2014. január 30., csütörtök

Katherine Applegate: Zoey görbe utakon

(Szívzűrök 1.)


A nyolc középiskolás barát élete a megszokott mederben folydogál az aprócska és álmos Chatham Island-en. Amikor egykori haverjuk, Lucas két, javítóintézetben eltöltött év után visszatér a szigetre, elhatározzák, hogy kiközösítik. Csakhogy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy eltervezték. Eddig úgy hitték, jobban ismerik egymást, mint a saját tenyerüket. Hamarosan rájönnek, hogy még önmagukról sem tudnak mindent…
Zoey és Jake ősidők óta együtt járnak, és barátaikkal, testvéreikkel (Nina, Claire, Ben, Aisha) igazán élvezik a nyári szünet utolsó napjait. Boldogságuk addig a percig tart, míg Lucas 2 év után haza nem érkezik a javítóintézetből. Ez a hír Jake-et sokkolja a legjobban, hiszen a balesetben, amit Lucas okozott, az ő bátyja halt meg.

A baráti társaság megbeszéli, hogy kiközösítik Lucast, de ez nem ilyen egyszerűen működik. Zoey többször is összefut a kirekesztett fiúval, és bár tudja, hogy nagyon rossz vége lesz, beszélgetni kezdenek. Persze a szívnek nem lehet parancsolni, és előbb-utóbb választania kell a két srác közül.

Többen nem azok, akiknek mutatják magukat, és van, aki rossz, van, aki jó értelemben. A romantikus kapcsolatok átrendeződőben vannak, és az egykori tragikus baleset részleteiről is egyre több dolog derül ki.
Nagyon sokáig „gagyinak” hittem ezt a könyvet, nem is törtem magam, hogy sorra kerítsem. Egyszer viszont húgom azzal fogadott itthon, hogy „húú, ezt el kell olvasnod, nagyon jó!”. Na – gondoltam -, ha ő elolvasta(!!), és még tetszett is neki, akkor tényleg nem lehet rossz. Tehát rászántam magam, és egyáltalán nem bántam meg!

Zoey nagyon szimpatikus szereplő volt, talán azért, mert hasonlítunk. Nem külsőleg, inkább abban, hogy érzékenyek vagyunk, és nem bírjuk elviselni, ha valakivel igazságtalanul bánnak. Egyedül az nem tetszik benne, hogy „görbe utakra tévedt”, de azért szurkolok, és inkább Lucasnak, mint Jake-nek, utóbbit ugyanis nem bírom.

Magyarországon csak az első öt kötet jelent meg a 28-ból (a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában), de a többihez sajnos nincs hozzáférésem. Szívesen olvasnám pedig tovább a sorozatot, mert bőven felülmúlta a várakozásaimat.

Ajánlom: Nyár végén, ősz elején, amikor már kellemesen hűvösebbek az esték.
 
Forrás: www.redbubble.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése