2015. július 1., szerda

Paige McKenzie: Sunshine - Megkísértés

Sorozat: Sunshine 1.
Oldalszám: 280 oldal
Megjelenés: 2016
Eredeti megjelenés: 2015
Eredeti cím: The Haunting of Sunshine Girl
Kiadó: GABO
ISBN: 9789634062073
Műfaj: paranormális, horror, YA
Goodreads átlag: 3,86 / 5
Moly.hu átlag: ?

Fülszöveg:

Nem ​​sokkal azután, hogy Sunshine Griffith megünnepli a tizenhatodik születésnapját, édesanyjával, Kattel a napos Austinból a ködös, esős Washington állambeli Ridgemontba költöznek. Bár Sunshine örökbefogadott gyermek, mégis igazi bensőséges, anya-lánya kapcsolat van köztük Kattel. Az új otthon azonban olyan sötét és megfejthetetlen érzéseket vált ki Sunshine-ból, amelyekkel nem tud megbirkózni. És bár Kat látszólag nem vesz róla tudomást, Sunshine jól tudja, valami nem stimmel a házzal…
A Ridgemontban eltöltött első éjszakán Sunshine apró léptek neszezésére ébred, majd egy kísérteties gyermeki kacajt hall. Másnap mintha minden még félelmetesebb lenne. Kat meg van győződve arról, hogy csak a képzelete játszik a lánnyal. Hogy bebizonyítsa, Kat téved, Sunshine fotókat kezd el készíteni, abban a reményben, hogy dokumentálhatja a házban portyázó természetfelettit. Az új iskolában összebarátkozik Nolan Fosterrel, a kedves – bár kissé könyvmoly – osztálytársával, akit szintén érdekel a fotózás, és hasonlóképpen érdeklődik a szellemek világa iránt is. Nolan felajánlja Sunshine-nak, hogy segít felderíteni, mi folyik a házban.
De amit felfedeznek, jóval több, mint amire számítottak. Sunshine rádöbben, hogy a szellemek az anyját és őt is veszélybe sodorhatják, és az is világossá válik, hogy minden, amit a múltjáról eddig tudni vélt, óriási tévedés.

A történet dióhéjban


A történetet Sunshine szemszögéből követhetjük végig, akiről azt kell tudni, hogy anyja örökbefogadta, kettesben élnek, és most költöztek egy másik államba. Az új házban mindenféle furcsaság történik, amelyeknek Sunshine a végére is szeretne járni. Ebben iskolatársa, Nolan lesz segítségére. Míg bizonyítékok és magyarázat után kutatnak, a dolgok rémisztőbbé és veszélyesebbé válnak, s már Sunshine anyukája sem a régi - mintha kicserélték volna, és nem a jó értelemben. Nolan alapos munkát végez, és kideríti, mi is Sunshine valójában: az ő feladata lesz megoldani a helyzetet, és ha kudarcot vall, azt az anyukája élete bánja.

Véleményem


Eredeti borító
Mint tudjuk, az első benyomás sokat nyom a latba. Amikor megláttam ennek a könyvnek a(z eredeti) borítóját, abban a pillanatban beleszerettem. (És jöhetnek a kövek, hogy mekkora butaság könyvet a borítójáról megítélni, de mi, marketingesek tudjuk, hogy igenis FONTOS a csomagolás, bármiről is legyen szó). Nos, ennél a könyvnél különösen jól sikerült "csomagolásról" van szó az eredeti kiadás esetében; a magyar borítóról ezt sajnos nem tudom elmondani, bár sokaknak tetszik. A második benyomás, vagyis a fülszöveg tovább érlelte bennem a megérzést, hogy ezt olvasnom kell. (Megjegyzés: másik fülszöveg, nem a fentebbi; abban azt állították, a történet az Odaát és a Szívek szállodája keveréke; ki tud ennek ellenállni?)

A történet egyébként egy külföldön nagy sikernek örvendő YouTube csatornán alapul, amely epizódonként mutatja be Sunshine sztoriját. Kíváncsiságból belenéztem (persze csak a könyv elolvasása után), de nem tetszett, számomra olyan ZS-kategóriás horrorként hat.

A könyvet két szakaszra tudnám bontani: az első a tudatlanság időszaka, amíg a furcsaságok, paranormális jelenségek történnek, a második pedig az a szakasz, ahol Sunshine már tudja, mi a feladata. Először az elsőről beszélnék. A könyv feléig el voltam ájulva, milyen jó könyv akadt a kezembe (telefonomra). A parajelenségektől szabályosan betojtam (legfőképpen akkor, amikor Sunshine kitömött baglya az ablakon kifelé bámult, holott eddig a polcon volt). Számos ilyen szituáció volt, és olvasás közben mintha hallottam volna a "barna hangot". (Nem vagyok horrorhoz szokva, de könyvben még mindig jobban bírom, mint filmben). Úgy éreztem, ilyennek kellett volna lennie a Bad Girls Don't Die-nak is, és elkönyveltem magamban, hogy öt csillagot fogok adni a könyvre.

Miután megtudjuk, mi áll a dolgok hátterében, kicsoda Sunshine és mi a feladata, az ijesztő jelenetek elpárologtak. A cselekmény lelassul, hiszen már nem a magyarázatot, csak a módszereket keresik a srácok, amit valahogy sehogy sem találnak. Már Sunshine sem az a szimpatikus lány, aki az elején volt: ebben a szakaszban rengeteget hisztizik, és megtagadja a feladatát. A végkifejlet sem az ő szerepvállalásának köszönhető, hanem kb. mindenki másnak körülötte. A második fele csak három csillagot érdemel, ha nem kevesebbet.

Összességében így négy pontot kap tőlem, hiszen a paráztatós jelenetek kimondottan élvezetesek voltak, csak a megoldás sikerült laposra. Ami még meglepett, hogy a regényben nincs semmi romantika: ugyan Sunshine az iskolatársával, Nolannel jár a dolgok végére, de az érintések köztük mégis természetellenesek (ezt nem én gondolom így, hanem maga a főszereplő, és a miértjére magyarázatot is kapunk végül). A végkifejlet egyértelműen utal rá, hogy sorozat lesz a könyvből; kíváncsi leszek, valószínűleg el fogom olvasni (ha lesz rá alkalmam).

A könyv elektronikus példányáért köszönet a NetGalley-nek és a kiadónak!

A könyv trailere

(vigyázat, rémisztő jelenetek!)

Linkek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése