2017. május 25., csütörtök

Debora Geary: Modern boszorkány

Sorozat: Modern boszorkány 1.
Oldalak száma: 364 oldal
Megjelenés éve: 2014
Eredeti megjelenés: 2011
Fordította: Komáromy Rudolf
Kiadó: Maxim
Kiadói sorozat: Dream válogatás
Eredeti cím: A Modern Witch
ISBN: 9789632614663
Műfaj: chick-lit, fantasy, romantikus
Goodreads átlag: 3,72 (74%)
Moly.hu átlag: 74%

Fülszöveg:
Mi jut eszébe mindenkinek a boszorkányokról? Seprűnyél, nagy üst és varázsfőzetek. Ám a modern boszorkányok nem ilyenek. Otthonosan mozognak a modern technológia világában, és előszeretettel használják azt. 
Jamie és Nell testvérek, mindketten boszorkányok. Egy programot készítenek, amelynek segítségével boszorkánytársadalmat építhetnek ki a világhálón. A program egy varázslat hatására érzékeli az átlagemberekre nem jellemző energiákat, és a weboldalra irányítja a talált boszorkányt. Egy nap Lauren, a 28 esztendős ingatlanügynök böngészés közben a chatszobában találja magát, ahol három nő megpróbálja meggyőzni, hogy ő boszorkány. A nő teljesen átlagos életet él Chicagóban, így elég cinikusan áll a beszélgetéshez, nem hisz a többieknek. A programban van a hiba, vagy ő egy edzetlen boszorkány, ami veszélyes lehet önmagára és a környezetére nézve is? A többi boszorkány dolga, hogy kiderítse az igazságot.

Én és a könyv


Olvasva: 2017. május 8--22.

Valamelyik évben részt vettem a Maxim kiadó szövegértési versenyén, és az egyik fordulóban pont a Modern boszorkány volt terítéken. Elolvastam az első néhány fejezetet, de annyira nem tartottam érdekesnek, hogy folytatni is akarjam. Most kiválasztották nekem a TVK utolsó fordulójára, és úgy gondoltam, hogy ezt még bevállalom, bár a kihívást már úgyis elbuktam.

Véleményem


A huszonegyedik századi boszorkányok nem kunyhókban laknak az erdő mélyén, és nem varjakkal üzengetnek egymásnak. Ránézésre ugyanolyanok, mint mi: városi nők és férfiak, vállalkozók vagy épp családanyák; mára viszont nagyon kevesen maradtak. Nell, az ötgyerekes boszimami és öccse, a jóképű Jamie ezért megalkották a Boszorkánycsevejt, hogy az internet varázslatos adottságait kihasználva a távol élő boszorkányismerősökkel is tudjanak chatelni. Történetünk kezdetén Nell a bevonóbűbájt tökéletesíti; ez a varázslat arra szolgál, hogy a chatfelületre irányítsa a világ boszorkányait.

Lauren egy jónevű ingatlanügynök Chicagóban. Egyik este éppen élelmiszert rendel az internetről, amikor az oldal átugrik valami Boszorkánycsevejre. Az oldalon három másik nő van jelen, akik azt állítják, Lauren maga is boszorkány! Az egyikük, Nell, még az öccsét is el akarja küldeni a lányhoz, hogy felmérje az erejét. Micsoda dilis nők! Ezt gondolja Lauren, legalábbis addig, amíg meg nem jelenik egy Jamie nevű fickó, és tányérokat kezd röptetni az étteremben...

Innentől felgyorsulnak az események. Lauren kezdi belátni, hogy talán mégis van valami különleges ereje. Barátnőjével, Nattel Kaliforniába utazik, hogy Nell családja kiképezhesse őt. A népes boszorkánycsalád egyből a szívébe zárja Laurent és Natet. A legkisebb boszorkánycsemete, Aervyn és Lauren között komoly varázskötelék alakul ki, de Nat is szívesen maradna Kaliforniában: Jamie ugyanis elrabolta a szívét.

Nos, körülbelül ennyiről szól a könyv. Egy nagyon könnyed chick-lit, a fantasytól messze áll, de ha már boszorkányság és varázslat van benne, nem nevezhető épp realistának sem. Régen olvastam ennyire pozitív könyvet. Nincs benne egy csepp gonoszság, szomorúság vagy irigység sem; komolyan mondom, a legtöbb gyerekkönyvben több sötét dolog van, mint a Modern boszorkányban.

Sajnos nem csak érzelmileg egysíkú a könyv, a cselekménye is ugyanilyen lapos. Konkrétan hiányzott belőle a feszültség, a csúcspont. Így viszont van egy nagy előnye: bármikor félre tudod tenni, nem fogsz belehalni a kíváncsiságba, hogy "egek ura, most vajon Lauren milyen formájú varázskorlátot fog felállítani!?". (Gondolj bele, ez azért jó dolog, ha sosem tudsz egyszerre sokat olvasni.)
"Ha az ember nem éri be egy doboz fagyival, akkor tényleg nagy a baj."
Nem akarom én ennyire szidni, mert végül is egy nagyon aranyos könyv, nem is rossz, csak... olyan semmilyen. Nem érintett meg, nem billentett ki, egyáltalán semmiféle érzelmet nem csikart ki belőlem. Egyetlen dolog tornázhatná fel a könyvet a szememben: a humor, de sajnos abban sem nyújt semmi kiemelkedőt. Kikapcsolódás céljára megfelel, csak ne várj tőle semmi eget rengetőt.

Két kedvenc jelenetet azért találtam benne: amikor Lauren a képességével segített az autista kisfiún, és a boszorkánykör, amikor Aervyn "megbüfiztette a Földet". A kedvenc szereplőm egyértelműen Aervyn: négyéves, jópofa, értelmes kiskölyök, és valószínűleg már most a legerősebb boszorkány a világon.
"Egy férfi, aki három nővérrel nőtt fel, csak tudja, hogyan kell bánni a nők kedélyhullámzásával. Egy frászt. Egy férfi, aki három nővérrel nőtt fel, azt tudja, hogyan kell gyorsan fedezékbe bújni."
Így a végén megdicsérném még a Maxim kiadót, amiért saját borítóval dobták piacra a sorozatot. Az eredeti ugyan illik a könyvhöz, abban a tekintetben, hogy ugyanolyan jellegtelen, a magyar borító viszont meseszép, nemcsak olvasásra csábít, de azt is eléri, hogy a polcodon akard tudni.

Már csak egy kérdés maradt: hogy kinek ajánlanám a könyvet. Nos, elvetemült fantasy-rajongóknak semmiképp! Viszont akik a chick-litet, azaz csirkeirodalmat kedvelik, bizonyára a Modern boszorkányt is élvezni fogják. Előbb-utóbb én is folytatom a következő résszel, de csakis Aervyn miatt (már ha benne lesz, mert ahogy láttam, a Láthatatlan boszorkányban már nem Lauren lesz a főszereplő).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése