2017. augusztus 1., kedd

Wendy Higgins: Angyali gonosz

Sorozat: Angyali gonosz 1.
Oldalak száma: 440 oldal
Megjelenés éve: 2013
Eredeti megjelenés: 2012
Fordította: Béresi Csilla
Kiadó: Maxim
Kiadói sorozat: Dream válogatás
Eredeti cím: Sweet Evil
ISBN: 9789632613475
Műfaj: YA, fantasy, romantikus
Goodreads átlag: 4,14 / 5
Moly.hu átlag: 86%

Fülszöveg:
A tiltott gyümölcs a legédesebb. Mi lenne, ha élnének olyan kamaszok, akik születésüktől fogva elátkozottak? A bukott angyalok leányai és fiai ezzel a sorssal szembesülnek. A jólelkű Anna Whitt hatodik érzékkel született, színek kavalkádjaként látja mások érzéseit. Jól ismeri lényének ellentmondásait, hiszen megmagyarázhatatlanul vonzza a veszély. Akaratereje nehéz próba elé kerül, amikor tizenhatodik életévét betöltve megismeri a szexi Kaidan Rowe-t. A fiú bevezeti félelmetes közös örökségük titkaiba. Az efféle démonikus srácok azok, akiktől téged is távol tartanak a szüleid. Bárcsak Annát is idejében figyelmeztetné valaki! Vajon mit választ, amikor szembe kell néznie végzetével: a szentek glóriáját vagy ördögszarvakat? A regény a Sweet sorozat nyitókötete.

Én és a könyv


Olvasva: 2016. augusztus 1-6.

Egyszer megvettem magamnak ezt a könyvet, de végül továbbajándékoztam, mielőtt még olvastam volna. Telt-múlt az idő, aztán a tavalyi TVK kihívásra kiválasztotta nekem egy molytársam. Nyaralásként augusztus első hetét a Tiszán töltöttük, és ezt a könyvet választottam útitársnak.

Véleményem


A könyvet két részre tudnám osztani. Az első részben Anna megismerkedik Kaidan Rowe-val, és felfedezi, hogy nem csak ő maga képes földöntúli dolgokra. Miután nagy vonalakban megtudja, ki és milyen lény ő (és Kaidan), el kell utaznia a kolostorba, ahol született, és egy füst alatt meg is látogathatja az apját a börtönben. Úgy alakul, hogy Anna nevelőanyja, Patti nem tudja elvinni Annát, helyette Kaidan vállalkozik a feladatra; a két fiatal autóval utazza keresztül az Államokat, világot látnak, és összemelegednek, és Kaidan sok mindent megtanít Annának az óriások világáról. Anna beleszeret Kaidanbe, a fiú viszont csak játszik vele.

A könyv második fele arról szól, hogy Anna apja kiszabadul a börtönből, és megkezdi a lány kiképzését. Anna megismerkedik Kaidan barátaival, akik szintén óriások, és amíg a városban vannak, együtt fognak "dolgozni". Értsd: embereket visznek kísértésbe. Annának bele kell húznia, mivel eddig nem dolgozott, a démonhercegek rajta tartják a szemüket... és megölhetik, ahogy minden óriást megölnek, aki nem teljesíti a feladatát...

Lehet, hogy kissé csapongó lesz ez az értékelés, ennek az az oka, hogy sok olyat találtam a könyvben, ami tetszett, és még többet, ami nem. Pl. imádtam Anna és Kaidan autós túráját. Kettesben azzal a sráccal, aki tetszik, nappal a kocsiban összezárva, éjjelenként egy hotelszobában... ez olyasmi élmény, amiről minden tinilány szívesen fantáziál. Ez az utazás mégsem volt olyan idilli. Kaidan minden éjjel eltűnt "dolgozni", és ha tudjuk, mi Kaidan "munkája", mindjárt nem is vágyunk annyira Anna helyébe.
"– Soha nem kötődtem túlságosan egyetlen helyhez sem. De ha már választani kellene… itt a legjobb nekem.
(…)
– Mármint Texas tágas síkjára vágysz? – kérdeztem.
– Nem. – Látszott rajta, hogy minden szavát gondosan megválogatja. – Itt a legjobb nekem, ebben az autóban…Veled."
Az is tetszett, hogy végre nem váltott szemszögből kellett olvasni. Szerintem sokkal jobb ez így, hogy nem ismerjük Kaidan gondolatait. Megőrzi a titokzatosságát, azt a tulajdonságát, ami igazán vonzóvá teszi. Kaidan titokzatosságáért cserébe kétszer annyi ideig kell elviselnünk Annát, akit leginkább a "szentfazék" szóval tudnék jellemezni. Anna karaktere nagyon ellentmondásos: vallásos, de apjától a drogokhoz és alkoholhoz való vonzódást örökölte. Szinte beleroskad, hogy a fajtáját örök kárhozatra ítélte Isten, de azért nagyon szívesen vétkezik. Az ilyen emberekre mondják, hogy bort iszik és vizet prédikál.
"Bár apámtól a bűnt örököltem, anyám reményt hagyott rám, és most ehhez a gondolathoz menekültem; szükségem volt rá."
Nézzük a mellékszereplőket. Kaidan barátai, az óriások: Blake, Kopano, Ginger és Marna. Blake abszolút feledhető karakter, Kopano szimpatikus, Marna is, Gingert utáltam. Anna barátai: Jay és Victoria. Nem volt sok szerepük, nem volt időm megkedvelni őket. Anna nevelőanyja, Patti: egyetlen tulajdonsága a vallásossága, és talán az, hogy nagyon tudja szeretni Annát. Már csak a démonhercegek maradtak, közülük is Kaidan és Anna apja. Anna apja különböző társaságokban annyira másképp viselkedett, mintha nem is ugyanaz a karakter lett volna; egyszer szerető apa, máskor {{Spoiler, jelöld ki, ha el akarod olvasni: démonokat küld a lánya ágyába az éjszaka közepén}}.

Még egyetlen dolog volt, ami tetszett, mégpedig a végső összecsapás a démon-meetingen. Végre volt egy kis izgalom benne, az országjáró túra és az autós üldözés után. A nagy találkozóról inkább nem mondanék semmit, nehogy elszóljam magam, de annyi biztos, hogy ez a könyv csúcspontja.

No, akkor jöhet a fekete leves. Nagyon (értsd: túlságosan) érződik, hogy a könyv sorozatkezdő kötet. Rengeteg magyarázat, okítgatás volt benne, és ez a cselekmény kárára ment. Wendy Higgins végül bizonyította, hogy tud igazi feszültséget/izgalmat kelteni, de erre egészen a végéig kellett várnunk. Csak remélni tudom, hogy a második kötetben kevesebb lesz a mellébeszélés, és történik is valami.
"Tekintetében tombolt a vágy, pusztító trópusi vihar ostromol így egy szigetet."
De ami igazán zavart a könyvben, az a fordítás volt. Annyira választékos akart lenni a fordító, hogy átesett a ló túloldalára. Azt még csak-csak elnézném, hogy Anna tűzdeli tele a mondanivalóját olyan szavakkal, mint "noha" és "azonban", de hogy Kaidan... és mindenki más... Egyébként is ki használja az "azonban"-t élő (pár)beszédben? Egy kis statisztika: a könyv 440 oldalas, erre jut 226 db "azonban"; elvileg minden második oldalra jut egy, gyakorlatilag volt olyan oldal, ahol háromszor is szerepelt.

Még egy apróság: nem tetszett az sem, hogy ennyire az arcomba tolta a szerző a bűnöket, ráadásul kiskorú szereplőkön keresztül. Jobban toleráltam volna, ha a karakterek mondjuk húsz év körüliek. Az volt a legdurvább, amikor (a 16 éves) Annát itatta az apja. Szinte még én éreztem magam rosszul.
"Ha az élet szerencsejáték, ahogy mindenki vallotta, én nyerni akartam. Az ég felé tártam a kezem.
Vegyetek be a játékba!"
Ez a könyv neked való, ha... elhatároztad, hogy minden Dream válogatás könyvet elolvasol. 16 év alatt senkinek sem ajánlanám, a már említett bűnök (főként a paráznaság) miatt. De amúgy rajtad áll, hogy megadod-e neki az esélyt. Lehet még ebből jó fantasy, csak le kell gyűrni ezt az első részt.

Trailer a könyvhöz


Képek forrása:
http://weheartit.com/entry/166400118
http://www.topinspired.com/top-10-ways-how-to-shoot-a-stunning-portrait/?crlt.pid=camp.IOfnQBqetiOE
http://www.supergoldenbakes.stfi.re/2014/12/festive-cocktails-red-queen.html?sf=djbblzb
https://hu.pinterest.com/pin/170010954656532839/
http://murphey.files.wordpress.com/2012/06/teepee.gif
https://hu.pinterest.com/pin/170010954654164679/
https://hu.pinterest.com/pin/301881981264511423/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése