2017. március 21., kedd

M.R. Carey: Kiéhezettek

Sorozat: -
Oldalak száma: 456 oldal
Megjelenés éve: 2016
Eredeti megjelenés: 2014
Fordította: Kisantal Tamás
Kiadó: Kossuth
Eredeti cím: The Girl With All the Gifts
ISBN: 9789630984652
Műfaj: horror, disztópia, posztapokaliptikus, fantasy, sci-fi, thriller
Goodreads átlag: 3,93 / 5
Moly.hu átlag: 85%

Fülszöveg:
Vigyázz, spoileres!
A ​történet a jövőben játszódik, az emberiség nagy része egy gyorsan terjedő fertőzés áldozatává vált. A fertőzést egy különleges gomba okozza, amely a szervezetbe jutva átveszi az irányítást a gazdatest idegrendszere fölött. A fertőzöttek, a „kiéhezettek" gyorsan elveszítik személyiségüket, emberi mivoltukat, és egészséges emberek húsával táplálkoznak.
A egészségesek védett városokba húzódtak vissza, vagy „guberálókká" válnak, azaz veszélyes bandákhoz csapódva próbálják túlélni a helyzetet. 
Egy jól védett katonai bázison különleges gyerekeket tartanak fogva, egymástól is elzárva. Ők is kiéhezettek, azonban megőrizték emberi tulajdonságaikat sőt, kiemelkedően magas intelligenciával rendelkeznek. A tudósok abban reménykednek, hogy segítségükkel – vagy inkább felhasználásukkal – sikerül megtalálniuk az ellenszert. 
Egy napon a kiéhezettek és a guberálók megtámadják a bázist, csak keveseknek sikerül megmenekülniük, köztük az egyik legintelligensebb kiéhezett gyerekkel, Melanie-val. A menekülőknek a kiéhezettekkel zsúfolt városokon át kell eljutniuk a biztonságot jelentő védett területre…

Én és a könyv


Olvasva: 2017. március 11-21.

A This is Not a Test - Éles helyzet hatására megkedveltem a zombis könyveket. A Kiéhezettek is felkerült a TBR-listámra, és talán ott is maradt volna évekig, ha nem kapom meg a könyvet a Kossuth Kiadótól.

Véleményem


Még azelőtt, hogy rákaptam volna a zombis könyvek ízére, azt hittem, biztosan mind egy kaptafára íródott. Az emberiség megfertőződik, marad pár túlélő, azok menekülnek és hentelnek, és ennyi. Ehhez képest akárhány történetet olvastam ebben a kategóriában, mind más és más volt. Volt olyan könyv, ami a túlélők lelki folyamataira koncentrált (Éles helyzet); olyan, ahol simán lehetett a teraszon ücsörögni, mert a zombi észre sem vett (Red Hill); és olyan is, ahol vámpírzombik tizedelték az embereket (A halhatatlanság szabályai). Ezeket a húszabáló lényeket mindenhol különböző névvel illették, a szóban forgó könyvben pl. kiéhezettekként emlegetik őket. És hogy mi az egyedi a Kiéhezettekben? Erről lesz szó a továbbiakban.
"A durva, nagyképű univerzum hajította eléjük e kesztyűt, amely megengedte az emberiségnek, hogy a sötétben tapogatózva megpróbáljon öntudatra ébredni, amíg aztán némiképp fájdalmas módon megmutatta, hol a helyük valójában."
A Kiéhezettek főszereplője Melanie, a tízéves kislány, aki maga is a kiéhezettek táborát erősíti. Ám sokkal intelligensebb egy átlagos kiéhezettnél: nem ösztönlény; tud beszélni, és emberi érzelmei vannak. Hozzá hasonló kiéhezett gyerekekkel jár egy osztályba, akik közül néha-néha eltünedezik egy. Egy katonai bázison tartják őket fogva, Dr. Caldwell időről-időre felboncol egy kölyköt, hátha rájön, mitől intelligensek, és akkor el tudná készíteni a gyógyszert. A kutatás azonban félbeszakad, amikor guberálók és kiéhezettek hordája támadja meg a bázist. Csak öten menekülnek meg: Parks őrmester, Gallagher közlegény, Dr. Caldwell, Justineau kisasszony és a kis Melanie. El kell jutniuk Beaconbe, különben csúnya halál vár rájuk.
Az utuk Beaconbe sokkal nehezebb, mint várták. Egyrészt ott van az a rengeteg kiéhezett, akiket el kell kerülniük, másrészt guberálók vadásznak rájuk. A legnagyobb veszélyt mégis az jelenti, hogy ennyire eltérő célokkal együtt tudnak-e működni. Pl. Parks mindenképp szeretne megszabadulni Melanie-tól, de a nők (Caldwell és Justineau) nem hagyják. Utóbbi azért, mert kedveli Melanie-t, előbbi pedig azért, mert maga szeretné feláldozni a kislányt a tudomány oltárán. Végül a túlélési ösztön győz: a csapatnak szüksége van Melanie-ra ahhoz, hogy túléljék a kiéhezetteket.
"–Mellettem biztonságban leszel – mondja most Justineau kisasszony Melanie-nak. – Ugye tudod? Nem hagyom, hogy bántsanak.
Melanie bólint. Tudja, hogy Justineau kisasszony szereti, és minden tőle telhetőt megtesz érte.
De saját magától hogyan menthetné meg bárki is?"
Sokáig úgy tűnik, Fortuna a furcsa csapat mellé állt: akármilyen húzós helyzetbe keverednek, sikerült épségben megúszniuk (többnyire Melanie-nak köszönhetően). Aztán a vége felé M. R. Carey bebizonyítja, mégsem bánik olyan kesztyűs kézzel a karaktereivel. Egyre több sz*rság történik, egyre több veszély leselkedik rájuk, és bizony, egyszer csak a vérontás is bekövetkezik. A regény vége mindent visz: egyáltalán nem ilyen végkifejletre számítottam, alaposan meglepett, de a jó értelemben. Hogy happy end-e, azt mindenki döntse el magának (nekem nem sikerült).

Az írónak részletes és tudományos elképzelése van arról, hogyan fertőződött meg az emberiség. A kiéhezettek egy Ophiocordyceps nevű gombának az áldozatai: a gomba beköltözik az ember agyába, kiirt belőle minden funkciót, csak a harapás és az evés marad. Van azonban a kiéhezetteknek egy meglepően intelligens fajtája: a Melanie-féle kölykök. Dr. Caldwell a gyerekeken kísérletezik, és azt hiszi, közel az áttörés; csak a menekülésük során jön rá, hogy nagyon messze állt a megoldástól. A gomba nem teljesen úgy működik, ahogy ő azt elképzelte, és sok meglepetést fog okozni a történet során. (Pl.: Mennyire képes átvenni a parazita az agy feletti uralmat? Miért csak harapással terjed a fertőzés? Mi történik, ha eléri a gomba az érettséget?) Dr. Caldwell igen részletes kiselőadásokat tart a gomba működéséről, rengeteg szakszóval. A teória hitelességének mértékét megtippelni sem tudom, hiszen nem értek hozzá, de így is érdekesnek találtam.

A szereplők közül csak Melanie-t és Parks őrmestert kedveltem meg (pedig a könyv elején egyikük sem volt valami szimpatikus, Parksot kifejezetten utáltam). Mindketten elképesztő jellemfejlődésen mennek keresztül. Melanie az elején egy puncsos kisdiák volt, mindenben Justineau kisasszony kedvében akart járni. A kislány már-már plátói szerelmet táplált a tanítónő iránt, és ez nagyon zavarba ejtő volt. Még az éhségét is megtanulta kontrollálni a kisasszony kedvéért, és így lett a csapat nélkülözhetetlen tagja. Parks őrmesterrel eleinte gyűlölik egymást: a férfi nem lát benne mást, mint veszélyforrást. Az út során Melanie bebizonyítja, hogy nem fogja őket megenni, sőt, meg is menti a bőrüket, így Parks lassan elkezd bízni benne. A végére kialakul közöttük egyfajta bajtársiasság.

A cselekményt tekintve a könyv végig fordulatos, és a kellő mennyiségben véres. Voltak benne laposabb részek, pl. a doktornő hosszas tudományos magyarázatai, és voltak olyan jelenetek, amikor a vér is megfagyott bennem, pl. a babakocsit tologató zombi, és a város, ahol megtudták, milyen is, amikor a gomba eléri az érettséget. Jó szívvel ajánlom a könyvet zombirajongóknak; nekem legalábbis tetszett, sokkal inkább, mint a Red Hill, de valamivel kevésbé, mint az Éles helyzet.

A bejegyzést a Kossuth Kiadó támogatta, a könyvet ezúton is köszönöm nekik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése