2014. augusztus 11., hétfő

Moira Young: Blood Red Road – Vérvörös út

(Homokvidék 1.)



Hogy megmeneküljön, küzdenie kell.

Hogy túléljen, vezetővé kell váljon.

Saba világa darabokra hullik, amikor az ikertestvérét, Lugh-t fogságba ejti négy kabátos lovas. Saba eldönti, hogy megmenti, ezért nekivág a Pusztítók által hátrahagyott törvényen kívüli sivár tájnak. Ez egy brutális világ, ahol Saba felfedez magáról pár meglepő dolgot. Vad harcos, ravasz ellenfél és mindenek fölött legyőzhetetlen túlélő. Egy Jack nevű fenegyerekkel és egy Szabad Sólymok nevű lány forradalmár csapattal Saba útnak indul, hogy megmentse a testvérét – és talán az egész világot.


A jövőben vagyunk, a Pusztítók utáni sivár világban. Silverlake-nek már csak a neve emlékeztet arra, hogy itt hajdanán egy tó állt. Most viszont csak sivatag, és egy kis házikó, ahol Saba a családjával él: ikertestvérével, Lugh-val, húgával, Emmivel, és édesapjukkal. Amikor néhány lovas elrabolja Lugh-t, Saba majdnem összeomlik; Lugh jelenti számára az életet. Útra kel hát, hogy megmentse, de útja során képtelennél képtelenebb kalandok várnak rá.

Először ketrecharcost csinálnak belőle, fogsága során kiderül, hogy nem maradt sok ideje megmenteni Lugh-t. A Szabad Sólymok segítségével kiszabadul, és a mentőakcióhoz egyre többen társulnak. Immár Saba mellett Emmi, Epona, Ash, Jack, Ike, és Ike fogadott fia lovagol. Nem kisebb embertől kell megszabadítaniuk Lugh-t, mint magától a királytól.
Bevallom, először kicsit tartottam ettől a könyvtől, mert valamiféle westernre számítottam. Nos, nagyobbat nem is tévedhettem volna. Ez ugyanis a kedvenc műfajom, disztópia, és nem is akármilyen! Akciódús, kiszámíthatatlan és idegőrlő.

Amit sajnálok, hogy a jelenlegi világ kialakulásáról semmit nem tudtunk meg: kik voltak a Pusztítók, mit követtek el (bár van egy sejtésem, hogy mi vagyunk a Pusztítók, és a Földet pusztítjuk). Miért és hogyan lett az emberiség mozgatórugója pont a bagó, és hogy került a trónra a király. Egyszóval sok megválaszolatlan kérdésem van, remélem a következő kötetekben mindez kiderül majd.

Az első oldalak után egy kellemetlen meglepetés ért: Lugh FIÚ! A nevéből gondolhattam volna ugyan, de az elején egy szóval sem említették. Mivel Saba ikertestvéreként emlegették, és Saba mesélte, hogy néz ki: hosszú szőke haját befonva hordja, és milyen gyönyörű… Ugyan, nem is tudom, miért gondoltam, hogy lány lehet. :D

Saba karaktere számomra eléggé megosztó. Egyrészt csodálom erejét és kitartását, másrészt pofon vágnám, mert nagyon egy hülye személyisége van. Milyen dolog a húgát vádolni azért, mert megszületett? Elképesztő, mennyire utálatosan viselkedett Emmivel, fekete pontot érdemel.

Nem lett ugyan kedvenc, de szorosan mögöttük áll – talán a folytatás megkaphatja majd e kiemelkedő titulust. Az biztos, hogy meg fogom venni, mert nem mindennapi történetet írt nekünk Moira Young.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése