2016. június 30., csütörtök

Sarah J. Maas: Crown of Midnight - Éjkorona

Sorozat: Üvegtrón 2.
Oldalak száma: 494 oldal
Megjelenés éve: 2014
Eredeti megjelenés: 2013
Fordította: Hetesy Szilvia
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös
Eredeti cím: Crown of Midnight
ISBN: 9789633991350
Műfaj: YA, fantasy, romantikus
Goodreads átlag: 4,51 / 5
Moly.hu átlag: 96%

Fülszöveg:
A harc folytatódik! 
Az ördög koronázta meg. 
A kötelesség rabja. 
A szerelem foglya.

A tizennyolc éves, gyönyörű lány, Celaena a király, Adarlan legveszélyesebb orgyilkosa.
De vajon a szíve is egy gyilkosé?
Szabadságát azzal nyerhetné vissza, ha a király ellenségeinek vérét ontja, de nem képes rá, hogy a koronáért öljön. És minden, látszólag végrehajtott megbízatásával, minden hazugságával azok életét teszi kockára, akiket szeret.
A lány a szíve mélyén őrlődik a kapitány és a koronaherceg között, miközben a királynál is jóval sötétebb erővel kell megküzdenie. Döntenie kell, hogy miért fog harcolni: a szabadságért, a szívéért vagy pedig a királyság sorsáért.

Én és a könyv


Olvasva: 2016. március 15. -- március 22.

Akárcsak az Üvegtrónt, ezt is egy Book Challenge-re olvastam el, csak a "végtelenített" verziójára. Ja, és az Üvegtrónt a tavalyi Könyvmoly Párbajra vállaltam, az Éjkoronát pedig az ideire. Személyesebb történetem nincs a könyvvel, talán csak annyi, hogy 2015 szeptemberében lett a polcom megbecsült tagja.

Véleményem


"Káin és a ridderak csak az Erileával szembeni fenyegetés kezdetét jelentették [...]. Most egy sokkal veszélyesebb hatalom készül arra, hogy elpusztítsa a világot."

Az Üvegtrónt nem sokkal azután olvastam, hogy Szegedre költöztünk. Tél felé közelített az idő, hideg volt és borongós, vagyis tökéletes hangulatot teremtett az olvasáshoz. Egy élmény volt, de hiányzott a könyvből valami: az igazi veszélyérzet. Az Üvegtrónon túlságosan érződik, hogy egy sorozat kezdete: Celaena egy versenyen vesz részt, hogy ő lehessen a király bajnoka. Már akkor is történtek ijesztő dolgok a palotában, de semmi eget rengető. Reméltem, hogy a sorozat második részében már beindul a cselekmény, és kicsit komolyabb problémát kapunk, mint egy verseny. Az Éjkorona valóra váltotta ezt a vágyamat, és még túl is szárnyalta!

Celaena, immár a király bajnokaként megbízatásokat kap bizonyos emberek kiiktatására. De ő nem olyan lány, akit csak úgy bábként lehet rángatni. Celaena segít ezeknek az embereknek megszökni, de el is kell hitetnie a királlyal, hogy elvégezte a feladatát. Mindez remekül működik addig, míg a listán következő személy egy régi ismerőse, Archer lesz. Celaena időt ad Archernek, hogy elrendezze ügyeit, majd elmeneküljön, de a férfi nem mehet még el: meg kell szerveznie a király megbuktatását.

Az összeesküvés mellett Celaenának más problémája is akad: újabb, mágikus fenyegetéssel kell szembenéznie. Miután egy gyanús, csuklyás idegennel találkozik a palotában éjjel, meglátogatja a kriptát. Ott megismerkedik Morttal, egy idegesítő, ámde jópofa, koponya alakú bronz ajtókopogtatóval. Mort átadja Elena üzenetét Celaenának, hogy egy nagy, veszélyes dolog van készülőben, és Celaena dolga megmenteni a birodalmat. A lány a könyvtárban keresi a válaszokat, de csak újabb rejtélyekre, no meg titkos helyiségekre akad.
Sarah J. Maas viszont figyelt arra is, hogy ne csak kérdőjelekbe ütközzünk, hanem válaszokat is kapjunk. A könyvben rengeteg minden történik, a cselekmény elképesztően dús; szinte minden második oldalon történik vagy kiderül valami, ami mindent más megvilágításba helyez. A legnagyobb ilyen felfedezés Celaena valódi kiléte, de többek között megismerjük a király hátsó szándékait is.

A Celaena/Chaol/Dorian háromszög a könyv első felében tisztázódni látszott. Chaol és Celaena szoros kapcsolatba kerültek, és imádtam a közös pillanataikról olvasni: szenvedélyesek és aranyosak egyszerre. Aztán (persze) történik valami, és nagyon úgy tűnik, örökre vége a kapcsolatuknak. Ekkor ismét Dorian kerül előtérbe a lánynál, de ez egy teljesen más kapcsolat. Kicsit jobban megkedveltem a herceget, mint az előző részben, de én továbbra is Chaol-párti maradok: ők a tökéletes páros.

Bevallom, újra át kellett lapoznom a könyvet, mert a részletek homályba vesztek. Ennél a sorozatnál viszont muszáj képben lenni, mert könnyen elveszíted a fonalat, ha nem tudod felidézni az apró momentumok közötti kapcsolatokat. Ez az egyik oka, amiért ennyire megszerettem a könyvet. A másik pedig, hogy semmi negatívumot nem tudok felhozni: minden ízében imádtam az Éjkoronát.

Ajánlom minden csajszinak, aki nem riad vissza egy kis vértől. A hátsó borítón tizennégy éves kortól ajánlják, én inkább tizenhatot mondanék, nem csak a véres jelenetek miatt, de valamennyi intimitás is helyet kap a könyvben. Ja, és készüljetek fel, mert olvasás után azonnal folytatni akarjátok majd a harmadik kötettel!

A szerzőről


Sarah J. Maas a Pennsylvania-beli Bucks megyében él. Az évek során egészségtelen mértékű rajongást alakított ki a Disney mesék és a förtelmes popzene iránt. Imádja a tündérmeséket és a balettot, túl sok teát iszik, és istentelenül sokat ül a TV előtt. Amikor épp nem az írással van elfoglalva, a férjével és kutyájával fedezi fel Pennsylvania gyönyörű és történelmi tájait.

Forrás: Goodreads

2 megjegyzés:

  1. Én nagyon szerettem az első részét, ez a könyv is megvan, de eddig nem nagyon mertem belevágni. Féltem, hogy nem fog annyira tetszeni, de akkor nem volt miért :) Lehet, hogy még ma belekezdek ;) Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fúú, akkor minél előbb :D Ha az elsőt szeretted, ezt imádni fogod! ;)

      Törlés