2017. május 4., csütörtök

Cathy Cassidy: Nyári álom

Sorozat: Csajok és csokik 3.
Oldalak száma: 344 oldal
Megjelenés éve: 2016
Eredeti megjelenés: 2012
Fordította: Angyalosy Eszter
Kiadó: Kolibri
Eredeti cím: Summer's Dream
ISBN: 9786155450686
Műfaj: ifjúsági
Goodreads átlag: 4,1 / 5
Moly.hu átlag: 94%

Fülszöveg:
Summer ​élete a tánc.

Mindig is arról álmodozott, hogy az általános iskola befejezése után a balettintézetbe jelentkezik. Épp ezért a nyári szünet számára nem a tengerparti bulikat és a láblógatást jelenti, ahogy a testvéreinek: ő megszállottan készül a meghallgatásra.
Csakhogy minél elszántabban hajszolja Summer a tökéletességet, annál kevésbé elégedett a teljesítményével. És ezt az égvilágon senki nem veszi észre – azt a fiút kivéve, akire ő mindig csak barátként tekintett…
Vajon képes lesz belátni Summer, hogy a makacsságával nemcsak a jövőjét teszi kockára, de önmagát is veszélybe sodorja?
Öt lány, öt nézőpont, öt könyv. Cherry és Skye után a Nyári álomból Summer történetét ismerjük meg.
Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története… Neked melyik lány lesz a kedvenced?
Talán a Nyári álom főhőse, Summer? Aki igazi balerinaalkatával, hosszú, szőke hajával, kecses mozgásával az egyik legnépszerűbb lány a suliban? Imádja a divatot, de mindig ismeri az ízlésesség határait. Vajon a saját határait is tudja?

Én és a könyv


Olvasva: 2017. április 18--27.

A sorozat már a legelső részével (Cseresznyés ábránd) elvarázsolt, úgy éreztem, mindegyik Tanberry lányt meg kell ismernem. Nemrég Skye történetét (Mályvacukor égbolt) éltem át, most pedig az ikertestvére, Summer került a középpontba.

Véleményem


Korábban nem sokat tudhattam meg Summerről. Szereti a táncot, mindennél jobban szereti Skye-t, és kb. ennyi. Kíváncsi voltam hát, mi rejtőzik még ebben a lányban - valami biztos, hiszen a Tanberry lányok mind különlegesek. Cherry félig japán, Honey egy igazi drámakirálynő, Skye nagyon egyedi stílusérzékkel van megáldva, Coco pedig állatvédő.

Summer az a lány, aki a "legesélyesebb a sikerre". Minden álma, hogy hivatásos balettáncossá váljon, de azt hitte, elbaltázta az egyetlen nagy lehetőségét. Most újra felragyogott a szerencsecsillaga: talán mégsem késő, talán még mindig valóra válthatja az álmát! Megpályázza az egyik ösztöndíjas helyet az újonnan induló, londoni elit balettiskolában. A vizsgáig nyolc hét van hátra, és nagyon keményen kell dolgoznia.
"Imádom, ahogy megfeszülnek, majd ellazulnak az izmaim gyakorlás közben, ilyenkor könnyűnek, erősnek és energikusnak érzem a testem. Imádom, ahogy a zene kitölti az agyamat, a szívemet. Mintha a tánc az élet egy egyszerűbb, tisztább verziója lenne. Ismerem a szabályokat, és sosem kell az előnytelen ruhák miatt aggódnom, vagy amiatt, hogy a fiúm túlságosan magához szorít lassúzás közben."
Summer már nem egyszerűen lelkes: egyre megszállottabbá válik. Még többet gyakorol, még jobban hajszolja magát, amíg teljesen ki nem merül. Ám a legnagyobb probléma nem ez, hanem a gondolkodásmódja: elkezdi tehetségtelennek, értéktelennek, kövérnek látni magát. Koplalni kezd, és ebből a környezete mit sem sejt... egyedül Honey veszi észre, de ő sem tesz semmit, hogy segítsen, csak zsarol. Summer mindenkit becsap, saját magát leginkább, és ijesztően kezd kicsúszni a kezéből az irányítás...

Hát igen, ez a kötet nem az az édes, habos, könnyű finomság, mint amire számítottam. Summer problémája nem egy új család, nem is kamaszszerelem, hanem egy komoly és ijesztő betegség, az anorexia. Meglepett ugyan a témaválasztás, de nagyon jó dolognak tartom, hogy Cathy Cassidy íróként figyel arra, hogy a fiatalokat helyes irányba terelje. Summer abban a korban van, amikor a legerősebben él az emberben a megfelelési vágy. Summer ugyan nem az osztálytársainak, vagy a fiúknak akar megfelelni, hanem Sylvie Rochelle-nek (az új iskola leendő igazgatónője, hajdanán maga is sikeres táncos), és persze önmagának. Tudatosan döntött úgy, hogy csökkenti a kalóriabevitelt, és az evéstől való félelem csak fokozatosan alakult ki, és nem is tudta legyőzni egyszerűen.
"Tudom, hogy ez csak egy torzító tükör. Tudom, hogy nem valóságos. De mégis úgy érzem, mintha az igazi énem, ami hatalmas, behemót és undorító, végre felfedte volna magát. Szó sincs róla, hogy én lennék az a lány, aki „a legesélyesebb a sikerre”. Én az a lány vagyok, aki mindenkit átver. Aki eljátssza, hogy jól van, de napról napra egyre keményebben kell dolgoznia azért, hogy fenn tudja tartani ezt a látszatot. Mert ha lehullana a maszkja, mindenki meglátná az igazi énjét."
Abban is különbözik ez a rész, hogy sokkal magányosabb, mint a másik kettő volt. Kicsit Skye is elszigetelődött a többiektől, de messze nem annyira, mint Summer. A barátai, sőt, a testvérei is alig szerepeltek a könyvben. Az egyetlen személy, akit Summer nem tudott eltaszítani magától, az Alfie. Jó volt látni, hogy mégiscsak van valaki, aki törődik annyira Summerrel, hogy nem hagyja lecsúszni a lejtőn.

Miközben egy nagyon erős (és fontos!) témát dolgoz fel a Nyári álom, sajnos azt kell mondjam, eddig ez a kötet szerepel nálam az utolsó helyen. Nem tudtam úgy elveszni benne, mint Summer a táncban. Volt pár jelenet ugyan, ami szinte életre kelt a lapokon, de nem volt annyira érzékletes, mint az előzményei. Hiányoztak a tesók is, na meg azok a finom csokik!
"Azért sírok, mert minden megváltozik körülöttem, és egyáltalán nem érzem magam biztonságban. Az élet, amit olyan gondosan és zökkenőmentesen elterveztem magamnak, a reményeim, az álmaim, a magabiztosságom… Olyan, mint amikor elkezdesz piszkálni egy lyukat egy régi pulcsin, és még mielőtt észrevennéd, felfeslik az egész."
BTW, a Nyári álom csúcspontja majdnem olyan izgalmas volt, mint a Cseresznyés ábrándé! Szívesen írnék hozzá valami kedvcsinálót, de még véletlenül sem akarok spoilert elejteni itt. Higgyetek nekem, ez aztán balhé lesz a javából!

Azért én bízom benne, hogy a következő részekben visszakanyarodunk a könnyedebb témák felé. Coco történetét is szívesen olvasnám már, de Honey-éra vagyok csak igazán kíváncsi. Most is alakított, de egy olyan oldalát is megmutatta, aminek a létezében kételkedtem. Még ha ez a kötet csak négy pontot kap is tőlem, a szeretetem a Csajok és csokik-sorozat iránt cseppet sem halványodott.

A bejegyzést a Kolibri Kiadó támogatta, ezúton is köszönöm nekik a könyvet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése