2015. január 25., vasárnap

Julie Plec: The Originals - The Rise

Fülszöveg (saját fordítás)

A család hatalom. Az Ősi vámpír család tagjai fogadalmat tettek egymásnak ezer évvel ezelőtt: megígérték, hogy együtt maradnak mindörökre. Ám az "örökre" nagy szó, főleg, ha halhatatlan vagy.

Amikor az Ősi vámpír testvérek, Klaus, Elijah és Rebekah Mikaelson 1722-ben New Orleans városába érkeztek, azt hitték, végre maguk mögött hagyhatják veszélyes múltjukat. De a várost nem törvények uralják, és a boszorkányok és vérfarkasok nem szívesen osztoznak a területen. Az ő könyörületükön múlik a testvérek élete; főleg azok után, hogy Klaus összemelegedik a gyönyörű és titokzatos Vivianne-nel. A lány közelgő házassága a kulcs a vérfarkasok és a boszorkányok közötti békének, s a törékeny fegyverszünetet Klaus könnyen veszélybe sodorhatja.
Elijah azon mesterkedik, hogy egy biztonságos menedéket - otthont - teremtsen önmaguknak, Rebekah-nak pedig az érzelmei ellen kell harcolnia, amit a francia hadsereg kapitánya iránt érez. Vajon Klaus szenvedélye lesz az, ami mindent és mindenkit elpusztít körülöttük?

A történet

Klaus, Elijah és Rebekah Mikaelson komoly szándékkal érkezik New Orleans városába: egy biztonságos menedékben szeretnének letelepedni. Ám sem a hely, sem az idő nem nekik kedvez: a városban boszorkányok és vérfarkasok élnek, ráadásul most úgy néz ki, békét is kötnek (és így minannyian figyelmet fordíthatnak közös ellenségeikre, a vámpírokra). Klaus szemet vet egy gyönyörű, fekete hajú, fekete szemű fiatal hölgyre, Vivianne Lescheres-re. Csakhamar kiderül, hogy a lány félig boszorkány, félig vérfarkas, és azzal, hogy hozzámegy Armand Navarróhoz, a vérfarkas-klánvezér fiához, megköttetik majd a béke.

Az eljegyzési partin összetűzésbe keverednek a vámpírtestvérek és a Navarro család, majd a testvérek tervet kovácsolnak, hogy csak azért is a város lakói lehessenek. Elijah eladó házat keres, Rebekah a francia hadsereget próbálja a pártjukra állítani, Klaus pedig... szimplán Klaus: elcsábítja a békeajándékot, Vivianne-t.
Innentől három szálon fut a sztori. Elijah segítséget ajánl egy öregembernek, aki cserébe ráhagyja a házát. Már csak egy védővarázslat kell, és egy boszorkány, akit rá kell venni. A varázslathoz azonban vérfarkasvérre van szükség, ezzel Elijah magára haragítja az egész falkát: nyíltan kitör a háború. Eközben Rebekah özvegynek adja ki magát, és eljátssza, hogy rablótámadásban megölték a férjét. Azzal azonban nem számol, hogy a francia hadsereget egy szívtipró kapitány, Eric vezeti. Kialakulnak az érzések, de a lány sokkoló titokra jön rá: Eric nem csupán TUD a vámpírokról, de a megbízója Mikael, Rebekah apja.Nincs mese, meg kell őt ölnie, de a kapitány megkéri a kezét... addig nem ölheti meg, míg nem biztos a dologban. Klaus beleszeret Vivianne-be, és úgy tűnik, az érzés kölcsönös. Ha a lány megszegi a szavát, az a béke végét jelenti, de nincs más választása. Újabb érv a háborúra, és mint tudjuk, a háború komoly áldozatokat követel... Kérdés, hogy megéri-e?

A véleményem

Először is le kell szögeznem, hogy ezt a könyvet nem Julie Plec írta. Ezért a továbbiakban csak íróként fogok utalni a tényleges "elkövetőre".
Nos, kíváncsian vártam, mit kapunk majd mi, Ősök-rajongók. Bevallom, a sorozatból csak az első két részt láttam - nem azért, mert nem jó, hanem egy ideje minden sorozattal leálltam. De korábban, a Vámpírnaplókban imádtam a Mikaelsonokról szóló részeket. Így hát volt már némi fogalmam a testvérek élettörténetéről. De idáig például teljesen rosszul tudtam a sorrendet: valamiért azt hittem, Klaus a legidősebb, után Finn, Elijah, Rebekah és végül Kol. Olvasás közben jöttem rá, hogy ez nem stimmel: Elijah idősebb Klaus-nál, és Rebekah a legfiatalabb. Finn és Kol nem szerepel a könyvben, csak említés szintjén; ők lekarózva fekszenek a koporsóban. Nekem ugyan nem is hiányoztak, Finn szerintem unalmas, Kolnak meg semmi felelősségérzete, mindent csak elrontana a szeszélyeivel.

