2015. február 24., kedd

Karen Marie Moning: Iced - Megnyílik az ég




A történetről röviden

Hiába zárták be újra a Sinsar Dubh-t, a világ nem menekült meg. Továbbra is a tündéreké a Föld, az emberek a túlélésért küzdenek, ebben Dani segít nekik. Amikor egy ismeretlen elkövető elkezd fagyasztgatni (embert, tündért nem kímélve), Ryodan rákényszeríti Danit az együttműködésre.
Nem Ryodan az egyetlen, aki igényt tart Danire: ott van még Táncos (Dani legjobb barátja), és Christian, a druidából lett Unseelie herceg is. Egyre többen keverednek bele az ügybe, mialatt több és több helyszín fagy meg, láthatóan teljesen összefüggéstelenül. De hogyan győzzék le azt az ellenséget, akiről semmit sem tudnak?
Eközben az apátság is veszélyben forog, új vezetőjüknek, Katnek olyan nehézségekkel kell szembenéznie minden éjjel, amit sosem gondolt. "Rémálmai" mellett ott az a hatalmas, vándorló ITK is, amelyben tűzvihar tombol, és mindent felemészt, aminek a közelébe kerül.

Véleményem

Ez a könyv Dani szemszögéből íródott, és időben a Tündérkrónikák 5. része után tehető. Eredetileg úgy volt, hogy egy spin-off sorozat lesz, és nem a Tündérkrónikák folytatása, de mivel a következő részben (Burned) ismét Mac a főszereplő, szerintem az Iced a sorozat 6. része.

Mint az előbb említettem, ebben a kötetben Danié a főszerep, az ő tettei, gondolatai alapján ismerjük meg a történetet. Viszont nem végig az ő szemszögéből olvashatunk: pl. több fejezet az apátságon belüli helyzetet ismerteti Kat gondolatain keresztül. Ez a váltott szemszög egyrészt tetszett, mert nem korlátozódik a történet a Dani körül folyó dolgokra. Másrészt rettentő zavaró, hiszen az írónő nem jelöli meg előre, hogy melyik rész melyik szereplőt követi. Előfordult, hogy elolvastam egy oldalt, mire rájöttem, hogy nem is Daniről van szó. Lássuk be, elég nehéz úgy elképzelni az írottakat, hogy nem tudunk karaktert kapcsolni hozzá.

A váltott szemszögnek köszönhetően nem csak az Iced sztoriját ismerjük meg több oldalról, de a szereplők múltját is. A legérdekesebb Dani és Kat előélete volt. Meghökkentett az, hogy Daninek hogyan kellett felnőnie, hogy az anyja miket tett vele... Kat is "érdekes" családból származik, és a pasija egy O'Bannion... Ha valaki, hát Moning aztán tudja kavarni a dolgokat.

Számomra Moning neve összefonódott Barrons-szel, ezért kicsit félve vártam, milyen lesz ez a kötet az ő karaktere nélkül. Vajon Ryodan tényleg felér Barrons-hoz? Nos, szerintem egyáltalán nem. Ryo nem A FÉRFI, ő EGY FÉRFI. Az egész világ a háreme, és hiába akarja Moning elhitetni az olvasóval, hogy akit Ryodan egyszer kiválaszt, az a szerencsés nyertes; én úgy gondolom, hogy nem nyertes, csak egy a sok közül.

Ebből a könyvből azt is megtudhatjuk, milyen az a szerelmi sokszög, ami nem is létezik, de mindenki érzi. Vegyünk egy példát: Dani életveszélyes állapotba hűl, amikor Ryodannal az egyik fagyott helyszínt fedezik fel. Ryodan kihozza, Christian meglátja, Táncos pedig épp arra jár. Táncos a saját testével melegíti fel a lányt, a másik kettő pedig piszok féltékenyen meresztgeti a szemeit. Érthetetlen, hogy mindenki erre a 14 éves kislányra feni a fogát... Christian olyannyira, hogy a feleségének akarja, és lépten-nyomon szerelmet vall neki. Emiatt csalódtam is, elvégre amikor megismertük, egy komoly fiatalember volt, most meg csak egy rossz vicc.

Kedvenc jelenet: Talán nem lövök le semmit azzal, hogy a könyv végére kiderül, ki a fagyasztgatós ellenség, és egy tervet is összedobnak a legyőzésére. Amíg várják a felbukkanását, zenét hallgatnak, de ami az egyiknek tetszik, a másiknak nem. Lor, Jo, Ryodan, Dani, Christian, és Táncos veszekedése nagyon viccesre sikerült!

Érdekesség: a könyv a zenére épült, a fejezetek címei egy-egy dalszöveg kivágott részei. Mivel nálunk ezt is lefordították magyarra, nekem már csak a végén tűnt fel. És egy új Unseelie faj: Csótánypapa (eredetiben: Papa Roach).
A Vörös Banya
Ui.: Hatalmas plusz pont Moningnak a többi új Unseelie fajért! A "zombievő kísértetek" még kérdéses, hogy miért követik Macet, remélem, a Burned-ből kiderül. És az új kedvencem, a Vörös Banya meg... nagyon morbid!!

NYEREMÉNYJÁTÉK


Válaszolj helyesen az alábbi kérdésre, és máris esélyes vagy megnyerni egy könyvet a kívánságlistádról! A nyereményjátékról bővebben ITT olvashatsz. A választ írd be a Rafflecopter dobozba, a megfelelő helyre.

Kérdés:
     Ki menti meg Danit a halálra fagyástól?     

a Rafflecopter giveaway

3 megjegyzés:

  1. Végre valaki, aki nem dobja el az agyát ettől a résztől! Teljesen egyet tudok veled érteni, a szerelmi (?) háromszöggel meg depláne. Mondjuk, én mind a három srácra lelkiismeretfurdalás nélkül rámondom, hogy pedofilok. :D A zenés rész tényleg nagyon tetszett. Amihez Moning ért, az benne volt, bár nálam érződött egy kicsi hasonlat a részek főszereplői között. :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És Daniről mi a véleményed? Őszintén szólva én falnak tudnék menni, amikor azt hangoztatja, hogy ő a legokosabb a világon. De amúgy meg olyan szövege van... :D

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés