2014. február 12., szerda

Karen Thompson Walker: Csodák kora

Amikor a Föld forgása lassulni kezdett, még sokáig nem lehetett érzékelni a napok peremén domborodó plusz időt. Egyre csak gyűlt, mint a rejtett daganat.
Eleinte még nem látszottak a következményei: a felerősödő gravitáció, a sötét és világos napszakok meghosszabbodása, mely a növények kipusztulásához vezetett, vagy hogy a bolygót védő mágneses mező gyengülése felerősítette a napkitörések káros hatásait. De lassacskán már a kevésbé egyértelmű következményekkel is szembe kellett nézniük az embereknek. Családok estek szét, és új lázas szerelmek szövődtek. Barátságok lettek semmivé, és sokan teljesen magukra maradtak.
Lehet, hogy annak, ami Juliával és a családjával történt, semmi köze nem volt a lassuláshoz. Ám a tizenegy éves lánynak hirtelen muszáj volt felnőnie és megtalálnia a túlélés lehetőségét egy pusztuló világban.
A cselekmény 2022-ben kezdődik, amikor is bejelentik, hogy a napok egyre hosszabbá válnak: átlagosan napi 30 perccel. Ez a bejelentés természetesen tömeghisztériát von maga után, pedig az igazi problémák csak később jönnek el.

Egy idő után az óramutatók állása nem sokat jelent, az emberek a biológiai órájukra támaszkodnak. A kormány elhatározásra jut, hogy az óraidőt ismét bevezetik, ami ugyan nem kötelező, de aki nem alkalmazkodik, annak viselnie kell a következményeket (pl. tanulás és munkahely megszűnése, stb.) Sokan így is döntöttek, ők később a társadalom számkivetettjeivé váltak.

Ezzel egy időben a növény- és állatvilág is pusztulásnak indult: a madarak előbb-utóbb teljesen eltűntek a gravitáció erősödése miatt, a növények pedig elszáradtak, köszönhetően a hosszú és perzselő világos napszakoknak. A gabonafélék luxuscikkekké váltak, termesztésükhöz (és alapból az élethez) sokkal több áramot kellett felhasználni.

Az emberiség hanyatlásnak indult: újféle, halálos betegségek jelentkeztek, a bűntények száma megsokszorozódott – az emberek agresszívabbá váltak, szépen lassan az őrület határáig jutottak.

Mindezt a tizenegy éves Julia szemszögén keresztül tudhatjuk meg, aki – eleinte – gyermeki ártatlansággal szemlélődik. Az újabb és újabb sorscsapások mellett magánéleti problémákkal is meg kell küzdenie. Elveszíti a legjobb barátnőjét, és a családja szétszakadni látszik… egyedüli vigasza és reménye Seth Moreno, akivel igaz barátságot, talán annál is többet alakít ki. Az egyetlen kérdés immár, hogy a Föld milyen sorsot szán lakóinak?
Ez nem az a pörgős, csupa-kaland könyv volt, amilyeneket általában olvasni szeretek, ettől függetlenül alig tudtam letenni. Az elején hatalmába kerített egyfajta „baljós borzongás”, ami a történet előrehaladtával egyre erősödött. A történet végére tetőfokára hágott ez az érzés: kényszerítettem magam, hogy a lehető legrosszabbra számítsak, így talán nem ér akkora sokkhatás.

A természeti és társadalmi következmények leírása annyira valósághűvé tették a történetet, hogy a baljós érzéstől azóta sem szabadultam. Hihetetlen, ahogy az írónő játszott az idegeimmel. Ezennel a disztópia hivatalosan is a kedvenc műfajommá nőtte ki magát!

Plusz érdekesség: nem tudom, miért, talán az olvasás közbeni érzelmeim miatt a könyvet Aimee Bender: A citromtorta különös szomorúsága című kötetéhez hasonlítottam.
Megoldás: „Köszönöm tanáraim, Aimee Bender […] nélkülözhetetlen segítségét.” (Köszönetnyilvánítás) :)

Ajánlom: Forró napokon, hogy át tudjuk valamiképp érezni Julia és környezete helyzetét. 
Forrás: inhabitat.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése