2017. július 2., vasárnap

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. - Barátok

Sorozat: A Szent Johanna gimi 4.
Oldalak száma: 464 oldal
Megjelenés éve: 2016
Eredeti megjelenés: 2011
Kiadó: L&L (2016), Ciceró (2011)
ISBN: 9786155653179
Műfaj: ifjúsági, romantikus
Moly.hu átlag: 93%

Fülszöveg:
Reni és Virág ismét nagyon jó barátok a nagy konfliktus után. Virág nemcsak Doriánnal szakított, hanem emós külsejével is: mostantól vidám cuccokban jár, és még a szemüvegét is hajlandó hordani. Reni igyekszik kihasználni minden percet, amit Arnolddal tölthet, ám Cortez ezt egyáltalán nem nézi jó szemmel, ezért a két fiú között egyre nő a feszültség… 
Mindezek mellett fontos szerepet kap még a második félévben egy mangakiállítás, Ricsi új robogója, Cortez nagymamája, egy éjszaka a Balaton-parton és az iskolai könyvtár… 
Az osztály továbbra is a „legbalhésabb” társaság az iskolában, és a tanulásban sem jeleskednek. A sok panasz miatt még a nyár eleji párizsi csereutazás is veszélybe kerül…

Én és a könyv


Olvasva: 2017. június 20--25.
(első olvasás: 2013. szeptember 12--18.)

A Szent Johanna gimi a rengeteg idegesítő hibája ellenére a kedvenceim közé tartozik. Mivel azelőtt olvastam a sorozatot, minthogy a blogom megnyílt volna, most újra elővettem.

Véleményem


Mivel már másfélszer elolvastam az egész SZJG-sorozatot, teljes meggyőződéssel mondom, a negyedik és az ötödik kötet a kedvencem mind közül. Itt éri el a sorozat a csúcspontját, a hatodiktól sajnos hanyatlani kezd, míg az utolsó részre kifullad. (De erről majd egy későbbi bejegyzésben; most a negyedik kötet miatt vagyunk itt.)

*A következő bekezdés SPOILERES lesz! Aki még nem olvasta az első három részt, görgessen tovább!
Nos, szilveszterkor ugye megtörtént az a bizonyos csók, amire már régóta vártunk. Ám a következménye egy csúnya felfázás, hatalmas fejmosás és egy világraszóló bünti lett. Reni nem tud kommunikálni Cortezzel, Arnoldból próbál információt kicsikarni. Arnold ezt zokon veszi, és elmondja Reninek, hogy év végén Párizsba költözik. A tizedik osztály második félévében Reni próbál jó barátja lenni Arnoldnak, kihasználják a maradék időt, és ez azt jelenti, hogy Reni nem foglalkozhat annyit Cortezzel. Akinek persze még mindig ott van Viki, mégsem hagyja békén Renit.
*SPOILER vége!
"Cortez üzenete: Mi a baj?
Reni üzenete: Semmi.
Cortez üzenete: Figy. Játsszuk azt, hogy tízszer megkérdeztem, tízszer azt mondtad, „semmi”, és akkor most mondd el."
Reni ebben a kötetben is próbál függetlenedni Corteztől, ami hol sikerül, hol nem. Még mindig reménytelenül szerelmes, de igyekszik az erős arcát mutatni. Inkább a barátaira koncentrál, főleg Arnoldra. Virággal kibékült, de a lány újabban titkolózni kezd: titkos kapcsolatba kezd, de ez a szerelem most nem a mélybe taszítja, hanem nagyon is jó hatással van rá. A barátja nevét nem árulom el, legyen meglepetés annak, aki netalán még nem olvasta. A kapcsolatuk felkavarja az állóvizet, Dorián sem hagyja szó nélkül: egyre mocskosabb húzásai lesznek.

A Szent Johannában is zajlik az élet, újabb Valentin-hét, újabb suli-bulik, iskolai programok. Idén az osztály a Balatonra megy kirándulni, sajnos az a-sokkal együtt, így "mindenki Edinája" is ott rontja majd a levegőt. Azért nem kell félni, egész jól fog sikerülni ez a kirándulás, minden Cortez-rajongó (köztük én) megemlegeti majd.
Két kedvenc részem volt a könyvből: az egyik a fentebb említett osztálykirándulás, a másik pedig a motorozás (nem fejtem ki, de természetesen ennek is köze van Cortezhez). Egyébként bővelkedik a könyv romantikus Cortez-pillanatokban, talán ezért is ez az egyik kedvencem.
"A szülők álma egy Arnold típusú fiú a lányuknak. A lányok álma azonban mindig a Cortez-féle srác. Ez van, az élet nem fair, és rengeteg a mazochista."
Ám akármennyire is szeretem a sorozatot, sajnos nem mehetek el szó nélkül a hibái mellett. Ezekről csak egy felsorolást írok ide, úgyis minden kötetre jellemzőek:
  • Egydimenziós, túlzó, karikatúra-szerű karakterek.
  • Túl erősen érződik a kamasznevelő-célzat.
  • Nem naplóregény. Nem attól lesz valami naplóregény, hogy feldátumozzuk.
  • Logikátlanságok. Egy példa: Reni nem ismeri a modern zenéket, mégis mindig tudja, mi szól a sulirádióból.
  • Reni rajz(nem)tudása. Nem is az a baj, hogy nem tud rajzolni, hanem a feladatot sem fogja fel, pedig - állítólag - okos.
  • +1: Aktualitását vesztette: a mai fiatalok már nem ismerik sem az iwiwet, sem az MSN-t, sem a Farmville-t, talán az emó stílust sem.

És hogy ne a negatívumokkal fejezzem már be, íme egy lista a pozitívumokról:
  • Humoros, sokszor sírva nevetős.
  • Ötletes iskolai programok, Leiner Laura mindig kitalál valami újdonságot.
  • Laura remekül fenn tudja tartani a feszültséget, az érdeklődést.
  • Letehetetlen. Szó szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése