2015. július 12., vasárnap

George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Sorozat: A tűz és jég dala 5.
Oldalszám: 1149 oldal
Megjelenés éve: 2012
Eredeti megjelenés: 2011
Eredeti cím: A Dance with Dragons
Kiadó: Alexandra
Fordította: Novák Gábor
ISBN: 9789633571958
Moly.hu átlag: 91%
Goodreads átlag: 4,27

Fülszöveg: 
Közeleg a tél. A hideg szelek feltámadtak a sokat szenvedett Hét Királyságban, ahol az Öt Király háborúja után a túlélőknek most az éhínséggel kell szembenézniük. Az emberek birodalmát védő Fal ifjú parancsnoka, Havas Jon a Mások elleni reménytelen küzdelemre próbálja felkészíteni a szétzüllött Éjjeli Őrséget, ám rá kell döbbennie, hogy az ellenségei jóval közelebb vannak hozzá, mint gondolná. Stannis Baratheon Észak uralmáért vív elkeseredett harcot a Boltonokkal, miközben Királyvárban a Lannister-ház próbálja megerősíteni Tommen, a gyermekkirály törékeny uralmát a kivérzett Hét Királyság fölött. A Keskeny-tenger másik oldalán Tyrion Lannister, a megvetett és üldözött rokongyilkos sárkányvadászatra indul, ám útja veszélyekkel és váratlan kitérőkkel teli. A világ eközben az ősi városra, Meereenre figyel, ahol Viharbanszületett Daeneryst, Westeros jog szerinti uralkodóját minden oldalról szorongatják ellenségei. Hogy arathat diadalt a Sárkányok Anyja, ha három gyermekére sem számíthat? A végkifejlet csak tűz és vér lehet, ám ki éli túl a sárkányok táncát?

Én és a könyv

Olvasva: 2015. március 4. - 2015. június 5.
A szakdolgozat, vizsgák, miegymás után az erkélyen, egy jó kávé és a Sárkányok tánca társaságában
Azóta rajongok betegesen George R. R. Martin történetéért, amióta láttam a könyvből készült sorozat első részének első tíz percét. Hamarosan beszereztem az első két kötetet a Libritől, a harmadikat anyuék megvették nekem egy Tesco-bevásárláson, a negyediket a jegyzettámogatásomból vásároltam, a Sárkányok táncát pedig a 22. születésnapomra kaptam a barátaimtól. ♥

Véleményem

A rövid történetleírást most inkább kihagyom. Egyrészt azért, mert röviden nem lehet, de a fő ok inkább az, hogy aki még nem ismeri a sorozatot, az nem itt fogja kezdeni, aki ismeri, de ezt a részt még nem olvasta, biztosan nem kíváncsi esetleges spoilerekre (teljesen érthető módon); aki pedig már olvasta, úgyis tudja, mi történik benne.

Azt előrebocsátanám, hogy nem azért tartott két hónapig a könyv elolvasása, mert unalmas, és nem is azért, mert túl hosszú, hanem mert más elfoglaltságaim voltak, amiért nem csak blogolni, de olvasni sem nagyon volt időm. Szerettem volna az 5. évad premierjéig elolvasni, hogy azonnal kezdhessem a sorozatot, de nem jött össze. Ettől függetlenül (kis híján) kitartottam amellett, hogy első a könyv, második a blogbejegyzés, és csak utána nézhetem az új évadot. (Oka, hogy a könyv és a filmsorozat már eléggé eltér, és nem szerettem volna mixelni a kettőt a fejemben.) Ma viszont elcsábultam, és mivel pár napja másodszorra is befejeztem a Gossip Girlt, így új elfoglaltságként megnéztem az 5. évad első részét.

Korábban sok értékeléssel szembetaláltam magam erről a könyvről, és ezek két fontos tényezőt állítottak: 1, a Varjak lakomája után ez a rész sokkal jobbra sikerült, és 2, Danyt legszívesebben felgyújtanák (rossz hasonlat, tudom). Minek után ez a kötet szinte teljes egészében Daenerys körül forog, szomorú, ha pont ő váltja ki az olvasókból a viszolygást. Ezzel a gondolattal kezdtem neki a könyvnek, és a végén örömmel nyugtáztam, hogy én nem utálom Danyt (bár itt nem is volt a kedvencem). Igaz, vannak idegesítő momentumai, de nem szabad elfelejteni, hogy ő csak egy fiatal lány, és tombolnak a hormonjai.

Örültem az új POV karaktereknek is, pl. Melisandre-nek, akit eddig nem kedveltem, de itt sokkal emberibbé vált a szememben. POV karakterek a könyvben: Havas Jon, Tyrion Lannister, Daenerys Targaryen, Theon Greyjoy, Quentyn Martell, Tengerjáró Davos, Barristan Selmy, Asha Greyjoy, Bran Stark, Jon Connington, Cersei Lannister, Victarion Greyjoy, Arya Stark, Areo Hotah, Jamie Lannister, Melisandre, Hatbőrű Varamyr (prológus), Kevan Lannister (epilógus). Arya szálára voltam leginkább kíváncsi, és nem okozott csalódást. Nem mondom, hogy a kedvenceim közé tartozik, mert Martin valahogy kiszagolja, és kinyiffantja. Legkevésbé Theon/Bűzös és a Greyjoyok, valamint Jamie fejezeteit élveztem.

Ahogy vártam, kaptunk néhány igazán áll-leesős (vagy inkább áll-leszakítós) csavart. Kíváncsi vagyok, ebből vajon a sorozatba mennyit tesznek bele. Jellemző, hogy a kedvenc fordulataim kimaradnak, cserébe kapunk valami olyat, aminek a könyvben nyoma sem volt (pl. a Mások és a baba).
Összességében nagyon tetszett a könyv, és a Winds of Winter nagyon várós. A cím miatt arra számítok, hogy végre több szerepet kapnak a Mások - és ez az a szál, ami a legjobban izgat. Elvégre teljesen mindegy, ki kerül a Vastrónra, ha a halottak úgyis megzabálják, nem? :))

A sorozat előző részeiről írt bejegyzéseim

1. Trónok harca (2013. 10. 28)
2. Királyok csatája (2013. 12. 31.)
3. Kardok vihara (2014. 05.12.
4. Varjak lakomája (2014. 08. 31.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése