2015. február 6., péntek

L. J. Smith: Vámpírnaplók 1. - Ébredés

Sorozat: Vámpírnaplók 1.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2010
Eredeti kiadás éve: 1991
Oldalszám: 214 oldal
Fordította: Farkas Veronika
ISBN: 9789632452029
Műfaj: ifjúsági, fantasy, romantikus
Goodreads átlag: 3,44
Moly.hu átlag: 62%


Fülszöveg:

Elena: az üdvöske. A királylány, aki minden fiút megkaphat, akit akar.

Stefan: komoly és rejtélyes. Szemlátomást az egyedüli, aki ellen tud állni Elenának, még ha próbálja is védelmezni saját múltjának kísértő retteneteitől.

Damon: szexi és veszélyes. Hajtja a bosszúvágy Stefan ellen, aki elárulta. Elszántan próbálja megszerezni Elenát, és gyilkolni is hajlandó érte.

Két vámpírfivér története a gyönyörű lánnyal, aki nem tud választani közülük.
Pillants bele a Vámpírnaplókba és merülj el elborzasztó titkaikban!

A történet röviden

Elena visszatér franciaországi nyaralásáról, és kezdődik az iskola. Ez az év azonban nem úgy alakul, ahogy azt ő elképzelte. Egy furcsa varjú figyeli, új srác jön a suliba, aki keresztülnéz rajta, ráadásul királynői címére barátnője, Caroline is pályázik. Rögtön kinézi magának az új fiút, Stefant, de úgy tűnik, az jobban kedveli Caroline társaságát. Elenának meg kell őt szereznie, ebben barátai és exbarátja, Matt segíti. Végül egy rosszul elsült bál után Elena és Stefan összejön, és kiderül, mi is Stefan valójában, és hogy alakult eddigi élete. Felbukkan egy rejtélyes idegen is, aki szintén Elenára pályázik (bár módszerei kissé sötétek): Stefan bátyja, Damon.
Eközben a városban furcsa, véres események történnek, amit az emberek Stefan jelenlétével kötnek össze...

Véleményem

Sajnos vagy szerencsére a könyv és a sorozat kevéssé hasonlít egymásra. Mivel a sorozatot nagyon szeretem, ez a könyv kissé csalódás volt számomra (már amikor először olvastam). Elenát egyáltalán nem tudtam megkedvelni, sőt: az egyik legellenszenvesebb karakter, akivel valaha találkoztam. Egy igazi ribanc, aki úgy gondolja, a világ őérte van. Stefan az egyetlen, akit nem sikerült elsőre az ujja köré csavarnia, és emiatt sokáig hisztizik.
Stefan a múltja miatt nem tud Elenára úgy nézni, ahogy a lány Stefanra, de később kiderül: bizony már első nap felfigyelt rá. Egy buli után Elena megmentésére indul, és szépen összejönnek (persze instant-szerelem, a kedvencem... -.-).
Damon felbukkanásai nagyon érdekesek: ilyenkor Elena valahogy elfelejti, hogy van egy Stefan nevű pasija. A lány még nem tudja, hogy ki az idegen, de sejti, hogy a gyilkosságokhoz inkább neki van köze, mint Stefannak...
A könyvben kiderül Stefan múltja is: vámpírrá válása, szerelmük Katherine-nel, Daemon szerelme Katherine-nel (kicsit másképp, mint a sorozatban). Ezeket a részeket sokkal jobban kedveltem, mint a jelenben játszódókat.
A fülszöveg szerintem megtévesztő: itt még szó sincs róla, hogy Elena ne tudna választani a testvérek közül, hiszen Damon itt még ellenség!
Sok negatív kritikát kapott a Vámpírnaplók első része, de én úgy gondolom, amire való, arra jó volt egynek: kikapcsol és elszórakoztat, de mély nyomokat nem hagy maga után. Az egyetlen, ami megragadta a gondolataimat, a sok változtatás a sorozatban: össze is szedtem néhányat (lentebb). És még egy érdekes tény: Stefant Szent Istvánról nevezték el. :)

Főbb különbségek a könyv és a sorozat között

+ A sorozatban a helyszín Mystic Falls, a könyvben Fell's Church
+ Elenának egy testvére van: a sorozatban egy öccse, Jeremy, a könyvben egy kishúga, Margaret
+ Gyámjuk Jenna néni, illetve Judith néni (könyv)
+ A könyvben Elena szőke
+ A könyvben Bonnie vezetékneve McCullogh, vörös, göndör haja van, van egy nővére, és nem a nagyijával él
+ Van egy másik barátnőjük is, Meredith (nekem ő volt a kedvencem)
+ Katherine és Elena nem hasonmások: nagyon hasonlítanak, de Elena egy jó tenyérnyivel magasabb, a haja világosabb, szemöldöke pedig sötétebb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése