2014. április 24., csütörtök

Richelle Mead: Vámpírakadémia

Sorozat: Vámpírakadémia 1.
Oldalak száma: 236 oldal
Megjelenés éve: 2009
Eredeti megjelenés: 2007
Fordította: Farkas Veronika
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadói sorozat: -
Eredeti cím: Vampire Academy
ISBN: 9789639868618
Műfaj: YA, fantasy
Goodreads átlag: 4,15
Moly.hu átlag: 89%

Fülszöveg:
A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszálykodással, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.

A történet röviden

A két jó barátnő, Rose és Lissa már két éve bujkál, amióta megszöktek a Szent Vlagyimir akadémiáról. Az iskola azonban most új testőrt küldött utánuk, és Dmitrij Belikovot, „a szexi orosz istenséget” nem lehet csak úgy átejteni. Erre hamarosan Rose és Lissa is rájönnek, amint hirtelen az igazgatónő irodájába kerülnek. Bosszankodás, örömködés és még több bosszankodás után a lányok kénytelenek ott folytatni, ahol abbahagyták.

Lissa – mivel az egyik mora uralkodócsalád örököse – nem került nagy bajba, bácsikája és unalmas unokatestvére visszavárták őt. Rose viszont kihúzta a gyufát, és szabadidejét szobafogságban, illetve testőr-különórákon kell töltenie. Ez utóbbi „nagy szívás” lenne, de szerencséjére különtanára nem más, mint Dmitrij. :P

Így hát Lissa és nagyszájú barátnője megpróbál visszailleszkedni a hierarchia csúcsára, de nincs egyszerű dolguk. Lissa régi pasija, a cuki Aaron most egy kíngörccsel jár, aki szemmel láthatóan utálja a szökevényeinket. Nem sokan keresik Lissa kegyeit, Rose-on kívül csak két ember, unokatestvére, Natalja és Christian (a kitagadott különc) barátságos vele. Ráadásul felröppent a hír, hogy amíg távol voltak, Rose etette őt a saját vérével (ami a vámpíroknál morbid, gusztustalan, elítélendő, perverz dolognak számít). És ha még ez sem lenne elég, Lissa néha brutálisan meggyilkolt állatokat kap fenyegetésként.

A siker érdekében Lissa beveti a titkos erejét, elbűvöli a többi uralkodócsalád tagjait, és hamarosan újra népszerű lesz. Ahogy a népszerűsége nő, egyre magasabban hordja az orrát is, és Rose-zal sikerül összeveszniük. A háttérben viszont szörnyű dolgok vannak készülőben, és a feszültség az égig nő.

Miért kellett elszökniük két éve? Ki fenyegeti Lissát? És ki mozgatja a szálakat? Ki tud még a titkukról, és egyáltalán, mi az a titok?!?!?!?!??!??!?!?

Véleményem

Annyira sajnálom, hogy nem olvastam el ezt a könyvet még azelőtt, hogy a film trailere kijött volna!! És mindezt az orosz istenség, Dmitrij miatt! A színészről sajnos folyton a fiatal Jack Black ugrott be, és ezzel lőttek a szexi könyvjeleneteknek! Tudom, az én fantáziám tehet róla… Azt hiszem, ha a sorozat további részeit is élvezni szeretném, nem szabad megnéznem a filmet.
Danila Kozlovsky
Jack Black
Egyébként imádom ezt a dampyr-mora-striga elméletet! Aki még nem olvasta volna: a morák jó vámpírok, nem ölnek a túlélés érdekében, és irányítani tudják mágiával a négy elem valamelyikét. A strigák azok, akik ölnek is, ők ráadásul szinte halhatatlanok, igazi gyilkológépek. A dampyrok félig morák - félig emberek, és általában ők a morák testőrei. Ez a legenda a Balkán-félszigetről származik, de ezelőtt még soha nem hallottam róla.

A könyv nagyon rövid (236 oldal), úgyhogy nem húztam sokáig. Az elejétől fogva érezteti velünk Mead, hogy valamit nem tudunk, és egyre több kérdés merül fel, de a válaszokat is folyamatosan csepegteti nekünk az írónő. Valószínűleg ezért éreztem úgy, hogy többet vártam – mert valami nagyon ütős csattanóra gondoltam, amikor végre minden kiderül – de az esemény addigra szépen le is csengett. De(!!) az utolsó oldalakon megkaptam az arcomba, amire vártam… és ami rávesz arra, hogy folytassam, igen, egy igazi nagy, sokkoló fordulatot – ami titok! :)

Külön felüdülés, hogy Rose szemszögéből olvashatjuk a történetet, nem valami tutyi-mutyi, tudatlan és vaksi hősnőétől. Rose pimasz, belevaló, és az a bizonyos „először üt, aztán kérdez” típusú személyiség. Azért is tűnhetett szimpatikusnak, mert én is ilyen voltam ennyi idős koromban. :) Lehet, hogy türelmetlen a csaj, de Lissával a végletekig türelmes volt: akkor is kitartott mellette, amikor Lissa látni sem akarta, és mikor én már legszívesebben felpofoztam volna. Érdekes, Rose-tól nem vártam ilyen erős hűséget és szeretetet.

Lissa pont Rose ellentéte: csendes, jobban szeret a háttérben megbújni, és hatalmas szeretet van benne. Sajnos a jó tulajdonságait elveszti, amikor újra az elit tagja lesz az erejének köszönhetően; és emiatt nem lett a szívem csücske.

Dmitrij meg… hát… rengeteg „orosz istenség” képét kell megnéznem ahhoz, hogy együttes erővel kiűzzék a fejemből szegény Jack Black-et… :( De amikor sikerült elvonatkoztatnom tőle, hát szívesen Rose helyébe léptem volna. :P (És van egy olyan érzésem, hogy lesznek még ilyen alkalmak! Ugyan már srácok, mi az a 8 év? És kit érdekel, hogy mindketten dampyrok vagytok? Nektek együtt KELL lennetek!)

Mindent összevetve elég ütős első részt kaptunk, és már nagyon kíváncsi vagyok, mit tartogat még a kedves olvasóknak a többi öt kötet. Olvasásra fel! :)

A sorozat kötetei


1. Vámpírakadémia
3. A halál csókja
4. Véreskü
5. Örök kötelék
6. A végső áldozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése