2015. október 25., vasárnap

Mary E. Pearson: Az árulás csókja

Sorozat: A Fennmaradottak krónikái 1.
Oldalak száma: 408 oldal
Megjelenés éve: 2015
Eredeti megjelenés: 2014
Fordította: Miks-Rédai Viktória
Kiadó: GABO
Kiadói sorozat: GABO SFF YA
Eredeti cím: The Kiss of Deception
ISBN: 9789634061274
Műfaj: YA, romantikus, fantasy
Goodreads átlag: 4,08
Moly.hu átlag: 92%

Fülszöveg:
Egy hercegnő keresi a helyét az újjászületett világban.
Megszökik az esküvője napján. Ősi iratokat lop el a kancellár titkos gyűjteményéből. A saját apja küld fejvadászokat utána. 
Ő Lia hercegnő, Morrighan királyságának Első Leánya. 
Morrighan Királyságának rendjét hagyományok és egy letűnt világ történetei szabják meg, de bizonyos hagyományoknak Lia nem hajlandó engedelmeskedni. Az elrendezett házasság elől menekülő és új életre vágyó lány az esküvője reggelén egy távoli halászfaluba szökik. Egy fogadóban talál munkát, ahová hamarosan két idegen érkezik, de Lia mit sem tud arról, hogy egyikük az elhagyott herceg, a másik pedig egy ellene küldött orgyilkos. 
Megtévesztés és árulás szövi hálóját a három fiatal köré, és Lia veszedelmes titkokra bukkan, amelyek elpusztíthatják a világát. A titkokon túl azonban olyasmit is talál, amire nem számított – szerelmet.

Én és a könyv

Olvasva: 2015. október 3. 23:49 --> 2015. október 21. 20:34
Gyönyörű borítójának hála már 2014 januárjában felfigyeltem a könyvre, és amikor megláttam, hogy jön magyarul is, bizony egyből kívánságlistára került. Most pedig a GABO Kiadó jóvoltából el is olvashattam :)

Véleményem

Mind karakterek, mind háttértörténet szempontjából igen erős történettel állunk szemben. Ami viszont a cselekményt illeti, két szakaszra tudnám bontani a könyvet. A könyv 60%-áig nem igazán történik semmi; megismerjük Lia életét az udvarban, szerencsés szökését, majd boldog életét Terravin városkájában. Ekkor már tudjuk, hogy egy herceg és egy orgyilkos is a nyomában van, ám ő erről mit sem sejt, és vívódik a két férfiú között. Azok ketten - név szerint Kaden és Rafe - is érdeklődnek a lány iránt, és valószínűleg mindketten beleszeretnek. A hercegnő azonban szökésével bajba sodorta birodalmát, és szépen lassan ráébred, hogy vissza kell mennie. Ekkor kezdődik a bonyodalom, az orgyilkos leleplezi önmagát, Liát fogságba ejti, és túszként magával hurcolja az ellenséges Vendába. A könyv második fele csupa izgalom volt, a végén pedig az olvasó azonnal követelné a második részt.
A háttértörténetről sajnos még mindig nem tudhatunk eleget. A könyv elején csak találgatni tudunk, mi mit jelenthet; mi az az Első Leány, az adottság, vagy hogy pontosan kik a Fennmaradottak. A szerző fokozatosan csepegteti az információmorzsákat, pl. a fejezetek között található kis versekből, imákból, énekekből, stb. Később ezeknek is fontos szerepe lesz, és egészen más megvilágításba helyezi a dolgokat. Még mindig rengeteg kérdésem van, és a válaszokra még sokáig várhatok. (A második kötet csak most júliusban jelent meg angolul, a harmadik pedig 2016 augusztusára várható.)
A karakterek is a szívemhez nőttek: a csípős nyelvű és mindig tettrekész hercegnő; az igazi barát, Pauline; a fogadósnő, Berdi, aki anyjuk helyett is anyjuk; a komor, ám vonzó Rafe; és végül az erős, szimpatikus Kaden. A történetet hat szemszögből olvashatjuk: Lia, Kaden, Rafe, a herceg, az orgyilkos, és (a végén) Pauline. Különlegessége a könyvnek, hogy ebből két-két nézőpont ugyanahhoz a személyhez kapcsolódik. Magyarán szólva: van Kaden, van Rafe, és az egyikük a herceg, míg másikuk egy orgyilkos, akit Lia kiiktatására küldtek; azt azonban nem tudjuk, hogy melyik melyik. (A hercegnek akartam szurkolni, de mint kiderült, végig rossz nyomon jártam; utána meg már magamtól is átálltam a Sötét Oldalra.)
Rég volt velem ilyen. Napi szinten írok blogbejegyzéseket (igaz, sajnos nem ide), most mégis négy napja ülök ezen az egyen. Lehet, hogy butaság, de Az árulás csókja gyönyörű, már-már szépirodalmi fogalmazásmódja annyira megemelte a "kulturális érzékenységemet", hogy úgy érzem, bármit írjak is, az nem méltó a szóban forgó könyvhöz. És hogy miért csak négy pontot kap? Szívem szerint 4,5 pontot adnék, de itt csak ötfokozatú értékelést használok. Az ötöst pedig még nem akarom ellőni; a Goodreads-felhasználók szerint a második kötet még ezt is felülmúlja!

Az árulás csókja egy csodálatos tündérmese, de nem kislányoknak. Nagyon ajánlom az elolvasását, de csak azoknak, akik nem ijednek meg a romantikától, és egy fiatal lány álmodozásától.
A bejegyzés a GABO Kiadó jóvoltából jöhetett létre. Ezúton is köszönöm a lehetőséget, hogy elolvashattam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése