2014. május 12., hétfő

George R. R. Martin: Kardok vihara

(A tűz és jég dala 3.)


Figyelem! A fülszöveg és az értékelés SPOILERT TARTALMAZ(HAT) az előző rész(ek)re vonatkozóan!
Tolkien óta alig született történet, amely annyira rabul ejtené egy egész nemzedék képzeletét, mint A tűz és jég dala, George R. R. Martin hatalmas fantasyeposza.

Az első részben, a Trónok harcában megismertük Westeros ősi királyságát, amelyet a könyörtelen hatalomvágy taszított hanyatlásba. A Királyok csatájában kiéhezett ragadozóként söpört végig az uralkodóját vesztett birodalmon a háború, a mágia és az őrület. A Kardok vihara képes még tovább fokozni a feszültségeket és még sokkolóbbá tenni Westeros történetét: most közeledik tetőpontjához a hatalomért folytatott embertelen küzdelem. A megosztott, megtépázott királyság eddigi legszörnyűbb ellenségével kénytelen szembenézni, amely a síron túlról érkezik…

Martin a fantasy mestere. Kimeríthetetlen képzelőerővel megírt históriái középkori mintákból merítenek ihletet, és a láthatóság határát súroló érzékletességgel jelenítik meg fiktív világukat. A sodró, szofisztikált történetvezetés, az árnyalt karakterábrázolás és a szexualitásnak a fantasy műfajában szokatlanul nyílt kezelése is fontos szerepet játszik abban, hogy Martin sikert sikerre halmozó újítóként vonulhat be a fantasy történetébe.

A tűz és jég dala az elmúlt évtized egyik legjelentősebb fantasysorozata – minden kötete letehetetlen olvasmány.
Tovább fokozódik a feszültség Westerosban és Westeroson kívül. Ezúttal az eseményeket 10+2 (Chett – prológus, Merrett Frey – epilógus) karakter szemszögéből ismerhetjük meg:

Jaime Lannister
Ser Cleos Frey és Tarth-i Brienne kíséretében haza indul Királyvárba, miután Catelyn elengedte őt a lányaiért cserébe. Vargo Hoat, a kecske elfogja őket, ami Jaime-nek egy végtagjába kerül. Harrenhal ura, Roose Bolton elengedi őt, ha megmondja apjának, hogy neki semmi köze Jaime kezének elvesztéséhez. Jaime végül így juthat vissza Királyvárba, ahol ismét a Királyi Testőrség parancsnoki posztját foglalja el. Kiszabadítja börtönéből Tyriont, ezzel megpecsételve egy férfi és egy nő sorsát.

Arya Stark
Sikerül megszöknie Harrenhal várából Gendry-vel és Meleg Pitével. Berric Dondarrion néhány embere rájuk talál, onnantól együtt folytatják útjukat – nem teljesen önszándékukból. Először Meleg Pite, majd Gendry morzsolódik le a menetből, akik kevésbé kalandos életre vágynak. Arya végül megszökik, de a Véreb rátalál, és elfogja. Arya így újból értékes fogoly lesz, de minden éjjel bosszúról álmodik. Amikor a Véreb karmaiból is elszabadul, felszáll az első hajóra…

Catelyn Stark
Egyszerre gyászolja elvesztett szeretteit, ápolja haldokló apját és bűnhődik Jaime Lannister elengedése miatt. Amikor Robb egy feleséggel állít „haza”, a háborút veszett ügynek érzi, hiszen ezzel megsértette Walder Frey-jel kötött alkujukat. Walder Frey nehéz természet, de talán sikerül megbékíteni, ha Cat öccse, Edmure elvesz egy Frey-lányt. Az esküvő azonban balul sül el, ahogy azt Catelyn előre sejtette…

Sansa Stark
Joffrey „szerelmétől” megmenekült, de Királyvárból nem. Margaery-vel egészen összebarátkozott, és a Tyrellek szervezkedni kezdtek, hogy Sansát hozzáadják Garlan Tyrellhez, a Viráglovag mozgássérült bátyjához. Amikor erről tudomást szerzett Tywin, azonnal hozzáadta Sansát Tyrionhoz. A nász megtörtént, de nem teljesült be, és persze Sansa továbbra is megszökni tervezett. Az ideális éjszaka Joffrey menyegzőjén jött el, amikor Ser Dontos kijuttatta őt Királyvárból, Kisujj pedig elvitte Sasfészekbe.

Bran Stark
Hodorral, Meerával, Jojennel és Nyárral továbbra is a Falon túlra tartanak, hogy megtalálják a háromszemű hollót. Egy titkos föld alatti járaton tudtak átmenni Hidegkéz segítségével (aki Saméket is áthozta).

Daenerys Targaryen
Végigmegy a rabszolgatartó városokon, és felszabadítja őket. Serege hatalmasra dagad, bár javarésze harcképtelen, és csak lassítja a menetet. Minden városban talál követőket és ellenségeket egyaránt, és bölcs tanácsadóinak és sárkányainak köszönhetően győzelmet győzelemre halmoz. Végül Meereenben úgy dönt, megtartja a várost, és végre királynőként uralkodik.

Havas Jon
Félkezű Qhorin utolsó parancsára beállt a vadak közé, hogy megismerje a tervüket. Arra azonban nem számított, hogy gyengéd szálak fogják fűzni a nála idősebb vad Ygritte-hez. Így hát a vadakkal indult meg a Fal felé, és megmászták. Amikor megérett a pillanat a szökésre, Jon nem habozott, megragadta az alkalmat. A Falon nem fogadták nagy szeretettel, köpönyegforgatónak hívták, és csak azután enyhültek meg, hogy sikeresen megvédte a Falat a falon túli király csapásaitól.

Tengerjáró Davos
A feketevízi csata után sokáig a sziklákon haldoklott, de életét megmentette egy arra járó hajó. Úgy érzi, küldetése, hogy a Vörös Papnőt megölje. Stannis árulásért börtönbe zárja, de utána kinevezi Segítőnek. Davos őszinte segítőnek bizonyul, még olvasni is megtanul, hogy igazán jól szolgálhassa Stannist. Így akad kezébe egy elkallódott levél, amiben a Falról könyörögnek segítségért…

Samwell Tarly
Új nevén a Gyilkos, mióta megölt egy Mást. Sikerül Craster erődjéből megszöktetnie Szegfűt, és együtt indulnak a Fekete várba. Az ő eszének köszönhetően méltó parancsnok állhat az Éjjeli Őrség élére.

Tyrion Lannister
A feketevízi csata után arra ébredt, hogy hiányzik az orra, és a Segítő Tornyát egy sötét cellára cserélték időközben – azaz őt cserélték le az apjára. Apja nem hálátlan, Tyriont pénzmesterré nevezi ki, és Deres örökösévé teszi Sansa keze által. Joffrey menyegzőjén kétes helyzetbe keveredik, és egy nagyon komoly bűnt varrnak a nyakába. A tárgyaláson küzdelem általi ítéletet kér, Oberyn Martell, Dorne hercege harcol majd az ügyéért a Hegy ellen. A harc váratlan kimenetele miatt Tyrion is halálra van ítélve, de bátyja megmenti. Szökés közben még egy ügyet el kell intéznie, és két, számára fontos személyt a túlvilágra küld.
Állítólag a sorozat legjobb része ez a mostani, de azt biztosan mondhatom, hogy még az első kettőnél is jobb. Végig izgalmas, és majdnem minden fejezetben történik valami, ami miatt az ember tovább és tovább akarja olvasni.

Mégis akkor miért telt bő két hónapba elolvasnom? Egyrészt mert még soha életemben nem olvastam ennél hosszabb könyvet (1200 oldal), másrészt mert az első felét láttam már sorozatban. Egész az első feléig lassan haladtam, mert nagyjából tudtam, mi fog történni. A többi része viszont nekem is meglepetés volt, így a tíz nap alatt, mialatt ledaráltam, többször esett le az állam, mintsem számolni tudtam volna!

Spoilereket természetesen nem szeretnék közzétenni (nem vagyok én kegyetlen), de ez a kötet is bővelkedett vérben, igazságtalanságban és halálban. És egy jó tanács a végére: NE OLVASD EL ELŐRE AZ EPILÓGUST! Olyan információ derül ki belőle, amitől azonnal a kezedbe akarod majd kaparintani a Varjak lakomáját! ;)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése