2014. december 25., csütörtök

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

(Harry Potter 3.)

Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett és szuperbiztos börtönből megszökik egy fogoly.
A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény Roxfortba tart, a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába.
A varázslónövendék Harry Potter és barátai számára a harmadik tanév sem csak a vizsgák izgalmait tartogatja...
Tudom, mindenki ismeri a történetet, leírom dióhéjban, hátha valakinek már ködös az emlék. Kitudódik, hogy a híres varázslóbörtönből, Azkabanból megszökik a leginkább féltve őrzött rab, Sirius Black. Mindenki óva félti Harry-t, aki nem tudja ezt hova tenni, hiszen sosem hallott Black-ről. Aztán lassanként egyre többet tud meg: hogy Black adta ki a szüleit Voldemortnak, és most Harry-t is szeretné eltenni láb alól. Nos, valaki tényleg szeretné, de nem Sirius az. Több szereplőről derül ki, hogy valójában nem az, akinek gondoltuk/gondolták: Siriusról, Lupinról, és még néhány állatról is. Harry pedig új érzést tapasztalhat meg: a reményt, és a család adta boldogságot - már ha sikerül megmentenie egy-két életet.
Több tekintetben is különleges ez a kötet: az egyetlen, amelyben nem szerepel Voldemort. Ez már önmagában is gyanús lehet, a vihar előtti csönd, de hát ezt persze még nem tudjuk. :) Másrészt szerintem ez a kötet lezárja Harry gyerekkorát: idáig teljes joggal nevezhettük gyermekirodalomnak, de a negyedik részt már idősebb, érettebb olvasóknak ajánlanám.

Idén új helyszínnel ismerkedhetnek az olvasók: Roxmorts-szal, a varázslófaluval. Személy szerint imádom a helyet, és olvasás közben ilyenkor azon merengtem, milyen jól esne egy vajsört kortyolgatni (még ha nem is tudom, milyen az íze :D). Milyen jó, hogy Harry megtalálta a módját, hogy lógjon a többiek után! BTW én is szeretnék egy Tekergők Térképét!

Ami furcsa volt, hogy az elején mindenki csak "azkabani őrökként" emlegeti a dementorokat, ami önmagában nem tűnik ijesztőnek. Aztán - mikor Harry találkozik az elsővel - onnantól már dementorokként hivatkoznak rájuk, mintha csak azt várták volna, mikor látja meg Harry az elsőt. :D

Már csak azért is érdemes elolvasni, mert megtudhatjuk, hogyan tud Hermione egyszerre több helyen lenni. (A megoldásért a filmet is meg lehet nézni, de ahogy az lenni szokott, meg sem közelíti a könyv színvonalát.)
Végezetül hozok pár idézetet, néhány Rowling-féle humorbombát:

"- Lupin nagyon jó tanár - szólt elismerően Hermione. - Csak azt sajnálom, hogy én nem állhattam ki a mumus ellen.
- Neked milyen alakban jelent volna meg? - kérdezte vigyorogva Ron. - Fogadnék, hogy mint egy dolgozat, amire tízből csak kilenc pontot kaptál!"

"- Ti láttok már valamit? - kérdezte Harry negyedórányi néma gömbkémlelés után.
- Igen, van egy égésnyom az asztalon - felete Ron. - Valaki feldöntötte a gyertyáját."

"Mikor azonban Harry és Ron degeszre tömött pocakkal, pukkantós süveggel a fejükön felálltak az asztaltól, a jósnő rémülten felsikoltott.
- Szerencsétlenek! Melyikőtök emelkedett fel előbb a székből?
- Nem t'om - felelte Ron, és aggódó pillantást vetett Harryre. 
- Nem hiszem, hogy számítana - jegyezte meg McGalagony -, hacsak nem ólálkodik egy baltás gyilkos a bejárati csarnokban."

"- Szerencsére van más, aki példát mutasson Ginnynek - jegyezte meg Percy gőgösen. - Felmegyek, átöltözöm a vacsorához...
George sóhajtva nézett távozó bátyja után.
- Képzeld, megpróbáltuk bezárni egy piramisba - mesélte Harrynek -, de anya közbelépett."

"- Mi szeretjük az óráidat! - hazudta gondolkodás nélkül Hermione.
- Igen, szuper órákat tartasz! - tódítótta Ron. - Tényleg, hogy vannak a futóférgek?
- Megdöglöttek saláta-túladagolásban - felelte csüggedten Hagrid.
- Jaj, de kár! - sajnálkozott Ron vigyorra görbülő szájjal."
(Mint az előző köteteknél, szívem szerint itt is megadnám az öt pontot, de azokat a két kedvencre tartogatom.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése