba állni velem, én is elvoltam magamban. Az volt az a hely, ahol mindennek biztonságosnak és könnyűnek kellett lennie. Hogy sikerült Evan Mathewsnak egy nap alatt lebontania az én állandó világomat?”

Weslynben, a connecticuti gazdag városban, ahol a lakosság többségének az a legfőbb gondja, hogy milyen benyomást kelt, és kivel előnyös mutatkozni, Emma Thomas a legszívesebben láthatatlanná válna. Ennek ellenére rögeszmésen ragaszkodik a gondtalan és boldog élet látszatához: úgy öltözik, hogy senki ne lássa rajta a zúzódásokat, nehogy kiderüljön, mennyire távol esnek a tökéletességtől a mindennapjai. Egyszer azonban váratlanul beköszönt a szerelem, amelynek hatására Emma kénytelen szembenézni jelenlegi helyzetével és önmagával. Ám ez azzal fenyegeti, hogy kiderül a titok, amelyet olyan kétségbeesetten takargat…

Egy lány története az életet megváltoztató szerelemről, a leírhatatlan kegyetlenségről és a törékeny reményről. Az Elakadó lélegzet a kritikusok körében is nagy sikert aratott Csak lélegezz! trilógia első kötete.
Emma Thomas világa felfordul, amikor édesapja meghal, anyja pedig magára hagyja, s nagybátyja családjához kénytelen költözni. Attól fogva nagynénje pokollá teszi az életét. A titkot Emma az élete árán is őrzi, nehogy unokatestvéreitől elvegyék az anyjukat. Egyedül legjobb barátnőjét, Sarát avatja be a dologba.

Emma minden szakkörön részt vesz, valamint tagja a foci- és a kosárcsapatnak is, hogy minél kevesebbet kelljen otthon töltenie. Egy napon új diák érkezik, Evan, aki szemmel láthatóan érdeklődik Emma iránt, és a vonzalom kölcsönös. Emma tudja, hogy nem kerülhet közel a fiúhoz, mert ezzel a titka veszélybe kerül, de hát a szívnek nem lehet parancsolni. Jó barátokká válnak, mígnem Evan rájön, mi folyik Emmáéknál. Ekkor Emma megszakítja a kapcsolatot Evannel.

Evan nagyon csalódott, el is költözik, Emma pedig Drew párja lesz, de továbbra is minden éjjel Evanért sikoltozik álmában. Amikor Evan hall egy pletykát Emmáról és Drew-ról, azonnal hazatér, s minden a helyére billen. Megfogadja, hogy nem hagyja, hogy Emmának újból baja essen. De ha javulni is látszik minden, Carol nem fogja tétlenül nézni…
Komoly témára épül a könyv, a családon belüli erőszak sokkal elterjedtebb, mint gondolnánk. Ettől függetlenül nagyon logikátlannak érzem a történetet, el is mondom, miért:
- Emma senkinek nem szól a dologról, mert unokatestvérei úgy elveszítenék az anyjukat, aki egy idegbajos ribanc (nem lenne jobb nekik is?)
- Emma nem lehet szerelmes Evanbe, mert a titok nincs biztonságban (akkor miért veti magát Drew karjaiba?)
- Carol mindig olyankor bünteti Emmát, amikor semmi oka rá, mondjuk amikor Emma épp a házimunkát végzi (f*ck logic)
- Carol utálja, hogy Emma náluk lakik, mégsem engedi soha sehova (hogy még többet náluk legyen, mert annyira szereti)
- Emma utálja, ha Sara megöleli, mert fáj neki; érdekes módon sem a foci, sem a kosarazás nem fáj, még az sem, amikor buliban részeg fiúk ölelgetik
És mindezt, Emma és Evan (se veled-se nélküled) szenvedéseit ötszáz oldalon keresztül húzza az írónő, miközben nem történik kb. semmi érdekes. Kövezzetek meg, de már vártam, mikor jön Carol, és csinál valami nagyon durva ocsmányságot Emmával. :P

És a legdurvább mind közül, amiért konkrétan kiidegelt a könyv: körülbelül két oldalanként elakad Emma lélegzete, vagy leáll a tüdeje, vagy nem bír levegőt venni, és ezek szinonimái… Értem én, hogy utalás a címre, meg minden, de amikor két oldalon belül háromszor akad el a csaj lélegzete, már azt kívántam, bárcsak örökre akadna el…

Sajnálom azért, mert szeretni akartam, de Emma nem könnyítette meg a dolgomat :( Nem akarok senkit arra sarkallni, hogy kerülje el messzire a könyvet, mert (túl) sokan imádták, de nálam aligha üti meg a mércét.

2 megjegyzés:

  1. én halálra untam magam, csak 2 hónap alatt sikerült elolvasnom. emma annyira irritáló személyiség volt, hogy nem bírtam 20 oldalnál többet elolvasni egyhuzamban. a problémám az, hogy a második rész is megvan, és nem tudok mit kezdeni vele, merthogy elolvasni nem fogom az biztos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csodálkozom, ráadásul állítólag a második részben Emma még az eddiginél is szerencsétlenebb és hülyébb. Próbáld meg elcserélni molyon, jelenleg 186 ember kívánságlistáján szerepel :))

      Törlés