2014. május 28., szerda

Christie Golden: A klánok ura

A véres háború után, amikor a tündéknek, törpöknek és az embereknek sikerült visszaverniük az orkok, sárkányok, goblinok és trollok seregeit, az egykor diadalmas légióknak már csak maradványai léteznek. Az orkok kisebb csapatai ugyan még nem adták fel a harcot, de többségük az emberek által ellenőrzött fogolytáborokban tengeti életét.
A titokzatos ork, akinek az emberek a delej nevet adták, csecsemőkora óta az ellenség városában nevelkedik. Kegyetlen ura annak idején harcolt az orkok ellen, most viszont saját fajtájának leigázására készül. Ördögi terhéhez Delejt is fel akarja használni, ám számításaiba némi hiba csúszik. Delej szétzúzza láncait, és elindul, hogy megkeresse övéit, a klánját. Két világ között őrlődve próbálja megtalálni helyét, és végül sikerrel jár: a rabszolgából először gladiátor, majd sámán válik, végül pedig ő lesz a klánok ura.
A becsület, barátság, szeretet és gyűlölet sagája, egy ork életének igaz története.
Gul'dan
Gul’dan, a boszorkánymester hatalomért árulást követ el. Amikor erre Durotan rájön, Gul’dan ellen uszítja a Frostwolf klánt. Gul’dan és az Árnytanács száműzi ezért a Frostwolf klánt, de Durotan nem adja fel: párjával, Drakával és kisfiukkal útra kel, hogy figyelmeztesse Orgrim Doomhammert és klánját, a Warsong klánt. a megbeszélés után azonban aljas támadás áldozatai lesznek, Durotan és Draka életét veszti, a kis ork csecsemő pedig magára marad a vadonban…

Aedelas Blackmoore
Aedelas Blackmoore, Durnholde Keep hadnagya talál rá a csecsemőre, és gonosz tervet eszel ki: kiképzi az orkot, aki gladiátorként rengeteg pénzt teremt, végül a Szövetség ellen fordítja, ezzel a világ ura lesz. Hazaviszi tehát a zöld csecsemőt, akit szolgája, Tammis Foxton felesége táplál majd.

Taretha Foxton
Az ork szépen cseperedik, megkapja a Thrall nevet (a könyvben Delej, de igazából rabszolgát jelent). Tanul harcolni és írni-olvasni, és hamarosan az arénák királya lesz. Aedelas azonban továbbra is gyűlölettel bánik vele; egyetlen boldogsága a szőke leány, Taretha Foxton titkos levelei, aki kisöccseként tekint Thrallra.

Sok-sokévnyi raboskodás után Thrall elhatározza, hogy megszökik. Ebben Taretha segít neki. Fájdalmas búcsút vesznek, majd Thrall útra kél. Hamar elfogják az emberek, és bekerül az egyik ork fogolytáborba. Megdöbbenve veszi észre, hogy ezek az orkok még csak nem is hasonlítanak pusztító, kegyetlen harcosokra, mint ahogy tanították neki. Ezek a hatalmas zöld szörnyek megtörtek voltak, nem akarták a szabadságot, csak a halált várták csendesen.

Grom Hellscream
Orgrim Doomhammer
Thrall persze megszökött, és továbbindult, hogy kiderítse, ki ő, és hova tartozik. Így jut el Grom Hellscream táborába, ahol választ kap a megtört orkok kérdésére. Amikor legyőzték Gul’dant, és megtisztították az orkok lelkét a démonoktól, többé már nem maradt semmi fontos az életükben. Grom támogatását megkapta Thrall, és tovább indul útján.

Eléri a Frostwolf klánt, ahol egy öreg sámán elmeséli neki, ki volt az apja. Thrall, bár magának követelhetné a vezéri posztot, mégis alázatosan viselkedik, és hamarosan sámán válik belőle.
Grom Hellscream és Orgrim Doomhammer oldalán elindul, hogy felszabadítsa az elfogott orkokat, és Aedelas ellen is bosszút tervez. A háború áldozatokat követel, de a tét mindennél fontosabb.
Thrall
Évek óta érdekel a Warcraft-történelem, de csak most szántam rá magam, hogy olvassak is róla. Örülök, hogy ezt választottam elsőként, mert a húgom elolvasott pár Warcraft-könyvet, és hirtelen Alliance-párti lett. Nos, ha egyszer kezébe veszi A klánok urát, remélem, változik a véleménye. Most ugyanis részei lehetünk annak, hogy épül fel az Új Horda, akik többé nem a gonosz, vérszomjas gyilkológépek, mint korábban voltak.

Problémám igazából a tulajdonnevek lefordítása miatt volt. Komolytalanná vált így a történet, sokkal meseszerűbbé, pedig nem gyerekeknek íródott. Íme néhány példa:

Aedelas Blackmoore – Setétláp Édalász
Taretha Foxton – Rókalyuki Taretha
Durnholde Keep – Barnavár
Durnholde Keep a rombolás után
Szerintem aki nem játszik/játszott valamely Warcraft-játékkal vagy WoW-val, sok mindent nem fog belőle megérteni, így inkább játékosoknak ajánlom e könyvet – mégpedig kötelezően. Higgyétek el, sokkal élvezetesebb úgy játszani, ha tudjuk, mi-hogy-miért van, és ki kicsoda. :) Irodalmilag ugyan nem nevezném mesterműnek, de én sokat tanultam belőle.

1 megjegyzés:

  1. Teljes mértékkel egyetértek veled a nevek lefordításával kapcsolatban, sok esetben és sem tudtam hogy konkrétan kiről is beszélünk, vagy éppen melyik helyen folytatódik a történet.

    VálaszTörlés