Míg a Vámpírnaplókban hármójuk közül Elijah-t kedveltem a legkevésbé, itt most pont fordítva volt. Nagyon tetszett a józan esze, és hogy szinte bármiből képes kibeszélni magát. Amikor a szavak már nem hatottak, akkor viszont odatette magát, és megmutatta, milyen fából faragták! Ő tette a legtöbbet azért, hogy New Orleans-ben maradhassanak, ő kockáztatott. Nem terelte el semmilyen emberi érzelem a céljától.
Klaus viszont túl nyálas, csöpögős volt. Nemcsak a szavai, a gondolatai is, és ez utóbbi már majdnem idegesített. Teljesen elvakították az érzelmei, és egy ponton Vivianne-t a családja elé helyezte. Ez felért egy pofonvágással, hiszen pont ő az, aki mindig a család fontosságát hangoztatja. És miért pont Vivianne-t szemelte ki magának? Azzal, hogy hozzá ragaszkodott, veszélybe sodort mindent, ami a várost egyben tartotta. (Igen, ebben Vivianne is ugyanúgy hibás. Felelősségtudatánál csak a makacssága nagyobb, és a végére már nagyon irritált.)

Rebekah jó tervet eszelt ki, de a saját terve fordult ellene. Ő szeretett bele a kapitányba, akiben a könyv végéig nem tudtam megbízni. Nem hittem, hogy komolyak a szándékai Rebekah-t illetően, de a lány hitt neki. Rebekah-t jobban meg tudom érteni, hogy a szerelmet helyezte a család elé, hiszen ő sosem akarta az örök életet. Családot akart, szerelmet, gyerekeket. A rózsaszín köd elvakította, és a boldog élet érdekében el kellett hagynia testvéreit (a megállapodás miatt: New Orleans-ban tilos volt embereket vámpírrá változtatniuk). A távozásért viszont mardosta a lelkiismeret, és ezzel vált igazán szerethetővé a szememben.

A történet sajnos elég kiszámítható, és túl csöpögős az én ízlésemnek (na jó, csak a könyv kétharmada - az Elijah-központú fejezetekkel semmi bajom). Az utolsó két-három fejezetben sikerült csak meglepnie az írónak: beleszőtte a sztoriba a nagy 1722-es hurrikánt, és a boszorkányok bosszújának állította be. Szeretem, ha egy könyvbe a valóság egy kis szelete is belekerül: főként, ha azt természetfelettivel magyarázza.

Nem volt rossz, csak sajnos túl magasra tettem a lécet. Így összességében három pontot adok. Ha azt a feszültséget végig fent tartotta volna, akkor lett volna az igazi. 16 éven felülieknek ajánlom (egy két "hot" jelenet miatt, szerencsére nem azon van a hangsúly) és sorozatrajongóknak: nem tudom, mennyit értettem volna, ha nem ismerem a testvérek múltját - azt elég nagy vonalakban magyarázza az író.

Köszönet a kiadónak és a Netgalley-nek, amiért elolvashattam!

Linkek

Egy kis extra

Imádom New Orleans-t, mindig is vonzott a város körülölelő misztikum, mágia. A hozzám hasonlóaknak ajánlok most pár kikapcsolódási lehetőséget, amelyek ezt a hangulatot idézik.

Főszereplők: Kate Hudson, Gena Rowlands, Peter Sarsgaard
Történet: A New Orleans-i erdőségnek a világtól távol eső, baljós hangulatú részébe, a Lousiana torkolatvidékére érkezik Caroline, hogy ott egy magányosan álló, ódon házban egy idősödő asszony beteg férjét ápolja. A lányt érdekelni kezdik a rejtélyes pár titokzatos dolgai és a roskatag ház, így felfedező utakra indul az épületben. A minden ajtót nyitó álkulccsal felfegyverkezve ráakad egy eldugott szobára a padláson, mely halálos, rémisztő titkot rejt.


Történet: New Orleans az 1920-as években. A fiatal Tianának nincs ideje a romantikára. A lány arról álmodik, hogy egyszer az övé lesz a francia negyed legjobb étterme. A városba érkezik Maldónia királyi sarja, az elkényeztetett Naveen herceg. A gonosz Dr. Facilier fekete mágiával meg akarja szerezni az értékeit. Az elhibázott varázslatnak köszönhetően azonban Naveen békává változik. Abban reménykedik, hogy Tiana csókjára visszaváltozik, ám ehelyett a lányból is béka lesz. Üldözőik elől menekülve a békapár elindul megkeresni Odie mamát, hogy segítsen rajtuk mágikus erejével.

Történet: 1950-et írunk, és miközben New Orleans francia negyedében titkok fortyognak, a tizenhét éves Josie Moraine csendben szövögeti álmait. A helyiek között csak a bordélyban dolgozó prostituált anyjáról ismert Josie többet szeretne kicsikarni az életből, mint amit New Orleans kínálhat. Tervet kovácsol hát, hogy maga mögött hagyhassa a várost, de a negyedben történt rejtélyes haláleset olyan nyomozásba sodorja, ami próbára teszi az anyja, a lelkiismerete és a Conti Street rideg madámja, Willie Woodley iránti hűségét.

Történet: Miután egy Louisiana-állambeli ijesztő kúriába költöztek, Sara Lawson élete tragikus fordulatot vesz: férje rejtélyes körülmények között eltűnik. Lányuk, Magnolia határozottan állítja, hogy apját egy kalóz bosszúálló szelleme rabolta el. A helyi hatóság retteg a kalóz átkától, így Te vagy a család utolsó reménysége. Csakis egy különleges képességekkel áldott mesterdetektív kerítheti elő Marcus Lawsont a 13th Skull-ban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése