2013. november 17., vasárnap

Jay Asher: Tizenhárom okom volt

Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, … hogy megnyomod a PLAY-t.
Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt - gondolta -, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
… és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.
Nagyon régóta szerettem volna már elolvasni ezt a könyvet, mert mind a borító, mind a fülszöveg megnyert magának. Azt hiszem, ezért is mondják, hogy „ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján”. Ítéletet éppen ezért az olvasás után mondok, és igyekszem kíméletes lenni.

Adott egy nagyon jó alapötlet: egy lány kazettákra veszi az indokokat, amiért öngyilkos lett, és elküldi azoknak, akik a kazettákon szerepelnek. Illetve az első embernek küldi el, és így kell majd egymásnak továbbküldeniük, mert ha a lánc megáll, valaki nyilvánosságra hozza a hanganyagot. Márpedig ki szeretné, ha mindenki tudná, felelős egy „ártatlan” lány haláláért?

Így a kazetták kb. 2 héttel Hannah öngyilkossága után eljutnak Clay Jensenhez, egy nagyon jóravaló sráchoz, akiről senki egy rossz szót nem tudna mondani. Szegény Clay egész éjjel a kazettákat hallgatja, és teljes lelki tortúrát él át emiatt, pedig – mint utólag kiderül – ő nem is felelős a lány haláláért.

Így hát valamilyen perverz módon kíváncsian vártam, vajon mi késztethet valakit arra, hogy eldobja az életét, mikor alighogy elkezdődött. VIGYÁZAT, SPOILER- és FELHÁBORODÁSVESZÉLY!!!
1. Az első csókja (Justin Foley-tól) nem volt olyan tökéletes, ahogy álmaiban elképzelte, de cserébe a srác az iskolában azt hazudta, hogy „megvolt neki” Hannah.
2. Alex egy listát készített a dögös/nemdögös csajokról, és szembeállította Hannah-t Jessica Davissel. Hannah állt a dögös oldalon….
3. Jessica (akivel régebben jóban voltak) féltékenységből pofon vágta Hannah-t.    
4. Tyler Down kukkolta őt.
5. Courtney barátságosan viselkedett Hannah-val, aztán meg kihasználta, és elvitette magát egy buliba.
6. Marcus elhívta valentin-napi randira, ahonnan a srác fél órát késett (mert azt hitte, Hannah nem jön el, de végül mégis betoppant), aztán elkezdte simogatni a lányt. Hannah ezért kilökte a bokszból.
7. Zach, miután Marcus lelépett, odament Hannah-hoz, és próbálta jobb kedvre deríteni, de miután Hannah egy pillantásra sem méltatta, úgy vette, hogy kikosarazták. Bosszúból ellopta a dícsérő üzeneteket, amiket kommunikáció órán Hanna zacskójába dobtak, így megfosztva a lányt az apró dícséretektől, amikkel eddig illették.
8. Ryan ellopta a verset, amit Hannah írt, és lehozta az Elveszett-és-Megkerült Hírlapban, névtelenül.
9. Clay Jensen. Akivel Hannah smárolt egy bulin, aztán hirtelen ellökte magától, és üvöltözött vele, hogy menjen el. És Clay el is ment. (Ő elvileg nem adott Hannah-nak okot.)
10. Ismét Justin Foley, aki szemet hunyt afelett, hogy a korábban említett Jessicát megerőszakolja Bryce (Justin haverja). (Egyébként Hannah sem tett ellene semmit…)
11. Jenny felajánlotta, hogy hazaviszi ebből a buliból a lányt. Hazafelé menet kiütnek egy stop-táblát, és Jenny nem engedi, hogy Hannah kihívja a rendőrséget. A stop-tábla hiánya később egy fiatal srác halálához vezet.
12. Ismét erőszakolós-Bryce, aki behívja Hannah-t a jacuzziba, és szexuális kapcsolatot létesít vele. (Hannah SZÓ NÉLKÜL HAGYJA ezt!!!)
13. Mr. Porter, Hannah tanácsadója. Elmeséli neki Hannah, hogy mi történt a Jacuzziban, és Mr. Porter két lehetőséget említ: vagy megbeszélik a sráccal azt a bizonyos dolgot, vagy tovább kell lépnie. Hannah ezen kiakad, elszalad, és Mr. Porter nem fut utána.
Tessék, én szóltam előre. Lehet, hogy Hannah labilis volt, lehet, hogy érzékeny, de ez NEM ELÉG ok arra, hogy feladja. Nekem nem elég. Lehet, hogy már nem vagyok tinédzser, és teljesen másképp látom a dolgokat, mint 3-4 évvel ezelőtt, de ez akkor is nulla. Nem hiteles.

És hogy valami jót is mondjak: tetszett Clay karaktere. Végre egy olyan fiú karakter, aki tök rendben van; és ráadásul pasi írta. (Nagyon kiábrándítónak találom, amikor egy írónő férfi szemszögből ír történetet, mivel hajlamosak a lelkiekben lemenő folyamatokat is úgy leírni, abban a köntösben, ahogy a férfiak többsége általában viselkedik. Oké, az is lehet, hogy csak én vagyok olyan szerencsés, hogy sikerült olyan pasit kifognom, aki képes kimutatni az érzéseit, és beszélni is tud velem erről.)

Jay Asher egy remek alapötletet talált ki, amiből sokkal-de-sokkal többet ki lehetett volna hozni: durvább indokokkal! Ezt a könyvet nem ajánlom senkinek, aki éppen érzelmi hullámvölgyben van, mert még rájön, hogy ha emberek már ennyiért öngyilkosságot követnek el, akkor nincs semmi remény. Egyedül azoknak kéne ezt elolvasni, akik maguk is „lelkiterrorizálnak” másokat, hogy megtudják, mások életére a tetteik hogyan hathatnak. R.I.P. Hannah Baker!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése