2017. július 25., kedd

Courtney Summers: Please Remain Calm

Sorozat: Éles helyzet 1,5
Oldalak száma: 96 oldal
Megjelenés éve: 2015
Kiadó: St. Martin's
ASIN: B00PF8197K
Műfaj: YA, fantasy, disztópia, posztapokaliptikus, horror
Goodreads átlag: 82% (4,09)

Fülszöveg (saját fordítás):
A This is Not a Test - Éles helyzet lebilincselő folytatásában Rhys és Sloane éppen egy biztonságos menedék felé tartanak, amikor véletlenül elszakadnak egymástól. Rhys eltökélte, hogy megtalálja Sloane-t, ám helyette más emberekre bukkan, akiknek nagyobb szüksége van Rhysre - olyan emberekre, akik (ha sikerül kitartaniuk) talán megadhatják Rhysnek mindazt, amit elveszített.
Rhys azt hiszi, minden esélye megvan a túlélésre és Sloane megtalálására, de egy olyan világban, amit halottak leptek el, semmi sem biztos. Útjának következő szakasza hihetetlenül próbára fogja tenni a fiút.

Én és a könyv


Olvasva: 2017. július 1--5.

A (másfél részes) sorozat első részét, az Éles helyzetet két éve, 2015 nyarán olvastam, és bár nem adtam rá öt csillagot, az év egyik legmeghatározóbb olvasmánya lett. Igazi gyilkos függővéggel zárul az a könyv, azonnal akartam a folytatást. Csakhogy a szerző nem írt második részt, csupán ezt a 96 oldalas novellát.

Véleményem

"Attól tartok, minden ami voltam, elveszett; és ami maradt, az nem én vagyok."

A Please Remain Calm Rhys szemszögéből meséli el a történteket. Rhys és Sloane meghallják a rádióban, hogy sikerült kialakítani egy menedéket, így Sloane apjának kocsijával azonnal elindulnak. Pár másik városon keresztül kell hajtaniuk, és hamarabb elfogy a gáz az autóból, minthogy odaérnének. Még mindig rengeteg halott mászkál az utakon, és akárhol akarnak megállni egy kicsit, mindig rájuk törnek. A folyóba kell ugraniuk, és elszakadnak egymástól. Rhyst kimenti egy férfi, de Sloane elveszett. A férfi a feleségével és kislányukkal utazik; van nekik egy bunkerjuk, tele élelmiszerrel, csak oda kell jutniuk. Rhys is velük tart, együtt próbálják túlélni a túlélhetetlent.

"Senki sem mondta meg, mit csinálj, amikor a világ véget ér, a halottak feltámadnak, és pisilned kell. Menj párban, gondolom, és reménykedj, hogy aki kettőtök közül meghal, az nem te leszel."
Lehet, hogy ez csak egy novella, nekem mégis olyan érzésem van, hogy megkaptuk a vágyott második részt. Minden szempontból második résznek tekinthető. Először is, ott folytatódik, ahol az előző kötet véget ért. Másodszor, a történet szempontjából fontos cselekményt mesél el; nem hagyható ki, mint a kiegészítő novellák általában. És végül: lezárást kap a sztori.
A Please Remain Calm bizonyos tekintetben töményebb is, mint az Éles helyzet. A szereplők a szabad ég alatt állomásoznak, bármikor rájuk törhetnek a holtak - és persze rájuk is törnek. Viszonylag sok akció szorult ebbe a rövidke könyvbe, és ugyanolyan borzasztóak és véresek, mint amit az első kötetből már megismertünk.

Nem igazán bánom, hogy itt most Rhys kapta a főszerepet. Sloane-t sem utáltam különösebben, de a szuicid hajlamra harapok. Rhys személyisége kész felüdülés volt, annyira optimistán gondolkozik, még ebben a lehetetlen helyzetben is. Végig hitt abban, hogy Sloane életben maradt, és hogy együtt (Jess-szel, Lisával és Ainsley-vel) új életet kezdenek majd a föld alatti bunkerben, mint egy nagy család. De ez itt az apokalipszis, ne várj happy endet; a szerző össze fogja törni a szíved, apró-apró darabokra.
"Sloane elkapja a pillantásom, majd gyorsan el is fordul. Itt van ez a furcsa érzés a mellkasomban, hogy el kéne mondanom neki - nem azt, hogy szeretem. Mert nem vagyok belé szerelmes. De talán lehetnék, ha elég ideig életben maradunk."
Akinek anno tetszett az Éles helyzet, mindenképpen ajánlanám, hogy olvassa el ezt a novellát. A nyelvezete nem a legkönnyebb, de elég rövidke; akkor sem telik túl sok időbe, ha végig szótárazni fogsz. Viszont megéri elolvasni, mert jobban megismerjük a titokzatos Rhyst, és végre megtudjuk a sorsukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése