2014. november 21., péntek

Sarah J. Maas: Throne of Glass - Üvegtrón

Sorozat: Üvegtrón 1.
Oldalak száma: 544 oldal
Megjelenés éve: 2013
Eredeti megjelenés: 2012
Fordította: Varga Csaba
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös
Eredeti cím: Throne of Glass
ISBN: 9789633731802
Műfaj: YA, fantasy, mesefeldolgozás
Goodreads átlag: 4,24 / 5
Moly.hu átlag: 91%

Fülszöveg:
Az ​​ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.

Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.

A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

Én és a könyv


Olvasva: 2014. november 7-15.

2014 áprilisában szereztem be a könyvet a rengeteg pozitív értékelés hatására. Már Szegedre költöztünk, amikor olvasni kezdtem; tipikus novemberi, hideg, esős, szürke idő volt, vonattal utaztunk haza családot látogatni; ez az időjárás nagyon passzolt a könyv hangulatához.

A történet röviden


A rabszolgaként sínylődő Celaena visszautasíthatatlan ajánlatot kap: megvív néhány harcossal és szabad lehet (mi ez neki?) vagy élete végéig robotolhat a bányában. Természetesen elfogadja a kihívást, így ő lesz Dorian Havilliard, a koronaherceg bajnoka a versenyen.

A sóbányából a palotába utazik, ahol el kell titkolnia kilétét. Lilian úrhölgyként jár-kel a palotában, aki a sztori szerint egy bellréve-i kereskedő leánya. A bajnokok előtt pedig egyszerű gyémánttolvajként mutatkozik be. Legnagyobb ellenfele Káin, aki mintha hétről-hétre nagyobb és izmosabb lenne.

Celaena ellenségekre és barátokra is szert tesz a palotában töltött ideje alatt. Ellensége (a többi bajnok mellett) pl. Kaltain úrnő. Kaltain fenyegetést lát a lányban - az a nő bármire képes, hogy megszerezze Doriant, a herceget. Az eyllwe-i hercegnőben, Nehemiában viszont jó barátra lel, minden szabadidejüket együtt töltik. Celaena egy idő után úgy érzi, a lány veszélyes titkot őriz.

Nem elég stressz Celaenának a versengés, még egy "kis" problémája akad: egy szörnyeteg sorra gyilkolja a bajnokokat, a vérükkel pedig ismeretlen szimbólumokat rajzol fel. Kiderül, hogy a szimbólum egyfajta rémjel, ezeket jó és rossz célra is fel lehet használni. A lány kutakodni kezd, a szálak pedig Nehemiához vezetnek. De miért gyilkolná Nehemia a versengés résztvevőit? Nem, tovább kell keresnie...

Egy éjjel Celaena egy titkos folyosót fedez fel, ami a szobájából indul, majd szerteágazik... Van olyan ajtó, ami a palotából kivezet... csábító, de nem mehet el! Most nem... Egy másik ajtó Erilea legelső királyi párjának kriptáját rejti, ahol megjelenik Elena, és azt kéri a lánytól: nyerje meg a versenyt, és pusztítsa el a gonosz erőket.

Celaena szeretné megnyerni a versenyt, de ebben igazságtalanul sokan próbálják meggátolni. Nem félnek aljas eszközöket bevetni, úgy mint fekete mágiát, mérget... Celaena ugyan nem véletlenül lett Adarlan leghírhedtebb orgyilkosa... de elég-e ez ahhoz, hogy felülkerekedjen ellenfelén - megmérgezve, megkínozva, összetörve is?

A szereplők - ahogy én elképzelem

Véleményem

Fantasy és YA együtt? Mégis milyen véleménnyel lehetnék erről a sztoriról? Hiszen már azelőtt tetszett, hogy egyáltalán elolvastam volna! Most viszont jogosan állíthatom, hogy: ez egy igazán jó könyv.

Mégis mik azok az elemek, ami miatt tetszett? Hát tessék:
... tündérek
... 'badass' főhősnő
... rejtély és titkok
... mágia
... két(!) könyves álompasi (én Chaol Westfallra szavazok!)
... egy új világ - új történelemmel, szabályokkal, struktúrával
... gonosz király, akinek a hatalmát meg kell dönteni

A történet váltott szemszögből íródott, E/3-ban. A legtöbb fejezetet Celaena szemszögéből kapjuk, de első kézből ismerhetjük meg Dorian, Chaol és Kaltain gondolatait is. Utóbbin csodálkoztam, hogy mitől lett ilyen fontos személyiség, de a végén kiderül, mi a szerepe.

Celaena múltjáról csak elcsepegtetett információmorzsákat tudunk meg. Gondolom, előbb-utóbb minden kiderül: hogy ki volt ő, mielőtt Celaena Sardothien lett, miért menekült el, miért kapták el, ki árulta el... Idáig mind-mind függő kérdés.

A szerelmi háromszögről... nos, általában véve nem szeretem azokat. Felesleges vívódás. Ha azt választja a főhősnő, akire gondoltam, akkor túl kiszámítható; ha meg a másikat, akkor mérges leszek, amiért rosszul választott. Ebben a kötetben Celaena egyelőre nem választott, de én Chaolnak szurkolok. Végülis a herceg bárkit megkaphat, Chaol jobban megérdemli a boldogságot.

Összességében tehát nagyon tetszett a könyv, és mielőbb szeretném elolvasni a következő kötetet! Tudni akarom a választ a kérdésekre, és hogy mi lesz a mágiával, a király hatalmával, a Dorian-Celaena-Chaol hármassal, Nehemiával, és hogy Kaltain elnyeri-e méltó büntetését, vagy még rosszabb szerepet kap a történetben. Hogy milyen küldetéseket kell teljesítenie az orgyilkosnak a király szolgálatában, és megtartja-e az a szavát. Naná, hogy a polcomon a helye az Éjkoronának! ;)

Könyvmoly Párbaj és nyereményjáték


Beszélgetés Sarah J. Masszal (részlet)
Mi inspirált arra, hogy megírd az Üvegtrónt?
"Valamikor réges-régen, 2002-ben, tizenhat éves koromban merült fel bennem az ötlet. Imádom a Disney-filmeket, és valósággal odavagyok a filmzenékért. Egyik éjjel éppen a Hamupipőke zenéjét hallgattam. Ahhoz a részhez értem, amikor a főszereplőnő elszökik a bálról. A jelenetet sötét és intenzív zene kísérte. Úgy éreztem, hogy ilyen háttérzenéhez sokkal inkább egy olyan történet illene, amikor Hamupipőke valami nagyon csúnya dolgot követ el... Például mi történne, ha ellopott volna valamit a hercegtől? Vagy mi volna, ha még ennél is vakmerőbb dologra készült volna? ípéldául orgyilkosként meg akarta volna ölni a fiatalembert. [...] Így aztán megszületett Celaena Sardothien, az Üvegtrón orgyilkosa."

2015 márciusában kerül bemutatásra a Hamupipőke filmváltozata. Nézd meg a trailert (https://www.youtube.com/watch?v=kFbEsZIud2M), majd válaszolj a kérdésre a Rafflecopter-doboz megfelelő rubrikájában:

   Ki játssza a filmben a herceget?   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése