2015. december 9., szerda

Jennifer E. Smith: Milyen is a boldogság?

Sorozat: Milyen is a boldogság? 1.
Oldalak száma: 440 oldal
Megjelenés éve: 2013
Eredeti megjelenés: 2013
Fordította: Komáromy Zsófia
Kiadó: Maxim
Kiadói sorozat: Dream válogatás
Eredeti cím: This Is What Happy Looks Like
ISBN: 9789632613154 (puhatáblás)
Műfaj: YA, romantikus
Goodreads átlag: 3,70
Moly.hu átlag: 83%

Fülszöveg:
Két idegen, Graham Larkin és Ellie O'Neill akkor ismerkednek meg - legalábbis virtuálisan -, amikor Graham véletlenül e-mailt küld Ellie-nek. A két tizenhét éves fiatal e-mailezni kezd egymással, bár az ország átellenes felén élnek, és még egymás keresztnevét sem tudják.
Szellemes és feledhetetlen levelezésükben Graham és Ellie feltárják egymás előtt az életüket, reményeiket és félelmeiket. De mindent azért nem osztanak meg a másikkal: Graham nem tud Ellie családjának titkáról, Ellie-nek pedig fogalma sincs, hogy Graham a rivaldafényben él.
Miután Graham kihasználja a lehetőséget, hogy elutazhasson Ellie otthonába, a maine-i Henley városkájába, netes kapcsolatuk végre valóban személyessé válik. De lehet-e egy pár két ennyire különböző fiatalból úgy, hogy minden ellenük szól?
Egy sorsdöntő nyár történetét elmesélve Jennifer E. Smith új regénye bizonyítja, hogy az élet - akárcsak a szerelem - tele van meglepő felfedezésekkel és szerencsés tévedésekkel.

Én és a könyv

Olvasva: 2015. augusztus 25.  --> 2015. szeptember 06.
Amikor a kívánságlistámra került, még nem sokat hallottam a könyvről. A borítója fogott meg magának, vagy inkább az az érzés és hangulat, amit a borító közvetít. Nyár, víz, naplemente/napfelkelte, szerelem... nekem ennyi elég is volt ahhoz, hogy tudjam, szeretni fogom.

Véleményem

Két kedves, jóravaló fiatal aranyos története ez. Egy fiú a haverját akarja megkérni a házimalaca megsétáltatására, ám az email egy lánynál köt ki. A szerencsés véletlenből előbb-utóbb rendszeres emailek lesznek. A lány elárulja a fiúnak, hogy a Maine-beli Henley-ben él; történetesen az Államok túlfelén. A fiú pedig történetesen egy tinibálvány filmsztár, aki új filmjét egy kisvárosban fogja forgatni. A fiú a forgatócsoporttal megérkezik Henley-be, hogy felforgassa a városka és Ellie O'Neill életét.
Ellie egy olyan karakter, akivel szívesen azonosultam. Vörös hajú, szeplős és magas, kedveli a verseket, okos, érzelmes és melegszívű. Minden centért megdolgozik a Tejszínhabzsoló nevű helyi cukrászdában és anyja ajándékboltjában, hogy valóra válthassa álmát, és részt vehessen a Harvard nyári költészeti kurzusán. Egy szép napon azonban forgatócsoport érkezik a kisvárosba, a híres Graham Larkinnal. Nem hiányzott ez neki, hiszen komoly titkot rejtegetnek, ami - ha a sajtó kezére jut - két család életét fogja tönkretenni. Nem tudja még, hogy a levelezőtársa érkezett a városba.

Graham nem egy tipikus tinibálvány. Csendes, visszahúzódó, magányos. Új szerepének köszönhetően végre esélyt kap, hogy meglátogassa az idegen lányt, akivel jó pár emailt váltott már. Csak annyit tud róla, hogy Henley-ben él, a keresztneve E betűvel kezdődik, és cukrászdában dolgozik. A helyszínre érve az első dolga meglátogatni a helyi cukrászdát, és rögtön randira hívja a lányt "Ellie" feliratú pólóban. A lány azonban nem Ellie, hanem a legjobb barátnője, Quinn, aki történesen Graham Larkin-rajongó.

Persze a félreértés gyorsan kitudódik, Graham megismerkedik az igazi Ellie-vel, és innentől tanúi lehetünk egy roppant bonyolultan alakuló kapcsolatnak. Grahamat mindenhová paparazzók követik, és nem hagynak nyugtot a fiataloknak. Ezt nehezíti Ellie titka is, amit végül elmond a fiúnak, de a külvilág akkor sem tudhatja meg. És hogy mi a legnagyobb probléma? Hogy Grahamnak hamarosan vissza kell térnie Los Angelesbe.

A történetet a fiatalok váltakozó szemszögéből követhetjük, néha-néha megszakítva az emailekkel, amelyeket egymásnak küldenek. Minden fejezet előtt olvashatunk egy-egy emailt, ezek félig megtörik, félig fellazítják a könyvet. Nekem tetszett ez a megoldás, kicsit bepillanthattunk a szereplők online személyiségébe is.

Pár dolog mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Pl. Graham karaktere nekem abszolút nem hiteles. Ilyen introvertált személyiséggel nem tudom híres színészként elképzelni. Ja, és korábbi filmjeiben bűvészt játszott... (no comment, csak így leinerlaurásan). Kicsit zavartak a klisék is, de leginkább az, hogy eléggé kiszámítható volt a könyv.

Mindent összevetve egyszeri olvasásra tökéletes, főleg a nyári délutánokon. Kellemesen kikapcsol, és újra átélhetjük az ártatlan kamaszszerelmet. Nekem sajnos ennyi volt, egy jó élmény, de semmi olyan pluszt nem nyújtott, ami miatt még évek múlva is emlékeznék rá. Ebben a kategóriában (nyár, fiatalok, szerelem, átlagos lány & híres fiú) inkább tudom ajánlani Abbi Glines könyvét (Te vagy nekem a levegő).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése