2015. június 17., szerda

Jennifer L. Armentrout: Origin

Figyelem! A fülszöveg és az értékelés spoilert tartalmazhat a sorozat előző részeire vonatkozóan!

Sorozat: Luxen 4.
Oldalszám: 427 oldal
Kiadás éve: 2014
Eredeti megjelenés: 2013
Eredeti cím: Origin
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633992135 (keménytáblás)
9789633992128 (puhatáblás)
Fordította: Miks-Rédai Viktória
Goodreads átlag: 4,47
Moly.hu átlag: 96%
Műfaj: fantasy, romantikus, YA

Fülszöveg: 
DAEMON BÁRMIT MEGTENNE, HOGY VISSZAKAPJA KATYT.
Sikeresen behatoltak Mount Weatherbe, ám az akciónak katasztrofális vége lett. Katy elszakadt tőlük. Elvették. Daemon számára most minden arról szól, hogyan lehetne őt megtalálni.
Söpörje el, aki az útjába áll? Nem kérdés.
Perzselje fel az egész világot, hogy megmentse Katyt? Boldogan.
Tárja fel az emberiség előtt, hogy idegenek élnek közöttük? Örömmel.
Katy számára csak a túlélés marad. Ellenségektől körülvéve az egyetlen, amit tehet, ha alkalmazkodik a helyzetéhez. Még a Daedalusban sem mindenki őrült... de a csoport céljai rémisztőek, és amit elárulnak, az felzaklatja Katyt. Kik az igazi rosszak? A Daedalus? Az emberiség? Vagy a luxenek?
Ők ketten együtt bármivel szembenéznek. A legveszedelmesebb ellenség azonban mindig is jelen volt. Amikor kiderül az igazság, és a hazugságok fala összeomlik, melyik oldalra kerül majd Daemon és Katy?
EGYÜTT MARADNAK EGYÁLTALÁN?

A könyv és én
Amióta az Obszidiánt elolvastam, a sorozat a megtisztelő első helyet foglalja kedvenc könyvsorozataim képzeletbeli dobogóján. Egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy ennek a résznek is a polcomon a helye, sőt, éppen ma kaptam kézhez a záró kötetet is. ♥



A történet dióhéjban
Csak semmi spoiler! Ez az a típusú sorozat, amihez nem kell kedvcsinálóként megosztani a cselekmény egy részét. Legyen elég annyi, hogy újabb titkok derülnek ki, egyesek meghalnak, és a vége olyan brutális függővég, hogy majdnem elájultam.


Miben más ez a kötet?
Először is: bekerül Daemon szemszöge is. Az előző rész úgy ér véget, hogy nem tudjuk, mi fog történni Katyvel, él-e vagy hal. A párt elválasztják, innentől két szálon fut a történet: Katy által a Daedalusban töltött idő történéseit ismerjük meg, Daemon fejezeteiből pedig azt, hogyan küzd, hogy a lány nyomára bukkanjon. A két szál egy ponton egyesül, de a váltott szemszög továbbra is megmarad, így olyan dolgokat is megtudhatunk, aminek kiderülésekor Katy nem volt jelen.
A másik nagy változás a helyszín: ez a könyv Nevadában játszódik: az első fele az 51-es körzetben (a kormány titkos katonai bázisa a Daedalus működésének színhelye), a második pedig Las Vegasban.
Ahogy a feszültség és a helyzet komolysága növekszik, a karaktereknek is fel kell nőniük a feladathoz. Már egyáltalán nem azok a középiskolás fiatalok, sokkal inkább tűnnek felnőttnek. Ez a viselkedésükben és értékrendszerükben is megmutatkozik, de erről nem árulhatok el többet.


Véleményem
Ahogy a sorozat minden részét, természetesen ezt is imádtam. A cselekmény lendületes volt; na jó, főleg a szökés után. Előtte az izgalmat nem az akció adta, hanem az, hogy egyre többet tudunk meg a Daedalusról és a céljaikról, megismerjük az origineket és hogy mire képesek, és minden eddigit megkérdőjelezünk: ki is az igazi gonosz? Mi magunk ki mellé állnánk? Egyelőre magam sem tudom.

Ami egy kicsit zavart, az a sok romantika. Értem, hogy Daemon és Katy nagyon hiányzott egymásnak, és mennyire hihetetlenül szeretik egymást, de az a helyzet, hogy rohadt nagy trottyban vannak (na meg az egész Föld). Ők is tudják, hogy nem biztos, hogy lesz holnap, és ma kell örülniük ennek a kis boldogságnak. Mégis, szerintem túl sok szerelmes pillanatot kell olvasóként átélnünk. Ennyit a negatívumokról :)

Egy dolognak nagyon örültem, és az Dee "visszatérése". Az előző kötetben a gyönyörű és kedves lányból bosszúálló angyal lett, aki Katyt közellenségnek tekintette. Meg is tudom érteni, de nagyon hiányzott a régi Dee. Amíg Katyt fogva tartották, Deenek volt ideje gondolkodni kapcsolatukon, és szerencsére pozitív elhatározásra jutott: újra barátnők lettek.

Az előző részekben már láthattuk, hogy Armentrout nem fél végezni fontosabb szereplőkkel. Ahogy a feszültség tetőfokára hág, most sem maradunk halottak nélkül, és sajnos olyan karaktereket is elveszítünk, akiket élve jobban szerettünk. Engem is nagyon elszomorít, de ettől lesz hitelesebb a történet, hiszen olyan nem létezik, hogy a jók mindig túlélik.

Mindenkinek ajánlom, aki a sorozat előző részeit szerette, DE aki a függővéget rosszul viseli, előbb mindenképp szerezze be az ötödik kötetet is! 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése