2014. július 4., péntek

Jenny Han: The Summer I Turned Pretty – A nyár, amikor megszépültem

(Nyár-trilógia 1.)


„Ebben a könyvben mindaz benne van, amire minden lánynak szüksége van nyáron.”

Ahogy beköszönt a nyár, Belly maga mögött hagyja az iskolai életét, és Cousins Beach-re menekül, oda, ahol élete minden eddigi nyarát töltötte. A nyaralóban nemcsak otthon érzi magát, távol az otthontól, de a számára legkedvesebb emberek veszik körül: Susannah, édesanyja legjobb barátnője a fiaival, Conraddal és Jeremiah-val.Belly azóta üldözi a szerelmével Conradot, amióta az eszét tudja, de mindennél jobban reménykedik abban, hogy ez a nyár más lesz, mint a többi. Bár megjelenik egy új srác, Cam, aki egy kicsit elvonja a figyelmét, és Conrad testvére, Jeremiah is sóvárgó pillantásokat vet rá, Belly szíve már Conradé. Vajon a fiú is neki szánja az övét? Tényleg olyan nyár áll előttük, amely mindent megváltoztat?
Belly
Cousins Beach
A tizenöt éves Belly már majdnem egy éve várt erre a pillanatra: hogy megérkezzenek Cousins Beach-re, ahol végre számára is elkezdődhet a nyár. Susannah és fiai már ott várták őket: Bellyt, a bátyját, Stevent és édesanyjukat. Mind megjegyezték, hogy Belly mennyire megváltozott, igazán szép lány lett belőle. (Amit egy párszor olvashatunk még a könyv lapjain.)

Conrad
A fiatalok úsznak, szórakoznak együtt, bár Belly szerelme, Conrad távolságtartó lett; leginkább egyedül gitározik, bezárkózva a szobájába. Telik a nyár, és előbb-utóbb kiderül ennek az oka: gondok vannak Susannah egészségével, és a férjével való kapcsolatával is.

Belly szeretné hinni, hogy Conrad iránt érzett szerelme elmúlt, de mindig rájön, hogy ez nem igaz. A minden téren tökéletesnek mondható Cam sem tudta kizökkenteni. Amikor Jeremiah bevallja Bellynek érzelmeit, Belly úgy érzi, neki is tiszta vizet kell öntenie a pohárba; szerelmet vall Conradnak. Conradot mindez hidegen hagyja, vagy csak tetteti? El tudja-e fogadni a tizenhét éves fiú, hogy valaki a viselkedése ellenére is szereti?
Jeremiah
Amit előzőleg írtam, hát ennyi a cselekmény. Nem történik semmi a 260 oldal alatt, csak Belly nyafog: „szeretem Conradot”, „utálom Conradot”, „csúnya vagyok”, „gyönyörű vagyok”, „miért tetszem mindenkinek”, „Conradot szeretem, de Jeremiah sem lehet senki másé”, stb. Eleinte együtt tudtam érezni a lánnyal, de a végére kialakult a teljes ellenszenv. Egyedül Jeremiah-t tudtam megkedvelni. Lövésem sincs, Belly miért nem őt választotta.

Cam
És hogy mi volt ez a dolog Cammel? Lássuk:
Cam és Belly még suliból ismerték egymást, és Cam már akkor felfedezte őt. Ezen a nyáron szinte minden percet egymással töltöttek, miatta hanyagolt Belly mindenki mást; és mindezt miért? Hogy Conrad féltékeny legyen. Egyébként Cam az a fajta srác, aki túl jó az ilyen p*csákhoz, mint Belly. Nem iszik, nem dohányzik, nem drogozik, tisztelettudó, kedves és nem nyomulós. Nincs mese, nyomába sem ér Conradnak, nem igaz? Amikor Cam észrevette, hogy Belly szíve valójában Conradé, felajánlotta a lánynak a barátságát, és megbeszélték, hogy azért tartják a kapcsolatot barátként. Belly volt az, aki sosem vette fel neki a telefont, és nem hívta vissza; és szerinte ezt így is kell csinálni.

Taylor
A másik negatívum (szerintem) az időben való ugrálás. Sokszor nem tudtam követni, hogy épp melyik évben járunk, amikor közbeszúrva egy-egy fejezet a múltban játszódott. Pl. azon a nyáron, amikor Belly legjobb (vagy épp legrosszabb) barátnője, Taylor is eljött nyaralni.

Ettől függetlenül egyszer olvasható, a tópartra tökéletes egy-két délutánra, de nem lesz kedvenc. Remélem, a sorozat további kötetei több történést rejtenek, mert ez így elég gyengusz volt. :(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése