2018. április 4., szerda

Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Sorozat: Négyen egy gatyában 1.
Oldalak száma: 324 oldal
Megjelenés éve: 2002
Eredeti megjelenés: 2001
Fordította: Bartók Ágnes
Kiadó: Geopen
Eredeti cím: The Sisterhood of the Traveling Pants
ISBN: 9639093688
Besorolás: ifjúsági, romantikus
Goodreads átlag: 75% (3,76)
Moly.hu átlag: 86%

Fülszöveg:
Vérbeli kamasztörténet négy barátnőről, egy különleges nyárról és egy mágikus farmernadrágról…
Lena nagyon válogatós fiúügyekben…
Tibby sokat nevet, de sír is ezen a nyáron…
Bridget Nagy Szerelembe esik…
Carmen angyalkából hisztérikus boszi lesz...

Én és a könyv


Olvasva: 2017. szeptember 20-25.

Kamaszkorom egyik nagy kedvence volt a sorozat. Amikor ezt a könyvet olvastam, jóval fiatalabb voltam a főszereplőknél (2-3 évvel, de olyan fiatalon az is rengeteget számít), és egy kicsit úgy éreztem, ők lehetnének a nem létező idősebb barátnőim. Ittam a szavaikat, és folyton Lena és Bee helyébe képzeltem magam.

Tizenpár év eltelt, és most újra elolvastam, mert hiányzott a könyv hangulata. Most 10 évvel vagyok idősebb a lányoknál, és teljesen más élményt kaptam.

Véleményem

"Valamilyen okból kifolyólag az életünket a nyarak határozták meg."
Annak, aki nem ismerné a sztorit, leírom: Lena, Tibby, Carmen és Bridget legjobb barátnők. Az anyukáik együtt jártak terhes jógára vagy terhes tornára, a lányok szinte egyszerre születtek. Babakoruk óta ismerik egymást, és a barátságuk azóta is tart, hogy az anyukáik már nem járnak össze.

A négy lány most először fogja külön-külön eltölteni a nyarat: Carmen az apukájához utazik, Lena a nagyszüleihez Görögországba, Bridget "Bee" Mexikóba egy focitáborba, Tibby pedig otthon marad, és a helyi áruházban vállal munkát.

Még az elutazásuk előtt találnak egy farmernadrágot, amely - mágikus módon - mind a négyükre tökéletesen passzol. Megbeszélik, hogy felváltva fogják hordani a Nadrágot, így egy kicsit úgy érezhetik majd, a távolság ellenére együtt vannak.

Csakhogy ez a nyár egyiküknek sem úgy alakul, ahogy eltervezték. Tibby összebarátkozik egy beteg kislánnyal, Carmen azzal szembesül, hogy az apjának új családja van, Bee belezúg egy olyan srácba, akibe nagyon nem kéne, Lena pedig egy nagyon furcsa és még annál is kínosabb ügybe keveredik a görög Kostos-szal. Ez a könyv arról szól, hogyan próbál a négy lány megbirkózni az őket ért nehézségekkel, és hogyan próbálnak ott lenni egymásnak a távolság ellenére is. Ez a könyv az igaz barátság erejéről szól.

Még mindig úgy gondolom, hogy szuper könyv, tetszik a Nadrág, a nyári hangulat, a fiatalosság. Tibbyt és Carment most sem igazán szerettem. Tibby szála unalmas és szomorú, Carmen pedig egy igazi drámakirálynő. Régebben Lenát és Bridgetet bálványoztam; még most is az ő történetszálukat szerettem a legjobban, de lehet, hogy csak azért, mert olyan gyönyörű helyen voltak. Lena túlságosan zárkózott volt, ezzel az élményektől is megfosztotta magát. Bridget meg túl hamar akart felnőni; a rámenősségét már kevésbé éreztem menőnek, inkább csak erőltetettnek. Néha a felhők felett jár, néha meg annyira le van törve, hogy az ágyból sem hajlandó felkelni. (És ez már utal valamire, amit itt még nem is sejthetünk.)
"Lehet, hogy a boldogság tényleg csak kicsi örömökből áll, mint például amikor az ember a közlekedési lámpához ér, ami éppen abban a pillanatban vált át zöldre. Vagy pedig olyan apró kellemetlenségekből, mint amit az a viszketés tud okozni, amit a ruhacímke okoz a ruhák hátán. Dolgok, amik mindenkivel mindennap megtörténnek. Lehet, hogy mindenkinek ugyanakkora mennyiségű boldogság jár ki mindennap."
A négy lány összetartása csodálatos dolog. Persze, ennyi idősen mindenki azt hiszi, egy ilyen kapcsolat örökké fog tartani, de belőlük ki is nézem, hogy küzdeni fognak érte. Végül is egész életükben össze voltak nőve; egymás életének részei. Tetszik, hogy nem fúrják egymást; bár ezt annyira nem tartom életszerűnek.

Változatlanul azt mondom, hogy a Négyen egy gatyában egy remek könyv fiatal lányoknak, de huszonévesen (és főleg afölött) nem kell csodát várni tőle. Nagyon várom, hogy valahogy a következő részekhez is hozzáférjek: azok már valamivel komolyabbak, és úgy emlékszem, jobban is szerettem őket.

A film trailere


A sorozat részei


1. Négyen egy gatyában
2. Négyen újra egy gatyában
3. Harmadik nyár egy gatyában
4. Örökké egy gatyában

3 megjegyzés:

  1. Én a 20-as éveim elején olvastam és imádtam! :) Lehet, hogy így 10 évvel később nekem is újra kéne olvasnom. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért arra kíváncsi lennék, változna-e a véleményed. Talán az enyém azért változott ilyen sokat, mert ennyi idő alatt én magam is teljesen más ember lettem. :)

      Törlés