2018. szeptember 3., hétfő

Rejtő Jenő: Az elveszett cirkáló

Sorozat: Piszkos Fred 1.
Oldalak száma: 174 oldal (Helikon, 2017)
Megjelenés éve: 1938 (eredeti)
Besorolás: kalandregény
Moly.hu átlag: 91%

Fülszöveg:
Az angol páncélos cirkáló, a Balmoral, korántsem vész el. Fedélzetén Piszkos Fred a kapitány, aki végső kényszerből vállalkozott a cirkáló „kölcsönvételére”, hogy Tom Leven kapitányt, illetve fontos találmányának tervrajzát az e célból alakult „részvénytársaság” felkutathassa. Az, hogy az ellopott cirkálóra kerül egy igazi angol herceg és egy ál-vezérkari százados, végső soron véletlen műve: az ő hajójuk ugyanis elsüllyed, és a Balmoral kegyeletből átkereszteli magát a valóban elveszett cirkáló nevére. A részvénytársaság tagjait: Rozsdást, a Kölyköt, a Főorvost és Piszkos Fredet a hajmeresztő kalandok és a parodizáló humor áradata közben kísérhetjük végig tengeri és szárazföldi útjaikon.

Én és a könyv


Ekkor olvastam: 2018. július 3-11.

Életem első Rejtő-könyve. Csupa jót hallottam az íróról, de nem terveztem, hogy olvassak is tőle valamit. Őszintén, Az elveszett cirkálót csak azért olvastam el, mert olyan valaki ajánlotta, aki fontos nekem.

Véleményem


[Forrás]
Egy napon fiatal legény érkezik a kocsmába, ahol Rozsdás és bandája, a törvényenkívüliek iszogatnak. A Kölyköt majdnem kinyiffantja egy másik társaság, de Rozsdásék megmentik. Elmondja Rozsdásnak, hogy ő a báyját szeretné megtalálni, és annak, aki segít neki, jutalmat is felajánl. A banda kap az alkalmon, gyorsan "részvénytársaságot" alapítanak: egyik a tőkét adja, a másik a hamis papírokat, mindenkinek megvan a feladata, szerepe. Piszkos Fred elkártyázza a hajóra szánt pénzt, úgyhogy végül ellop egy csatacirkálót. Most már aztán nyakig benne ülnek a trutyiban, mert ha elkapják őket, a biztos akasztás vár rájuk. Hogy ebből hogyan kevergőznek ki úgy, hogy a végén még kitüntetést is kapnak, azt meséli el az Az elveszett cirkáló.
"Még aznap este minden angol leadó világgá távírázta a következőket:  
Húszezer font jutalmat adunk annak, aki a „Radzeer” pontos tartózkodási helyét megjelöli!   -   Az Admiralitás! 
Mi is!   -   A "Radzeer!"
Nem tudtam, mire számíthatok ettől a könyvtől, még csak hasonlót sem olvastam korábban. Az ilyen köteteket a szüleim gyűjtötték, egy rahedli van belőlük a padláson; logikus, hogy engem nem igazán vonzott. Én lepődtem meg a legjobban azon, hogy tetszett a könyv, még ha nem is lett a 2018-as év olvasmánya.

Valamiért azt hittem korábban, a humor lesz a könyv elsődlegesen meghatározó tulajdonsága, de ebben mellélőttem. Nem azt mondom, hogy nem megmosolyogtató a történet, csak épp nem is az a sírva nevetős. A zsenialitása inkább abban rejlik, ahogyan a szálakat csavarja: hogy az egyik pillanatban még reménytelennek tűnő helyzet a következő oldalon az a nagy lehetőség, ami mindannyiukat megmenti a csúnya végtől.
"Rozsdás sokáig hallgatott.
– Az semmi esetre sem helyes – mondta végül –, ha valaki megöli a nőjét. Verje meg, és kész."
A szereplőket mind megkedveltem, de Rozsdás volt a kedvencem. Jó a szíve, vág az esze és erős a karja, asszem' egy kicsit megirigyeltem a Kölyköt... :) Azon viszont meglepődtem, hogy bár Piszkos Fred a sorozat címe, ő maga nem több mellékszereplőnél (legalábbis ebben a kötetben).

A könyv rövid, gyorsan olvasható és kalandos; intenzív, nem hagy unatkozni. Akkor olvasd, ha nincsenek hosszú óráid arra, hogy elmélyedj egy történetben. Ajánlom!

Hallgatnivaló


A Kárpátia az egyik kedvenc zenekarom, a régebbi albumaikat kívülről fújtam, és ez alól a következő szám sem kivétel. Hé, most már tudom, kiről szól! *füligvigyor*


A sorozat részei


1. Az elveszett cirkáló
2. Piszkos Fred, a kapitány
3. Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára
4. A megkerült cirkáló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése