2015. március 2., hétfő

Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 1974 / 2000
Oldalszám: 216 oldal / 186 oldal
ISBN: 9631101061 / 9631175448
Illusztrálta: Nepp József
Moly.hu átlag: 95%
Műfaj: ifjúsági, mese, sci-fi

Mézga Aladárt, ezt a fúró-faragó kölyökzsenit, tanárok rémét és szülei szomorítóját aligha kell bemutatnunk a magyar olvasóknak, de vele együtt fogalommá vált már a hűséges Blöki, a kétbalkezes Géza papa, a házsártos Paula asszony és a nyafka Kriszta is. Ennek a könyvnek igazi hőse a vállalkozó szellemű fiú és a kutyus, aki emberi hangon tud beszélni - ha gazdáján kívül nem hallja más. Hegedűtokba rejthető űrhajójával Aladár minden éjszaka kalandos űrutazásra indul, távoli, különleges bolygókat fedez fel, és a rá váró veszedelmekből furfangos ötleteivel vágja ki magát. Nepp József, a népszerű rajzfilmsorozat alkotótársa készítette a könyv félszáz mulatságos képét.

A könyv és én

Szerencsére én még abban a generációban nőttem fel, amelyik ismerte és szerette a Mézga családot. Sokat tett hozzá a rajzfilmsorozat a gyerekkoromhoz, és a mai napig végig tudom énekelni a főcímdalt (de nem szoktam, csak magamban :D). A három évadból is a kedvencem a második, azaz Aladár űrutazásai; valamiért vonzódtam a képtelennél képtelenebb történetekhez (így az Alice Csodaországban is nagy kedvenc volt kölyökkoromban). Azt viszont idáig nem tudtam, hogy létezik könyv-formátumban is, és végül egy kihívás keretében olvastam el.
Blöki és Aladár

A könyv szerkezete

Az 1974-es kiadás
Egy bevezetővel indul a könyv, amelyben megismerhetjük Aladár személyiségét, múltját - úgy, ahogy a rajzfilmből sosem. Kiderül, hogy miért kerül szobafogságba, és miért pont egy hegedűtokban rejtegeti a járművet.
Ezután fejezetekre bomlik a történet: minden fejezet egy-egy bolygón tett kirándulását, kalandját meséli el. Nagyon tetszett, hogy szinte minden bolygón egy különleges nyelvet beszélnek, és mindenhol képtelen kalamajkába keveredik a kritikus páros, ahonnan csak furfanggal szabadulhatnak.
A kalandokat Nepp József fantasztikus rajzai színesítik.


Véleményem

Nagyon szeretném gyerekkorú ismerőseim, rokonaim kezébe nyomni ezt a könyvet: "látjátok, milyen csodákat tud rejteni egy halom papír és rengeteg betű?" De ők ezt már nem értik, és sajnos nem is akarják. Pedig én tudom, nekik is tudniuk kéne: Romhányi egy zseni, és kit érdekel, hogy régi a könyv? Ami belül van, a mai napig értéket képvisel, jóra tanít, gondolkodásra késztet, fejleszti az elmét.
A könyv legfőbb erőssége a humor és a kreativitás: nem kevés képzelet kellett ezeket a környezeteket, kalandokat kitalálni; ráadásul a "tálalás" is kiemelkedő. Nem egyszer sikerült hangosan felnevetnem, például itt:

"Blöki e ponton már annyira elérzékenyült, hogy alig tudott kellőképpen megrémülni az előtte álló családi ház nagyságú mammuttól. A rettenetes méretű mammutorrmány pedig már az orra előtt ingázott, mintha azt akarná jelezni, hogy nemsokára üt az utolsó órája. Az őslénytanban járatlan kutyus nem tudta pontosan, mi ilyenkor a teendő. Mindenesetre a biztonság kedvéért rákiáltott:
- Na! Nem mész innét!"

A rajzfilmsorozatot sok-sok-sok évvel ezelőtt láttam utoljára, így bőven tudott újat nyújtani nekem a könyv. Ha említették is a mesében, nem emlékeztem, hogy hogyan tanult meg Blöki beszélni, miért került szobafogságba Aladár, honnan van hegedűtokja, és miért van állandóan rajta a rabruhává előléptetett hálóing. (Utóbbihoz hozzáfűzve: régebben utáltam rendes ruhába öltözni, amikor úgysem terveztem kimozdulni otthonról, ilyenkor apu mindig megjegyezte, hogy rabruhává előléptetett hálóing van rajtam :))

Kinek ajánlom?

Elsősorban gyerekeknek, hiszen ez mese! Azon belül fiúknak: kicsit tudományos, kicsit fantasztikus; ők talán jobban bele tudják élni magukat. Na és a hozzám hasonló Mézga-rajongóknak: alapdarab, ami a rajzfilmen túl is tud pluszt nyújtani. Garantáltan meghozza a kedvet egy kis nosztalgikus mesenézéshez. :)

1 megjegyzés:

  1. Sokadszorra olvastam a könyvet. Most a fiamnak. :) Az az érdekes, hogy a könyvben kevesebb a történet (10 a 13 helyett) és néhány történet kicsit más, mint a filmen. A Superbellum például. A könyvben megmenekül a bolygó (2 maradék lakójával együtt), míg a filmben (emlékeim szerint) felrobban a bolygó.

    VálaszTörlés