2018. október 31., szerda

Ann Brashares: Négyen újra egy gatyában

Sorozat: Négyen egy gatyában 2.
Oldalak száma: 412 oldal
Megjelenés éve: 2003
Eredeti megjelenés: 2003
Fordította: Bartók Ágnes
Kiadó: Geopen
Eredeti cím: The Second Summer of the Sisterhood
Besorolás: ifjúsági
Goodreads átlag: 3,79
Moly.hu átlag: 88%

Fülszöveg:
Folytatódik a Négyen egy gatyában című sikerkönyv barátnőinek története! Egy újabb kalandos nyár áll a négy lány előtt, akik ismét csak magukra – és a mágikus Nadrágra – számíthatnak. Vajon a találékony és szókimondó Tibby rájön-e, valójában mit és kit akar, Bee fel tudja-e dolgozni régen eltemetett emlékeit? Vajon Lena, a visszahúzódó szépség visszatalál-e görög szerelméhez, és Carmennek igaza lesz-e, hogy ezen a nyáron a Nadrág valóban a szerelemé?

Én és a könyv


Ekkor olvastam: 2018. augusztus 22. → szeptember 6.

Valamikor kiskamaszként ismerkedtem meg ezzel a sorozattal, a nyári szünetekben olvastam el. Nagyon megszerettem, de megkoptak már az emlékeim, úgyhogy újra elővettem.

Véleményem

  
"Az a szó, hogy „barátok”, nem fejezi ki eléggé, hogy mit jelentünk egymás számára. Elfelejtjük, hogy hol kezdődik az egyikünk, és hol végződik a másik."
Lena, Bridget, Tibby és Carmen idén már a tizenhetet töltik. Tavaly Tibby maradt otthon és a többiek utaztak, most pont fordítva: Tibby egy nyári kurzust végez az egyetemen, a többi lány munkát vállal. Carmen bébiszitterkedik, Lena egy butikban lesz eladó, Bee is dolgozik majd, de róla később.

Ez a nyár nem kedvez az anya-lánya kapcsolatoknak. Carmen édesanyja randizgatni kezd, amit a drámakirálynő nem nézhet végig tétlenül. Carmen minden eszközzel próbálja szabotálni Christina és David kapcsolatát, és nem érdekli, hogy ezzel mindenkinek fájdalmat okoz.

Lena és Kostos tavaly nyár után egy ideig leveleztek, de túl nagy volt a távolság. Lena szakított a fiúval, de egyáltalán nem szűntek meg az érzései iránta. Kostos továbblépett, de nem sokáig maradtak együtt az új barátnőjével; Kostos is mindvégig Lenát szerette, ezért utánajött Amerikába. Éppen csak újra egymásra találtak, ám egy hír szétszakítja őket, a fiút visszaszólítja a kötelesség Görögországba, és nincs remény a folytatásra. Lena is összeveszik az édesanyjával, amikor kiderül, hogy neki is volt egy görög szerelme, de nem hajlandó beszélni róla.
"Lena korábban már annyi időt töltött azzal, hogy hiányzott neki Kostos végig az év összes napján áthaladva, hogy már mindig maga mellett képzelte. Ez egy afféle játék volt. Valahogy ez a képzeletbeli jelenlét adott neki perspektívát, hogy saját személyiségét értékelni tudja. Most éppen elképzelte, amint a fiú a hátsó ülésen ül, és hallgatja Lenát, aki úgy viselkedik, mint egy hálátlan, fellengzős liba."
Tibby az egyetemen tölti a nyarat, filmkészítést tanul. Összebarátkozik két diáktársával, akik nagyon jó fejnek tettetik magukat, és Tibby nem akarja észrevenni, hogy nem azok. Brian Tibby után szökik, titokban ott alszik nála a koleszszobában. Tibby szégyelli őt az új barátai előtt. Tib egy lejárató filmet készít az édesanyjáról, amit le is vetítenek a nagyközönségnek; emiatt nem csak az anyukája, de Brian is megharagszik rá.

Bee nagyon megváltozott tavaly nyár óta. Abbahagyta a futást és a focit, plusz súlyt szedett fel, gyönyörű szőke haját sötétre festette. Senki nem akarja észrevenni, hogy a lány csúszik lefelé a lejtőn, akárcsak hajdan az édesanyja. Bee az apja fiókjában megtalálja azokat a leveleket, amiket anyai nagyanyja küldött neki. Kérdőre vonja apját, majd úgy dönt, felkeresi a nagymamáját. Fogja a cuccát és elutazik, meg is találja Gretát, de nem mondja el neki, hogy ő az unokája. Gilda néven mutatkozik be, és munkát vállal az idős hölgynél: a padlást kell majd kipucolnia. Bee örömmel vállalja a feladatot, hiszen így megismerheti az édesanyját: régi képeket, évkönyveket, leveleket nézhet át. Eleinte csodálta az édesanyját, gyönyörűnek és magabiztosnak találta. De volt az anyjának egy másik, komor, depressziós oldala, és Bee kénytelen volt a padlásbeli emlékek közt azt is végignézni, hogyan telepszik rá a sötétség egy ilyen ragyogó személyiségre. Attól fél, hogy neki is ez a sors jut, és jelenleg tényleg ez a helyzet. Sokat segít rajta, hogy összebarátkozik Gretával, és visszatalál a focihoz, azon keresztül pedig vissza önmagához.

Azt hiszem, a bekezdések hosszából látszik, melyik lányt bírtam a legjobban, és melyiküket legkevésbé. Ebben a részben is Carmen a legalja; egyáltalán nem kedvelem, de amit itt leművel, azért egyenesen bentlakásos iskolába küldeném az anyja helyében. Tibby sem épp a favorit, ellöki magától azokat, akik igazán szeretik, az olyan szenny emberek figyelméért, mint Alex meg a kis barátnője, akinek még a nevére sem emlékszem. Lena szála már jóval érdekesebb volt: egy igazi szerelmi szál, amit kegyetlenül szétszakít a sors. Borzasztó, ami vele történik, hogy tizenévesen egy olyan problémával szembesül, ami egy felnőtt nőt is padlóra küldene. De nekem még mindig Bridget a kedvencem. Benne valami nagyon sötét folyamat kezdődött el. Sajnos azóta én is jobban belelátok, mi zajlik ilyenkor egy emberben, talán ezért is Bee az, akit a lányok közül leginkább közel érzek magamhoz.
"Arra az emberre gondolok, aki valaha voltam, és aki most elérhetetlenül messze van. Ő gyorsan lépkedett. Én lassan. Ő késő éjszakáig fenn volt, aztán pedig korán kipattant az ágyból. Én alszom. Úgy érzem, ha még tovább fog távolodni, akármennyit is, akkor már nem leszek vele kapcsolatban soha többé."
Két jelenet maradt meg nagyon az emlékeimben: amikor Bridget kimossa a hajából a sötét festéket, valamint az, amikor Lena és Kostos a második szakításuk után újra találkoznak, immár Görögországban, és Lena összeesik (totál megértem).

Hohó! Álljunk csak meg, a Nadrágról még egy szót sem ejtettem. Az előző nyarat a lányok egymástól távol töltötték, és a Nadrág kötötte őket össze. Az év többi részére fiókba tették, hogy aztán nyárra ismét elővehessék, és egymásnak adhassák. Csakhogy ez a nyár egyáltalán nem alakul fényesen, a lányok összevesznek az anyukáikkal (kivéve persze Bridget, aki már korábban elveszette édesanyját). Úgy alakul, hogy a lányok nem fogják tudni hordani a Nadrágot - ki ezért, ki azért. Mintha már nem lennének rá méltók. Aztán varázsütésre, amikor a lányok is felnőnek az előttük tornyosuló problémához, a Nadrág is visszafogadja őket a kegyelmébe.
"Néha az ember új dolgokat vesz észre magán, ha egy ismeretlen tükörbe néz."
Azért ezek a lányok mindhárman keményen kapnak az élettől. Azért mondtam hármat, mert Carmen problémái (elvált szülők, apukának új család, anyukának új szerelem) közelében sincsenek annak, amit a többiek éltek/élnek át. Tibby, Lena és Bridget mindhárman közel kerülnek az összeomláshoz, de nem adják fel, és ez az ami csodálatra méltó, és jó példát mutat a történet célközönségének.

Sokan tudják, hogy a történetből film is készült, első és második rész. Az első film az első könyv sztoriját dolgozza fel, míg a második egybemossa a maradék kötetek történéseit. Nagyon szeretem a filmet is, érdemes megnézni, de csak fenntartásokkal: néhol igencsak elüt a könyv és a film cselekménye.

Hogy összegezzem a véleményem, az első részt is szerettem, de ez a második nagyságrendekkel jobb volt nála. Nagyon ajánlom a könyvet fiatal lányoknak, persze Carmen fejezeteit túl kell élni (meg ezt a bűnronda borítót is... ha nem tudnám, hogy ez egy remek könyv, a szemem sem akadna meg rajta), de Lenáért és Bridgetért abszolút megéri. Alig várom, hogy kezembe vegyem a következő kötetet; ahogy emlékszem, abban is Bee lesz a kedvencem.

A sorozat részei


2. Négyen újra egy gatyában
3. Harmadik nyár egy gatyában
4. Örökké egy gatyában
5. Sisterhood Everlasting

1 megjegyzés:

  1. Bronze - Tioga Arts
    Bronze is a fine art sculpture in which tittanium bronze and silver diamonds appear on the base titanium pot of titanium earrings the micro touch trimmer This bronze sculpture titanium rainbow quartz is a bronze sculpture of the

    VálaszTörlés