2017. április 12., szerda

Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt

Sorozat: Csajok és csokik 2.
Oldalak száma: 366 oldal
Megjelenés éve: 2015
Eredeti megjelenés: 2011
Fordította: Angyalosy Eszter
Kiadó: Kolibri
Eredeti cím: Marshmallow Skye
ISBN: 9786155450679
Műfaj: ifjúsági, romantikus
Goodreads átlag: 4,12 / 5
Moly.hu átlag: 93%

Fülszöveg:
Skye a világon mindennél jobban szereti az ikertesóját, Summert. Mindig mindent együtt csinálnak, ám a Skye újabban kezdi azt érezni, teljesen eltűnik testvére árnyékában, mellette mindig csak a második legjobb lehet. Emiatt is érinti annyira fájdalmasan, mikor kiderül, Alfie is csak azért barátkozik vele, hogy meghódíthassa Summer szívét.
Skye szeretne önmaga lenni, megmutatni saját stílusát és egyéniségét. De nem könnyű elszánnia magát, hiszen egy tökéletes, menő és népszerű ikertestvér mellett miért lenne bárki pont rá kíváncsi?
Öt lány, öt nézőpont, öt könyv. Cherry után a Mályvacukor égboltból megismerjük Skye történetét
Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története… Neked melyik lány lesz a kedvenced?
Talán a Mályvacukor égbolt főhőse, Skye? Ő az a lány, akinek szőke, hullámos a haja, kék a szeme, egy kissé talán különc, de mindig vidám, kedves és barátságos. Igazi egyéniség.

Én és a könyv


Olvasva: 2017. április 7--11.

A sorozat első részét, a Cseresznyés ábrándot napra pontosan egy évvel ezelőtt olvastam. (És erre most, ezen sorok gépelése közben jöttem rá, teljesen véletlenül alakult így!) Cherry története a 2016-os év egyik legnagyobb meglepetése volt, egyszerűen imádtam. Alig vártam, hogy újra belemerülhessek ebbe az édes, szirupos, mégis habkönnyű sorozatba.

Muzsik E. (@music_bobe) által megosztott bejegyzés,

Véleményem


A második kötet főszereplője Skye, a Tanberry-ikerpár fiatalabbik tagja. Skye (majdnem) tizenhárom éves, imádja a mályvacukrot, a retro stílust, régi ruhákat, és mindent, ami vintage. Valaha együtt balettozott ikertestvérével, Summerrel, ám kiderült, hogy míg Summer istenadta tehetség, addig Skye-nak nem erőssége a tánc. És ez így ment tovább: Skye mindig is Summer árnyékában maradt, de ez nem zavarta őt, egészen mostanáig.

A könyv Halloween éjjelén kezdődik, és a lányok tizenharmadik szülinapjáig, Valentin-napig tart. A halloweeni buli sem olyan jó móka már, mint régen: talán kinőttek belőle. A lányok ezért visszavonulnak Cherry lakókocsijába, hogy rémtörténetekkel szórakoztassák egymást. A legrémisztőbb történetet Skye és Summer meséli el, egy Clara nevű lányról, aki az egyik felmenőjük volt. A tizenhét éves Clara jegyben járt egy idősebb férfival, de nem őt szerette, hanem a közelben táborozó vándorcigányok egyikét. Amikor Clara apja tudomást szerzett a botrányos kapcsolatról, elüldözte a cigányokat, Clara pedig bánatában a tengerbe vetette magát.
Még aznap este előkerülnek a padlásról Clara holmijai: ruhák, egy kalitka, szerelmes levelek és egyéb kacatok. Skye, mivel kedveli a régi ruhákat, egyből fel is próbált ezt-azt. Aznap éjjel egy sötét bőrű, nagyon helyes cigányfiúról álmodott. Csakhogy ez nem egyszeri alkalom volt: mindig, amikor Clara holmijában alszik el, a fiúról álmodik, és hamarosan sokkal jobban érzi magát az álomvilágában, mint a saját, valódi életében.
"Az álmaimban nincsenek nem kívánt tizenharmadik szülinapi bulik, pasiőrült legjobb barátnők, idegbajos, eltévelyedett nővérek, sem pedig fiú haverok, akik történetesen a túlságosan is tökéletes ikertesómba szerelmesek. Nem csoda, hogy annyira szeretek ott lenni. Az álomvilágom jóval kevésbé stresszes, mint a valóság."
Míg az álmaiban Skye boldog és szerelmes, az ébrenlét időszakában egyre feszültebbé válik. Honey még mindig cirkuszol Paddy és Cherry miatt, teljesen eltávolodik a családjától. Summer csak a táncra koncentrál, önző módon viselkedik. Alfie is csak azért barátkozik Skye-jal, hogy Summer észrevegye őt. Millie pedig... Csak a fiúzásra tud gondolni, meg arra, hogy Summer kedvében járjon. Nem csoda hát, hogy Skye egyre inkább egyedül érzi magát. Ráadásul úgy tűnik, az álomvilága kezd kiterjedni a való életre is. Muszáj lenne megfejtenie Clara rejtélyét, de ebben pont Summer akadályozza.
"Nem akarok itt lenni. Egy olyan világban akarok lenni, ahol süt a nap, a levegőnek tábortűz illata van, és egy nevető szemű fiú virágot tűz a hajamba, aztán addig pörög velem a fák alatt, míg ki nem fogy a szusz mindkettőnkből."
A Cseresznyés ábránd után nagyon kíváncsi voltam, miről fog szólni Skye sztorija. A Tanberry-nővérek közül őt szerettem meg a legjobban, kedvesnek, aranyosnak ismertem meg. Valamiért nem gondoltam volna, hogy őt is érinthetik a nehézségek, és nehéz szívvel olvastam, hogy egyre távolabb sodródik a testvérétől, barátaitól, az életétől. Ám Skye irigylésre méltóan veszi az akadályokat, amiket a kamaszkor gördít elé.

Az előző kötetből ismerős "édes-hangulat" itt is megvolt, vagyis olyan érzés volt olvasni a könyvet, mintha bekuckóztam volna egy zacskó édességgel - esetünkben mályvacukorral, ami állandó motívuma a második résznek. Van egy recept is a könyv legvégén, ami a "Skye ropogós "Rocky Road" sütireceptje mályvacukorral" névre hallgat. Szívesen kipróbálnám, de vannak hiányosságai a receptnek, kísérletezni kéne vele, hogy sikerüljön. Lényegében annyi, hogy olvassz tejcsokit, keverj bele mini mályvacukrot és apróra tört háztartási kekszet, öntsd tepsibe, tedd hűtőbe, és dermedés után szeletelhető.
"Summer azt mondta, a múlt megszállottja vagyok, hogy álomvilágban élek. Talán igaza van. Sokkal jobban érzem magam az álomvilágomban, mint a valódiban. A múlt egy árnyékos hely, egy sötét hely, édes és ragadós, mint a mályvacukor. Olyan hely, ahol könnyű elbújni."
Összességében ez egy nagyon aranyos, szerethető könyv, és jó szívvel ajánlom az éppen kamaszodó leányzóknak. Én újabban rákaptam az ifjúsági könyvekre, és huszonévesen is úgy élvezem őket, mintha csak nekem írták volna. Na, most jöhet a következő rész, a Nyári álom! ♥

A bejegyzést a Kolibri Kiadó támogatta, ezúton is köszönöm nekik a könyvet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése