2014. október 20., hétfő

Lisi Harrison: Klikk

(Klikk 1.)

A New York-i gazdag családok mind az Octavianba szeretnék járatni csemetéiket, bár azt egyikük sem sejti, hogy ennek nagy ára van, ami pénzben nem mérhető. Az iskolában ugyanis a hírhedt KLIKK négyes fogata mondja meg, mi a kúl és mi a gáz, mi a stílusos és mi az übergagyi, tömören: divatdiktátorok és élet-halál urai ők.

Massie: a KLIKK alapító tagja és egyeduralkodója. Gondoskodik róla, hogy mindenki értesüljön pasi- vagy ruhatára frissítéséről.
Alicia: a megalázóan szép kém. Massie hírhozója és állandó tettestársa. Kavarógép, aki a „cukiság” álarca mögé bújva követi el álnokságait.
Dylan: „a vörös ördög”, aki diétás cuccokon él, bár jól tudja; a gonoszság a legjobb fogyókúra.
Kristen: az okos és bevállalós negyedik, aki címlaplány mosolyával pillanatok alatt lealáz bárkit, aki az útjába áll.
Claire: a betolakodó, a floridai napsütés imádója. Szőke hajánál csupán kék szeme virít jobban. Habár érte a fiúiskola teljes focicsapat levenné a mezét, mégis meggyűlik a baja a KLIKK szívtipróival, akik minden fortélyt bevetnek, hogy kiközösítsék a trónkövetelőt.

A Kaliforniában élő Lisi Harrison a Music Television műsorkészítőjeként tengette napjait, majd megírta az első KLIKK regényt, ami azonnal meghozta a várva várt sikert. Fiatalok ezrei „kattantak rá” Massie és Claire csajos kalandjaira, és a sorozat minden egyes darabja új „KLIKK őrülteket” szerzett. 
Nem tudom, ki hozta össze ezt a fülszöveget, de biztosan nem olvasta a könyvet. Valótlan hülyeségeket ír, ezért bátorkodtam valami olyat összedobni, ami közelebb áll az igazsághoz:

Massie
Massie: a klikk vezéregyénisége, divatdiktátor és igaz barátnő. Nem tűri, hogy akárki közéjük álljon.
Alicia: igazi szépség, és ennek tudatában is van. Nem akad fenn holmi morális akadályokon; ha valakit nem szívlel, nagyon aljas csínyeket képes elkövetni.
Dylan: a kis súlyfelesleg miatt diéta-megszállott, de az önbecsülésén nem ejt foltot. Miért is ejtene, mikor az anyja az egyik leghíresebb műsorvezető?
Kristen: nem túl okos, de szorgalmas negyedik, aki olyan titkot őriz, amit a csajok soha nem tudhatnak meg.
Claire: régi életét elhagyva Massie-ékhez kell költöznie, és ez nagy csapás mind neki, mind a lányoknak. Csak egy kis barátságra vágyik, de a klikk nem veszi jó néven közeledését. Az ellentétek elharapóznak, megy az adok-kapok. Ja, és a fiúiskolából csak ketten ismerik (és az egyik az öccse), tehát biztos nem vennék le ezért a kis „divattagadóért” a mezüket.

Alicia
Claire
Felnőtt szemmel elborzaszt ezeknek a lányoknak a felfogása: elkényeztetettek, ribancosan öltözködnek, csúnyán beszélnek, és egyáltalán… ki mondaná meg róluk, hogy csak 13 ÉVESEK?! Ha én ilyen lettem volna kiskamasz-koromban, kaptam volna egy emberes pofont, hogy gondolkodjak el rajta, hány éves is vagyok.

Ami viszont tetszett a csajokban, az az összetartásuk. Olyan jó barátnők, hogy Claire csak nagyon alattomos trükkökkel tudta őket összeugrasztani. Az is tetszett, ahogy Massie szépen lassan megkedvelte a „kis betolakodót”, bár nem vagyok benne biztos, hogy megérdemli.

Dylan
Kristen
Claire az a fajta lány, akivel együtt kellene éreznünk: elszakítják régi otthonától és barátaitól, hogy egy új, kevésbé szimpatikus környezetben kelljen boldogulnia. A gonosz lányok kiutálják őt, és mindenféle válogatott csínyekben részesítik őt. De Claire nem hagyja magát: visszavág, és ezzel lealacsonyodik az ő szintjükre. Ekkor vált ellenszenvessé a szememben, és bevallom, Massie-t valahogy jobban kedveltem (egy régi barátnőmre emlékeztetett).

Nem tudom, kinek ajánljam ezt a tinikönyvet; a célra megfelelt, kikapcsolta az agyam (szó szerint), de nem tetszik az ötlet, hogy a fiatal lányok ebből tanuljanak „etikettet”. Inkább azt mondom: mindenki saját felelősségre olvassa el! :)

Ui.: Készült belőle film is, ha nagyon unatkozok, majd megnézem. Ha.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése