2015. október 4., vasárnap

Leigh Bardugo: Shadow and Bone - Árnyék és Csont


Sorozat: Grisa trilógia 1.
Oldalak száma: 374 oldal
Megjelenés éve: 2014
Eredeti megjelenés: 2012
Fordította: Varga Csaba Béla
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös
Eredeti cím: Shadow and Bone
ISBN: 9789633734506 (puhakötés)
Műfaj: YA, fantasy
Goodreads átlag: 4,09
Moly.hu átlag: 91%


Fülszöveg:
Alina Starkova sosem várt túl sokat az élettől.
A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már ő sem lehet a támasza. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek.
Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. Csodálatos megmenekülésük váratlan következményekkel jár. Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Éjúr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát.
A cári udvar fényűző forgatagában sokan az Éjúr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Döntenie kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja adhat reményt... Mert csupán ez az árva lány mentheti meg a jövőt.

Én és a könyv

Olvasva: 2015. szeptember 19. 08:30 - 2015. október 03. 17:14
Egy ideje egyre jobban kezdett vonzani a cári Oroszország, így a könyvre is egyre kíváncsibb lettem. Meg is rendeltem a Telekomos Líra-kuponnal két másik könyvvel együtt, majd S.Bea, a Könyvvilág blog szerzője kiválasztotta nekem a Book Bloggers' Challenge kihívásra.

Véleményem

Kicsit lassan indult be a történet, de az első csóknál már tudtam, hogy a kedvenceim között kap majd helyet. Egyszerűen minden megvan a könyvben, amit szeretek: "badass" hősnő, egy olyan pasi, akitől elájulok, mágia, gonoszság, fordulatok, stb. Imádtam!

A könyv elején semmi cselekmény nincs, de ez nem azt jelenti, hogy unalmas volna. Egy teljesen új világba csöppenünk bele. Memorizálnunk kell a birodalom térképét, a grisák szerepét és beosztásait, az orosz szavakat. A térkép megtalálható a könyv elejében, ugyanígy a grisák is. Sokat puskáztam a könyv elejéből, de viszonylag gyorsan felvettem a fonalat. Csak addig haladtam lassan a könyvvel, míg fel nem tűnt a színen az Éjúr.
A birodalom térképe (forrás: http://www.leighbardugo.com/)
És itt el is jutottunk ahhoz a ponthoz, hogy "a pasi, akitől elájulok". Ő ugyanis a birodalom második leghatalmasabb embere (bár a cár csak névleg nagyobb), és cirka százhúsz éves. Egyértelmű, hogy belezúgtam. A könyv kétharmadánál valami nagyon durva derül ki róla, de az érzéseim így sem változtak. Nem tudom kiverni a fejemből azt a forró jelenetet, húú. :)

Alináról ugyebár kiderül, hogy hihetetlen képességgel rendelkezik; az Éjúr maga mellé veszi, és megkezdődik a kiképzése. Ez az egész (plusz a térkép, plusz az összeesküvés-rész) engem erősen az Üvegtrónra emlékeztet, amit szintén nagyon szerettem. A két könyv közül viszont határozottan az Árnyék és csont viszi a pálmát. Az Üvegtrón Dorianja és Chaolja együttvéve sem ér fel az Éjúrhoz.

Rég fordult elő, de egyszerűen semmi negatívat nem tudok írni erről a könyvről. Igazából nem is szeretnék. Naná, hogy függővéggel fejeződött be, és a következő rész még nem is került kiadásra... Ha minden igaz, a karácsonyfa alá már bekerülhet, addig is kénytelen vagyok beérni a második rész fülszövegével (saját fordítás):

A Sötétség sosem pusztul el.
Az Igaz-tengeren keresztülüldözve, az elvett életek által kísértve Alinának és Malnak ismeretlen földön kell boldogulnia. Ebben nehezíti, hogy kilétét titokban kell tartania. Ám sem a múltjától, sem a sorsától nem menekülhet sokáig.
Az Éjúr újult erővel emelkedik fel az Árnyzónából, és egy olyan halálos tervvel, amely minden határt feszeget. Alina egy hírhedt kalózhajó fedélzetén végül mégis visszatér Ravkába, hogy felvegye a harcot a hazája ellen gyülekező erőkkel. Ahogy a lány ereje nő, egyre inkább belekeveredik az Éjúr gonosz játékába, messze barátjától. Választania kell a hazája, az ereje és a szerelem közül, vagy megkockáztatni, hogy mindent elveszíthet a közeledő viharban.

Rajongói trailer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése