2017. október 5., csütörtök

Lucinda Gray: Az aranykalitka

Sorozat: -
Oldalak száma: 272 oldal
Megjelenés éve: 2017
Eredeti megjelenés: 2016
Fordította: Lami Juli
Kiadó: Menő Könyvek
Eredeti cím: The Gilded Cage
ISBN: 9789634033479
Műfaj: YA, romantikus, krimi
Goodreads átlag: 63% (3,14)
Moly.hu átlag: 73%

Fülszöveg:
A tizenhat éves Katherine Randolph egy virginiai farmon nő fel, így el sem lehetne képzelni számára távolabbi világot az angliai Walthingham-birtoknál. Öröksége folytán azonban belecsöppen az 1820-as évek angol elitjébe, és még arra sem jut ideje, hogy ezt megszokja, amikor bátyja rejtélyes körülmények között meghal. Képtelen elfogadni, hogy baleset történt, majd a következő tragédiát sem. Furcsa látogatók kezdik zaklatni a ház lakóit, és főhősünk számára is egyre több sötét összefüggés rajzolódik ki. Vajon bírni fogja Katherine idegekkel, amíg rájön az igazságra?

Ha szereted a krimibe illő, váratlan fordulatokat és bírod a feszültséget, akkor ne félj, nézz a gyönyörű díszletek mögé, ahol az elfeledett múlt kísért.

Én és a könyv


Olvasva: 2017. augusztus 27-28.

Év elején jelent meg ez a könyv, akkoriban mindenhol szembejött velem. Nagyon szép a borítója, de igazán a fülszöveg miatt került fel a listámra. Most már örülök, hogy nem kaptam belőle recenziós példányt. Negatív értékelést írni mindig nagyon nehéz, de amikor el is kell vele számolni... na, az kemény tud lenni.

Véleményem


Katherine és a bátyja egyedül élnek egy amerikai farmon. Egy napon ügyvéd jön hozzájuk, és elmondja nekik, hogy a nagyon gazdag angol nagyapjuk meghalt, és ők a birtok és a vagyon örökösei. A két testvér Angliába költözik, ahol az unokatestvéreik, Henry és Grace fogják őket egyengetni új életükben.

Katherine nem igazán tud beilleszkedni, nagy váltás ez, hogy amerikai farmerlányból angol úrinővé kell változnia; bezzeg a bátyja egész jól boldogul. Aztán a fiú nyom nélkül eltűnik... Katherine az egyetlen, aki úgy gondolja, George ügyében egy harmadik fél is közrejátszott, és bizony ki is fogja deríteni, mi történt.
Jaj, jaj… idén idáig ez a könyv a mélypont. Nem különösebben rossz, csak kiszámítható és unalmas és felejthető. Szerencse, hogy rövid is, így nem okozott tartós szenvedést.

Nem is tudom, mit kéne gondolnom Katherine-ről. Rendes, dolgos lánynak akarja beállítani magát, olyannak, aki farmon nevelkedett, és nem lehet könnyen ráijeszteni. A valóság viszont az, hogy össze-vissza flörtöl vadidegenekkel, vakmerősködik, és fentebb hordja az orrát, mint az őt körülvevő angol nemesek többsége. Amikor próbálja eljátszani a birtok úrnőjét, egyszerre szánalmas és bosszantó. Kb. ennyi benyomás maradt meg róla.
"Úgy érzem magam, mint egy vadon élő növény, amit behoztak a szobába és idegen földbe ültettek."
Erősen kell gondolkodnom, milyen szereplők tűntek még fel a könyvben. Mindegyik annyira nulla volt… Katherine bátyja, George nevére már pár nap után sem emlékeztem, ugyanez érvényes Katherine "kedvesére". Grace-t és Henryt az első pillanattól fogva ki nem állhattam. Ezzel gyakorlatilag átvettünk minden fontosabb szereplőt.

A rejtélyt én nem csúfolnám krimi-szálnak, már nagyon hamar kitaláltam, ki a bűnös, és mi volt az indítéka. Nekem ez nem sikerélmény, nem azt jelenti, hogy jó nyomozó vagyok, hanem azt, hogy elég átlátszó volt az egész ügy. Nekem egy krimi attól krimi, hogy a végén felkiálthatok, hogy "Á! Tudhattam volna!".
"Lehet, hogy nem vagyok ismerős errefelé, de a szerelem mindenhol ugyanúgy néz ki."
Az egyetlen értékelhető rész az elmegyógyintézetes jelenet volt. Akkor tényleg izgultam, hogy mi lesz, sikerül-e elszöknie Katherine-nek. Az is nagyon tetszett, hogy találkozik odabent valakivel, aki szintén a Waltingham-birtok áldozata. Dorothy szálát is csúnyán összecsapta a szerző, és ezt nagyon sajnálom, mert volt benne lehetőség bőven.

Bárcsak legalább a borítót felhozhatnám pozitívumként! Igaz, hogy gyönyörű, de ki lehet rajta a nő? Az biztos, hogy nem a 16 éves, fekete hajú Katherine. (Ez nem a kiadó hibája, ők az eredetit vették át.)

A képek forrása:
https://www.pinterest.de/pin/330381322655210758/
https://www.pinterest.de/pin/376683956317809361/
https://hu.pinterest.com/pin/309974386824445549/
https://www.pinterest.de/pin/425519864783640328/
http://fuckyeahcostumedramas.tumblr.com/post/114345157595/janet-montgomery-in-salem-2014-x
http://labelleotero.tumblr.com/post/95995005241/icapturetheperiodpieces-emma-2009-mini-series

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése