2016. december 26., hétfő

Carrie Hope Fletcher: Túlvilági szerelem

Sorozat: -
Oldalak száma: 302 oldal
Megjelenés éve: 2016
Eredeti megjelenés: 2016
Fordította: Szarka Valéria
Kiadó: XXI. Század
Kiadói sorozat: -
Eredeti cím: On the Other Side
ISBN: 9786155638183
Műfaj: romantikus
Goodreads átlag: 3,88 / 5
Moly.hu átlag: ?

Fülszöveg:
Evie Snow-t idős korában, álmában, a szerettei körében ragadja el a halál. Ki az, aki nem ilyen békés eltávozásra vágyik? Amikor azonban megérkezik a mennyország kapujába, rá kell döbbennie, hogy újra huszonhét éves, és az ajtó nem nyílik. Ahhoz, hogy átjuthasson rajta, meg kell szabadulnia a lelkére nehezedő terhektől: három titoktól, amely fél évszázadon át nyomasztotta őt.
Fel kell tárnia titkait, mielőtt késő lesz. Evie csodálatos utazása során többet tanul az életről és a szerelemről, mint azt valaha képzelte volna, s talán a rég elvesztett szerelméhez vezető utat is sikerül megtalálnia.

Én és a könyv


Olvasva: 2016. december 23-25.

A könyvre a molyon találtam rá, amikor a XXI. Század Kiadó karcot írt a megjelenéséről. A gyönyörű borítón akadt meg a szemem, és a fülszöveg végképp meggyőzött arról, hogy el akarom olvasni.

Véleményem


Történetünk kezdetén Evie Snow egy liftben találja magát, ami a fiatalkori lakásához viszi őt. A 72-es lakás ajtaja azonban nem nyílik, és hamarosan a ház régen elhunyt gondnoka, Dr. Liefde elmagyarázza, hogy miért: Evie lelke túl nehéz. Ahhoz, hogy az ajtón túl eljuthasson a saját személyes mennyországába, meg kell szabadulnia a szívét nyomó titkoktól. Evie három titkot őriz. Vissza kell térnie az élők világába, hogy a megfelelő embereknek megsúghassa a titkot, amíg azok alszanak.

Mindhárom titok egyetlen közös nevezőre vezethető vissza: Evie fiatalkori nagy szerelmére. Vincent Winters egy hegedűművész volt, aki az aluljáróban összezenélt aprókból éldegélt. Evie-t a zene hangja vezette el hozzá, és egy hónapba telt, mire először megszólították egymást. Találkozni kezdtek, és a kezdeti vonzalomból szerelem szövődött. Ám Evie csupán egy évet kapott szigorú anyjától, hogy a saját szabályai szerint éljen; az alku szerint egy éven belül Evie-nek munkát kellett találnia, azt megtartani, és feljebb lépni a ranglétrán. Ha sikerül, szabad lesz... ha nem, akkor férjhez kell mennie ahhoz, akit az anyja kiválaszt.

Evie a szabad éve során megismer egy olyan érzést, amiről korábban csak olvashatott: a szerelmet. Ám az egy év vége rohamosan közeledik, és Evie nem tudja, mit tehetne azért, hogy az anyja ne kényszerítse egy olyan életre, ami semmi boldogságot nem tartogat a számára.
Azt hittem, a regény jelentős részét a három titok feltárása fogja jelenteni, de nem így lett. Ez a könyv Evie és Vincent szerelméről szólt: hogyan ismerkedtek meg, hogyan éltek azon rövid időszakban, ami nekik megadatott, és kinek mit kellett feláldoznia a saját, illetve szeretteinek boldogságáért.

A titkokról csak annyit mondanék, hogy megleptek. Valami ütősre számítottam, valami olyanra, amiről tényleg elképzelhető, hogy haláláig nyomasztja az embert. Evie élete az átlagemberhez képest nyitott könyv lehetett, ha mindössze három "súlyos" titkot őrzött. Csakhogy ezek a titkok egyáltalán nem súlyosak; nehezen hiszem, hogy egy ilyen élet után pont ezek voltak Evie lelki terhei. (Ha elolvassátok, bizonyára megértitek.)

A "mágikus realizmus" kifejezéssel középiskolában találkoztam először és utoljára, egészen idáig. Szégyen vagy sem, nem emlékszem már, melyik kötet kapcsán beszéltünk róla irodalomórán, az viszont biztos, hogy nem olvastam el. Most sem tudtam, hogy mire számítsak, de egészen kedvemre való volt, legalábbis a harmadik titokig. Többnyire a realitás talaján mozog a cselekmény, itt-ott feltűnik egy-egy varázslatos elem: a túlvilág, a Fal, mozgó rajzok, stb. A harmadik titok során Evie elmeséli a gyümölcsfa történetét, és hogy milyen magból nőtt ki: ez az egy olyan eleme volt a könyvnek, ami már az abszurditás határát súrolta.
"– A túlvilág előszobája – ismételte Evie tanácstalanul. A nyúl üregébe pottyanva érezte magát, csakhogy ez az üreg nem egy fantasztikus világba vezette, ahol beszélő állatok meg tudják mondani a pontos időt. Helyette a múlt világába csöppent, ahol feltámadnak a holtak."
Két kedvenc részem volt a könyvben. Az egyik az első titok, amikor Evie a fiát látogatja meg. August nagyon szimpatikus volt, és a szívem szakadt bele abba, hogy a feleségével ilyen távol sodródtak egymástól érzelmileg. Reménykedtem, hogy ez még nem a vég, hogy még helyrehozható, hogy meg lehet javítani valamit, ami el sem romlott, csak megfáradt. A másik kedvencem a könyv vége volt: amikor a harmadik titok kiderült, és Evie bejutott a lakásba, vagyis a mennyországba. Nem tudtam, milyen végkifejletet várhatok ettől a könyvtől, de szerintem tökéletesen zárta le a történetet a szerző. Nemcsak az összes szereplő, de én is megtaláltam benne a boldogságot.

Ami viszont kevésbé tetszett, az a karakterek kidolgozatlansága volt. Sem a cselekmény, sem a szereplők nem bonyolultak, nagyon is egyszerűek. (Még a nevük is: pl. Evie családjában mindenkinek E-betűvel kezdődik a neve. A szereplők vezetékneve sem mozog túl széles skálán: Snow, White, Winters, Summer, Autumn, stb.) Meg sem ismerhettük őket rendesen, ezért hozzám nem is kerültek közel. Mindenki pozitív karakter, kivéve egyetlen személyt: Evie anyját, aki egy igazi boszorkány. Egy anyának a gyermeke boldogságát kéne elősegítenie, nem pedig minden erejével tenni ellene. (És itt jegyezném meg, hogy Evie döntéseit sem igazán értem. Oké, hogy valamit mindenképp elveszít: vagy a szerelmét, vagy az örökségét és az öccsét. Szerintem ezt nem gondolta át teljesen a szerző, mert lehetőség volt bőven, mégis úgy állította be, mintha egyetlen járható út volna csak.)
"Nagyon finom műszer a lélek, és bizonyos dolgok megbéklyózzák. A bűntudat például, vagy ha magunkba fojtjuk az érzéseinket, titkolózunk: óriási teher a léleknek. Az efféle emberi eredetű súlyok ráakaszkodnak, és elnehezítik."
Mindent összevetve, ez egy szerethető könyv a szeretetről, és nagyon örülök, hogy pont karácsonykor forgathattam a lapjait. Tudjátok, főleg YA fantasyt olvasok, a Túlvilági szerelem attól távol áll, de az idei olvasmányaim közül ez illett legjobban az ünnepekhez. Azoknak ajánlom, akik valami egyszerű és könnyen olvasható könyvet keresnek, vagy épp romantikus hangulatban vannak, és szeretnének egy igazi happy endet átélni.

A bejegyzést a XXI. Század Kiadó támogatta, a könyvet ezúton is köszönöm nekik!

A szerzőről


Carrie Hope Fletcher az egyik legnépszerűbb fiatal sztár, és nemcsak hazájában, Angliában. Sikeres West End énekesnő, százezrek által követett youtuber, író. A Túlvilági szerelem a második könyve, de az első regénye. Az alábbi dalt a könyve két főszereplőjéhez írta:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése