2019. július 6., szombat

Amie Kaufman - Jay Kristoff: Illuminae

Sorozat: Illuminae-fájlok 1.
Oldalak száma: 602 oldal
Megjelenés éve: 2015
Besorolás: YA, sci-fi, romantikus
Goodreads átlag: 4,31
Moly.hu átlag: ? (még nem jelent meg itthon)

Fülszöveg:
Kady reggel még azt gondolta, a legsúlyosabb dolog, ami aznap vár rá, az Ezrával való szakítás lesz. Délután bombázni kezdték a bolygóját.
2575-öt írunk. Két rivalizáló óriásvállalat háborúba keveredik egy az ismert űr legszélső határán lévő, apró és jelentéktelen bolygó birtoklásáért. Most, hogy rakétákkal lövik őket, Kady és Ezra – akik már beszélő viszonyban sincsenek egymással – kénytelen együtt menekülni a bolygóról, nyomukban egy ellenséges csatahajóval.
De ez csak a kezdet. Járvány tör ki a menekülők közt, a vírus mutálódik, az eredmény rettenetes; lehet, hogy a vezérhajó mesterséges intelligenciája a legádázabb ellenségük; a vezetőik titkolóznak, visszatartják az információkat. Mikor Kady feltöri az információs hálózatot, hogy megtudja az igazat, világossá válik számára, hogy az egyetlen ember, aki segíthet neki, nem más, mint az ex-pasija, holott megesküdött rá, hogy nem beszél vele többet.

Én és a könyv


Ekkor olvastam: 2019. március 15. -- április 16.

Elég volt egyetlen pillantást vetnem a borítóra ahhoz, hogy tudjam, ezt a könyvet el kell olvasnom. Figyelni kezdtem, sorra jöttek a jobbnál jobb méltatások, és az adta meg a végső löketet, hogy tudtam: magyarul is megjelenik. Valahogy tavaly ilyenkor kellett volna megjelennie, hónapokig vártam, hogy mikor lehet végre előrendelni, de a kiadó csak húzta... hónapról hónapra, évszakról évszakra tolták, nekem pedig elegem lett ebből. Megrendeltem angolul. 

Véleményem

"The man dies in all who keep silent in the face of tyranny."
Kady és Ezra éppen azelőtt szakítottak, hogy a bolygójukat, a Kerenza IV kisbolygót leigázta a Bei-Tech szupervállalat. A kisbolygón illegális hermium-kitermelést végzett egy konkurens cég, a WUC, és amikor a Bei-Tech tudomást szerzett erről, a bosszúnak a legszélsőségesebb módszerét választották. Alig néhány ezer embernek sikerült megmenekülnie; őket az Alexander-78V (a United Terran Authority csatahajója, ők siettek a Kerenza segítségére), és a WUC hajói, a Copernicus és a Hypatia szállásolta el. A csatában több hajó is súlyosan megsérült illetve megsemmisült, a Bei-Tech hajói közül csak a Lincoln maradt üzemképes. Mindkét oldalon megsérült a féregjárat-generátor: az Alexander-Hypatia-Copernicus-hármas nem tud elmenekülni, a legközelebbi űrállomásig hónapokat kell utazniuk. És ezt azt is jelenti, hogy a Lincolnnak hónapjai vannak arra, hogy minden szemtanút megsemmisítsen.

Kady a Hypatiára került, Ezra pedig az Alexanderre. Tudnának egymással kommunikálni, de a kezdeti időkben nem teszik; valaha szerették egymást, de ennek a kapcsolatnak véget vetettek, amikor kiderült számukra, hogy nincs közös jövőjük. Ám a Kerenza elleni támadás után abban sem lehetnek biztosak, hogy akármilyen jövő várhat rájuk, legyen az közös vagy nem. Ezra katonának áll, Kady kivonja magát a szervezett munka alól. Ő a számítógépekhez és a hackerkedéshez ért, és ezt a tudását fogja használni a Hypátián, hogy kiderítse, mi ez az egész háború, és mit titkol a vezetés.

És ha nem lenne így is elég baj: a Copernicuson egy titokzatos járvány tör ki, amiért valószínűleg ugyancsak a Bei-Tech okolható. A vírus nem lenne halálos, de mutálódott: olyasmivé vált, ami a halálosnál is rosszabb. Az Alexandert irányító mesterséges intelligencia, AIDAN pedig olyan sérüléseket szenvedett a csatában, hogy a gondolkodása megváltozott, és istennek képzeli magát: megsemmisíttet egy egész hajót, amin civil túlélők utaznak. Néhány fertőzött még így is utat talál az Alexanderre, ahol instant karanténba zárják őket. A helyzet hajmeresztő ütemben romlik, és a vezetés ennek ellenére csak hárít és titkolózik. Kady lesz az, aki feltöri a rendszerüket, és ezzel cselekvésre készteti őket. Akármennyire halvány is a remény, hogy elérik a Heimdall állomást, meg kell próbálniuk, különben a Bei-Tech megússza egy egész bolygó kiirtását.
Az egyik oka annak, hogy különlegesen szerettem volna elolvasni a könyvet, az az egyedi formátuma volt. Ugyanis ez a könyv nem a szokásos regény-formában íródott. Tulajdonképpen egy fájlgyűjteményről beszélünk, amit egy titokzatos szervezet, az Illuminae Csoport gyűjtött össze a Bei-Tech vezérigazgatója számára. Interjúk, lehallgatott beszélgetések, titkos email-váltások, kamera-felvételek (leírása), dokumentumok, tervrajzok, fájl-töredékek, jelentések és blogbejegyzések teszik ki a könyvet. Iszonyatosan kíváncsi voltam, hogy hogyan lehet ilyenekből összerakni egy kerek egész sztorit. Na de nemhogy "kerek egész" lett a történet, hanem hihetetlenül sokrétegű, összetett. Soha nem olvastam még ehhez foghatót.
A fenti, igen rövid és felszínes cselekményleírásom szerintem sejteti, mennyire izgalmas, pörgős a sztori. Maga a könyv egy egész évet ölel fel, de a kb. második fele alig néhány napot mesél el. Mindig történik valami, ami totál kilátástalanná teszi a helyzetet, amiből csaknem lehetetlen menekülni, de mindig adódik egy lehetőség, ami hozzáad egy-két órát az utolsó túlélők idejéhez. Mert hogy nagyon kevesen lesznek, akik ezt túlélik, az biztos. Ráadásul azok közül, akik túlélik a Lincoln hadjáratát, azok közül sem mindenki lesz ugyanaz az ember, aki egykor elhagyta a Kerenzát.

Három karakterről beszélhetünk, akiknek igazán fontos szerep jutott. Kettő közülük nyilvánvalóan Kady és Ezra. Eleinte nem kedveltem őket túlságosan, de a fennálló háborús helyzet a legjobbat hozta elő belőlük, és igazi hősökké váltak. Már-már emberfeletti az, amit véghezvittek, és itt inkább Kadyről beszélek; senki nem lehet ennyire zseniális, erős és bátor és okos és magabiztos, gyönyörű,  kitartó, egyszóval minden téren tökéletes. (Ez volna az egyetlen hiba, amit el tudok mondani a könyvvel kapcsolatban!) A harmadik "személy", akiről szót kell ejtenem, az AIDAN, az Alexander MI-je. És igen, azért tettem a személyt idézőjelek közé, mert AIDAN öntudatra ébredt, ő már nem egy gép; egyszerre bonyolult és egyszerű, egyszerre védelmező és gyilkos. Nehéz eldönteni, hogy ő-e a történet egyik főgonosza, vagy pedig a hőse. AIDAN karaktere nagyon el lett találva, az egyszer biztos.
"ByteMe: I don’t know how you can say that, but I don’t care. I just want it to be true. you’re all i have, but it will be okay if I still have you.
Mason, E, LT 2nd: you have me
Mason, E, LT 2nd: until the last star in the galaxy dies
Mason, E, LT 2nd: you have me"
Ugyan az Illuminae egy trilógia első része, egyelőre mégis lezárták Kady és Ezra történetszálát. A második kötetben két új főszereplőt kapunk, és a helyszín a Heimdall Jump Station lesz. Ha jól gondolom, a harmadik rész pedig mind a négyükről fog szólni, de nem nagyon mertem utánanézni, nehogy valami fontos dolgot lelőjek magam elől. Ahogy az első könyvvel végeztem, megvártam a következő bookdepo kuponom, és meg is rendeltem a folytatásokat. Annyira gyönyörűek együtt! Izgatottan várom a pillanatot, amikor végre sorra kerülnek.
"If it is the definition of insanity to repeat the same process and expect a different outcome, most of humanity must be insane."
+1 easter egg: az értékelésemhez szorosan nem tartozik, de a szerzőpáros elrejtett néhány "húsvéti tojást" a könyvben. Ismert írók és írónők nevét szőtték bele a történetbe, így találkoztam benne pl. Marie Lu-val, Joe Abercrombie-val az áldozatok névjegyzékében, Laini Taylor egy fertőzött volt, stb. Aki figyelmesen olvassa, ennél jóval több ismerős névvel találkozhat.

A sorozat részei


1. Illuminae
2. Gemina
3. Obsidio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése