2015. november 7., szombat

Richelle Mead: Dermesztő ölelés


Vigyázat! A fülszöveg és az értékelés spoilert tartalmaz a sorozat előző részére vonatkozóan!
Sorozat: Vámpírakadémia 2.
Oldalak száma: 306 oldal
Megjelenés éve: 2010
Eredeti megjelenés: 2008
Fordította: Farkas Veronika
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadói sorozat: -
Eredeti cím: Frostbite
ISBN: 9789639868694
Műfaj: YA, fantasy, romantikus
Goodreads átlag: 4,31
Moly.hu átlag: 93%

Fülszöveg:
Rose Hathaway élete tele van gondokkal. Nem elég mindaz a nehézség, amit dampyr testőrtanoncként kell átélnie, ráadásul oktatója, a vonzó Dmitrij valaki másra vetett szemet. A köztük lévő szoros kapocs miatt pedig Rose folyton akkor hallja legjobb barátnője, Lissa Dragomir gondolatait, amikor az barátjával, Christiannal enyeleg. 
A Szent Vlagyimir Akadémiát azonban megtámadják az élőhalott strigák, akik korábban több királyi vérű nemesi családot lemészároltak. Így az iskolának a legjobb dampyr testőrökre van szüksége, többek közt Rose anyjára, a legendás, ám szigorú Janine Hathaway-re. Az idei sítábor kötelező, ám Idaho hótól csillogó lankái csak látszólag biztonságosak. A könyörtelen strigák halálos veszélyt jelentenek mindenki számára, és Rose-nak cselekednie kell. De a hősiességnek mindig ára van.

Én és a könyv

Olvasva: 2015. november 3. 21:29 - november 6. 08:26
A könyv előzményét laza másfél évvel ezelőtt olvastam (értékelésért katt ide), szóval nagyon is megérett már a folytatás. Számos kihívásra vállaltam már a Dermesztő ölelést, de mindig valami mást választottam helyette. Ahogy a tavalyi Könyvmoly Párbajon, úgy az idein is helyet kapott, de most azzal a különbséggel, hogy el is olvastam.

Véleményem

Egy újabb könyv, ami miatt szidom, magam, hogy idáig halogattam... másrészt viszont örülök neki. A Vámpírakadémiát még a film megjelenése előtt, de már a trailer után olvastam, szóval volt egy kész képem a szereplőkről... sajnos. Dmitrijt ugyanis Jack Black játszotta az agyam mozifilmjében, és így baromira nehéz volt komolyan venni az orosz félisten szexi mivoltát. A filmre nem is vacakolok több szót; ahhoz, hogy ezt, vagy bármelyik könyvet élvezni tudjuk, jobb is elfelejteni.
A cselekményre nem lehet panaszom. Kicsi a könyv, de ütős. Mead rögtön pofánvág egy brutális mészárlás képével, ami felforgatja a morák és dampyrok világát. Többé nincsenek biztonságban a fényben sem: emberek és strigák összefogva, szisztematikusan irtják az uralkodócsaládok tagjait. Mindenki retteg, félnek az Akadémián tölteni a karácsonyt. Ezért a tanárok, diákok, testőrök, szülők és rokonok egy moráknak fenntartott elit síkomplexumban töltik a szünidőt. Rose civódik a férfiak között; Dmitrij úgy néz ki, összejön egy morával, ezért a lány esélyt ad jóbarátjának, Masonnek... ám megismeri Adrian Ivaskovot is. Rose-nak rengeteg problémája van, és Lissára sem számíthat: barátnője szinte minden percét barátjával, Christiannel tölti. A strigák újra lecsapnak, Rose barátai pedig magánakcióba lépnek, nem gondolva a következményekkel.
Három új szereplőt ismerhetünk meg:
- Tása Ozera: Christian gyönyörű nagynénje. Régről ismeri Dmitrijt, és nagyon úgy néz ki, gyengéd érzelmek is fűzik hozzá. Uralkodócsalád-beli származása ellenére emberi életet él; dolgozik, és otthon van a harcművészetekben.
- Janine Hathaway: Rose anyja, aki az egyik legjobb hivatásos testőr, de csapnivaló anya. Az Akadémiára is csak a kötelessége hozta.
- Adrian Ivaskov: az Ivaskov-klán leszármazottja; 21 éves egyetemista, élénken érdeklődik Rose és Lissa iránt, bár más-más okból.
"– Vannak nők, akik úgy gondolják, szexinek tűnök a dohányzástól. 
 – Szerintem csak azért szívod őket, hogy legyen időd gondolkozni, amíg kitalálod a következő szellemes megjegyzésedet." 
Ezt a könyvet csak ajánlani tudom. Nem csak lányoknak, hanem fiúknak is: egyrészt a mozgalmas cselekmény miatt, másrészt azért, mert Rose nem valami liba, hanem egy csípős nyelvű lázadó, aki először üt, aztán kérdez; egyszerűen élvezet a fejében lenni. Másrészt azoknak is bátran ajánlom, akiket a Vámpírakadémia nem nyűgözött le - szerintem az is jó volt, de ez a kötet bőven felülmúlja, minden tekintetben. Megérdemli az öt pontot!

A sorozat kötetei

1. Vámpírakadémia
2. Dermesztő ölelés
3. A halál csókja
4. Véreskü
5. Örök kötelék
6. A végső áldozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése