2014. február 23., vasárnap

Katie Alender: Bad Girls Don’t Die – A rossz lányok nem halnak meg

(A rossz lányok nem halnak meg 1.)

Amikor Alexis kishúga, Kasey megszállottjává válik egy antik babának, Alexis nem igazán foglalkozik a dologgal. Kasey egyébként is fura lány. Alexist is furának tartják az iskolatársai, szülei, és még a saját fura haverjai is.

A dolgok azonban egyre furcsábbak lesznek, amikor a régi házban, ahol élnek, különös dolgok kezdenek történni. Ajtók nyílnak és csukódnak be maguktól, a víz felforr a meggyújtatlan gázon, és a kikapcsolt légkondicionáló úgy lehűti a levegőt, hogy látszik az ember lehelete is.

Kasey is megváltozik. Kék szeme zöld lesz, régiesen kezd beszélni, és egyre gyakoribbak nála az emlékezetkiesések.

Az ő ellenséges viselkedése a legnyugtalanítóbb az egészben. Az addig kedves, babázó kislány eltűnik, az új Kasey pedig folyton dühös. Alexis az egyetlen, aki megállíthatja a húgát – de mi van, ha a zöld szemű lány már nem is Kasey?
A horrorfilmek iránt eléggé ambivalens érzelmeket táplálok: egyrészt gyűlölök megijedni, másrészt vonzanak a természetfeletti rejtélyek. Ezért is gondoltam ezt a könyvet tuti befutónak: adott a rejtély és a borzongás, de YA műfajba burkolva.

Jó is volt, és tetszett, de néhány értékelés alapján mégis ütősebbre számítottam. Hiába olvastam éjszakánként, nem rettegtem, miközben sötétben járkáltam a házunkban. Félreértés ne essék, nem bánom is bánom :D de így most kiderült, hogy valamivel komolyabbat is képes elviselni a törékeny idegrendszerem.

A paranormális szálon kívül volt még valami hihetetlen ebben a történetben: az pedig a kapcsolatok alakulása. Oké, szerelem alakulhat ki egy véletlen balesetből, aláírom… De szerintem, ha a húgom csúnyán rávicsorogna egy csajra, akivel kölcsönösen nem bírjuk egymást, utóbbi nem rohanna hozzám, hogy segítsen megfékezni a hugicát, akibe démon költözött. (Próbálná is meg… :P)

Eddig úgy néz ki szegény értékelésem, mintha eléggé csalódtam volna a könyvben, úgyhogy most beszélek kicsit a pozitívumokról is. Tetszett a rejtélyes történet, amire a cselekmény épült – ha „barna hangoktól” és hirtelen hatásoktól mentesen filmre vinnék, szívesen meg is nézném. Valamint a borítóért is odavagyok (csak azt nem értem, miért domborították ki rajta a lány fél fejét).

Kedves Könyvmolyképző Kiadó! Érdeklődnék, mikorra várható a következő rész magyar megjelenése. Szeretném a polcomon tudni a trilógiát, ha netán egy kis hátborzongató élményre várnék!
A következő rész tartalmából (saját fordítás):

Alexisről a legkevésbé sem gondolhatnád, hogy eladná a lelkét szépségért és népszerűségért. Főleg azután, hogy mindent megkapott, amire csak vágyott: egy imádnivaló pasit, a tökéletes legjobb barátnőt… És a családot, ami végre visszatérhet a normális kerékvágásba – azután, hogy Kasey-t megszállta egy gonosz lélek.
Kasey ekkor beszámol Alexisnek a rejtélyes klubról, ahová csatlakozott, valamint egy esküről, amit egy Aralt nevű idegennek tett. Alexis és legjobb barátnője, Megan aggódni kezdenek Kasey miatt, és elhatározzák, hogy ők is csatlakoznak a Napfény Klubhoz.  Aralt eleinte ártalmatlannak tűnik, és Alexis kipróbál egy új – ezúttal normális – külsőt, amivel sikert arat.
Bár a Napfény Klub kívülről tökéletesnek tűnhet, belül szétporlad, és hamarosan Alexis azon kapja magát, hogy saját belső démonaival küzd. Alig tudja felidézni, miért csatlakozott a klubhoz. Biztosan nem azért, hogy tönkretegye Aralt-ot… ugyan miért is bántana valakit, aki oly sokat tett érte, és oly keveset kért cserébe?

2 megjegyzés:

  1. Én valami ijesztőbbre számítottam, az elején nagyon féltem (amikor elkezdőtött ez az egész). Először nem értettem, hogy mi van? ha Shara felnőtt korában lett öngyilkos, akkor hogy halt meg 11 évesen? Aztán rájöttem, hogy van Shara és Sarah. A vége nem tetszett (vagyis a boldog befejezés), én valami ütősebbre számítottam és valami kiszámíthatatlanabbra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én sem tojtam be az ágyikómba :D Tudom Neked ajánlani A titkok kulcsa című filmet Kate Hudsonnal a főszerepben:http://www.port.hu/a_titkok_kulcsa_the_skeleton_key/pls/fi/films.film_page?i_film_id=70372&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_topic_id=2
      Van benne rejtély, akció, és éppen annyi borzongás, amit még én is el tudok viselni. Egyszer ijedtem csak meg, de akkor nagyon :D És a vége... nagyon ütős és egyáltalán nem kiszámítható :)) Na, pontosan ilyen élményt vártam én ettől a könyvtől.

      Törlés