2014. szeptember 30., kedd

Agatha Christie: Öt kismalac

(Hercule Poirot 24.)

Olvasd el nyugodtan, a blogbejegyzés nem tartalmaz spoilert! :)
Poirot mestert egy szép napon egy elegáns fiatal hölgy, bizonyos Carla Lemarchant keresi fel, és különleges üggyel bízza meg. Carla édesanyját gyilkosságért életfogytiglani börtönre ítélték, s röviddel büntetésének megkezdése után meghalt – az áldozat pedig nem volt más, mint Carla édesapja, Amyas Crale, a híres festő. Tizenhat esztendő telt el a híres bűnügy óta. Carla közben nagykorú lett, megtudta szüleinek tragikus történetét, és elhatározza, hogy kideríti anyja ártatlanságát.
Tizenhat év után keresi fel Hercule Poirot az ügy öt, még élő tanúját, tizenhat év porát fújja le a régi élményekről, szenvedélyekről; egyetlen tragikus napról öt különböző vallomást szembesít, hogy megtudja: ártatlanul ítélték-e el Caroline Crale-t, s ha igen, vajon öngyilkos lett-e Amyas Crale, ez a zseniális művész és csupa élet férfi, avagy az öt tanú – az „öt kismalac” – közül valamelyik volt-e a gyilkos…
És hiába telt el tizenhat év, hiába borított sok mindenre fátylat a feledés, Hercule Poirot – aki természetesen mit sem veszített zsenialitásából – bravúros logikával kideríti az igazságot…
Egy kismalac piacra járt,
Egy kismalac meg otthon ült,
Egy kismalac sok húst evett,
Egy kismalac hoppon maradt,
Egy kismalac meg visított: ui, ui, ui.
A tények adottak: Caroline Crale-t elítélték férje, Amyas Crale meggyilkolásáért. A férfi söröspoharában konnint, azaz mérget találtak. A nő többször fenyegette a férfit, hogy megöli, amiért elhagyja őt a fiatal Elsa Greer-ért. A férfit később holtan találják, miután Caroline ellopta a mérget a szomszéd Meredith Blake-től. A tárgyaláson Caroline nem harcol az igazáért és a szabadságért, beletörődik a büntetésbe. Halálos ágyán levelet ír a lányának, amiben ünnepélyesen megvallja, hogy nem ő a bűnös. Az ügynek öt tanúja volt.

Egy kismalac piacra járt…
Philip Blake, az üzletember, Amyas legjobb barátja, Caroline ellensége.

Egy kismalac meg otthon ült…
Meredith Blake, Philip bátyja, Crale-ék szomszédja. Növényeket gyűjtött, mérgeket és gyógyszereket kotyvasztott. Saját laboratóriumában előadást tartott többek között a koniin hatásairól.

Egy kismalac sok húst evett…
Elsa Greer, Amyas portréjának tárgya, valamint ifjú szeretője. A család nyugalmának szétbomlasztója.

Egy kismalac hoppon maradt…
Cecilia Williams, Caroline húgának nevelőnője. Vénkisasszony, feminista. Mindenben Caroline mellett állt.

Egy kismalac meg visított: ui, ui, ui…
Caroline kamaszkorú húga, Angela Warren. Caroline megsebesítette csecsemőkorában féltékenységből, a lány egész életére torz és fél szemére vak lett. Caroline bűntudatból mindent megadott neki, mindig őt tette első helyre. Amyas-szal gyakran összekülönböztek.

Poirot mindenkit meglátogatott, meghallgatta beszámolójukat az ügyről, valamint írásos beszámolót is kért tőlük. Öt különböző történetet kapott, ebből következtette ki a gyilkos kilétét.
A krimi királynője most sem hazudtolta meg önmagát: zseniálisan göngyöltette fel az ügyet a kis belga detektívvel. Eleve a legártatlanabbnak tartott tanút jelöltem meg magamban bűnösnek, és a végén tényleg rá célzott Poirot. Büszkeségem nem tartott sokáig, mert egy csavarral minden más megvilágításba került, s én tátott szájjal meredtem a sorokra. Egyetlen apró tény kiemelésével más vált gyanúsítottá, más indokkal.
A mester alakítása hozta az elvárt szintet, tessék mindenki maga is meggyőződni erről! :)

A Crale család
Ui (hehe).: A filmváltozat Trónok harca-rajongóknak kötelező! Az áldozatot ugyanis Aiden Gillen, azaz Petyr 'Kisujj' Baelish alakítja ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése