2016. március 18., péntek

Kerstin Gier: Silber - Az álmok első könyve

Sorozat: Silber 1.
Oldalak száma: 326 oldal
Megjelenés éve: 2015
Eredeti megjelenés: 2013
Fordította: Szakál Gertrúd
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös
Eredeti cím: Silber - Das erste Buch der Träume
ISBN: 9789632456744
Műfaj: YA, fantasy, romantikus
Goodreads átlag: 4,11
Moly.hu átlag: 92%

Fülszöveg: 
Liv Silber álmai az utóbbi időben meglehetősen félelmetessé váltak. Az egyik végképp nem hagyja nyugodni. Ebben az álomban egy temetőben járt éjjel, és szemtanúja volt, amint négy fiú komor hangulatú, mágikus rituálét hajt végre. Ezek a fiúk azonban nagyon is valós kapcsolatban állnak Livvel, hiszen Grayson és három barátja tényleg léteznek. Liv nemrég iratkozott be abba az iskolába, ahová ők is járnak. Tulajdonképpen egészen kedvesek. De ami igazán ijesztő – még az éjszakai temetőknél is sokkal ijesztőbb –, az az, hogy a fiúk olyan dolgokat tudnak Livről, amiket nappal soha nem ejtett ki a száján – álmában viszont igen. 
Hogy miképpen, az tökéletes rejtély Liv számára, de egy jó kis rejtélynek Liv még soha nem tudott ellenállni…

Én és a könyv


Olvasva: 2016. január 3. -- január 13.

Először a borító, utána a fülszöveg, végül pedig a Blogturnés értékelések hozták meg a kedvem az olvasáshoz. Nem sokáig volt a kívánságlistámon, ugyanis a szüleimtől megkaptam karácsonyra a Futótűz mellé. ♡

Véleményem

Kerstin Gierhez már volt szerencsém, a Silber előtt elolvastam tőle a Rubinvöröst (mára pedig ki is végeztem az Időtlen szerelem trilógiát); és azt kell mondjam, a Silber ugyanúgy megfogott. Nem tökéletes, de nagyon bájos és szerethető, és még különleges is.

Talán azért is éltem bele magam ennyire, mert az álmok vannak főszerepben, amivel nagyon szeretek foglalkozni. Kisebb koromban volt egy pszichológiai könyvünk, hát, nem gyerekmese, de imádtam olvasgatni, és volt benne pár érdekes történet az álmokról. Egész életemben nagyon élénk álmaim voltak, ami nem is lenne baj, csak hát... 7-ből 3-szor ezek rettenetes rémálmok, a legdurvább fajtából. Jó volna megtanulni azt a fajta tudatos álmodást, amit Liv is űz éjjelente.

Livről egyébként azt kell tudni, hogy 15 éves, van egy 13 éves húga (Mia), és dadusuk van, mert az anyjuk a világot járja. Most megismert egy férfit (mármint az anyjuk), és úgy döntött, együtt letelepszenek Londonban. Liv és Mia így odaköltöznek az új apuci házába, a már meglévő "gyerekek", Grayson és Florence mellé.

Grayson valami fura szekta tagja, három másik jóképű társával együtt: Arthur, Henry és Jasper. A srácok éjjelente temetőben találkoznak, démonidézést hajtanak végre, és ennek Liv is a tanúja lesz - álmában. Liv ezek után be tud járni Grayson álmába, majd a fiúk beveszik őt a társaságukba, mert kell egy új személy, hogy teljesíteni tudják a démon követelését. Hogy miért is segít a démonnak? Mert nem hisz a létezésében, de a fiúk rettegnek a démon haragjától, amit már volt alkalma bemutatni korábban.
Démon ide vagy oda, én ezt egy meseszerű, aranyos és érdekes történetnek találom, még ha itt-ott kiszámítható is. Van egy Gossip Girl-ös beütése is (ami az egyik kedvenc sorozatom): a Frognal Academy egyik tanulója Secrecy álnéven üzemelteti a Tittle-Tattle Blogot, és különféle szaftos pletykákat terjeszt. Néhány blogbejegyzés helyet kap a könyvben, ezzel töri meg Gier kicsit a történetvezetést, ahogy azt az Időtlen szerelem trilógiánál is tette. Secrecy kilétére még nem derült fény, de Mia elhatározta, hogy nem nyugszik, amíg le nem leplezi a titkot. A Tittle-Tattle Blog egyébként a valóságban is üzemelt, megnézhetitek ITT.

A szereplők közül Miát és Graysont kedveltem meg a legjobban. Kár, hogy Grayson Liv mostohabátyja lesz, mert szerintem ebben a könyvben ő az álompasi. Talán Liv választottjáról, Henryről is elmondhatnám ugyanezt, csak éppen róla alig tudtunk meg valamit. Livvel sem volt éppenséggel bajom, csak néha gyerekesnek és nehéz felfogásúnak találtam, máskor meg vágott az esze. Mia két évvel fiatalabb nála, de néha mégis ő lett volna a nagyobb testvér. Aztán volt két szereplő, akik halálra idegesítettek: Persephone Porter-Peregrin, aki szimplán csak tenyérbemászó; és a titokzatos négyes tagja, Jasper, aki emellett szánalmasan buta is.

A kedvenc részeim a történetben egyértelműen az álmodós jelenetek voltak. Jó, hogy van más is, aki ennyi hülyeséget össze tud álmodni (vagy Kerstin Giernek alapból, inspiráció nélkül ennyire élénk a fantáziája?), még ha ezek az álmok a démonidézéssel együtt is jóval ártatlanabbak, mint az enyéim.

Ami viszont megütötte a szememet olvasás közben, az, hogy sok minden nem lett lefordítva. Helyenként meghagyták a szöveget angolnak vagy németnek, pedig a történetvezetés szempontjából (szerintem) nincs jelentősége, hogy magyarul van-e vagy sem. De Szakál Gertrúdot jó fordítónak tartom, biztosan megvolt rá az oka, hogy eredetiben hagyta.

Mindent összevetve ez egy nagyon jó kis ifjúsági regény, mesekedvelő és/vagy lightos fantasyrajongó lányoknak szívből ajánlom. Ne számítson senki magasröptű gondolatokra, hősies összecsapásokra és érzelmi hullámvasutakra; ez a regény pont az, aminek látszik: könnyed kikapcsolódás fiatal lányoknak. A többi kötetnek is biztos helye lesz a könyvespolcomon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése