2016. április 3., vasárnap

Colleen Hoover: Hopeless - Reménytelen

Sorozat: Hopeless 1.
Oldalak száma: 404 oldal
Megjelenés éve: 2014
Eredeti megjelenés: 2012
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Rubin pöttyös
Eredeti cím: Hopeless
ISBN: 9789633736999
Műfaj: new adult, romantikus
Goodreads átlag: 4,37/5
Moly.hu átlag: 92%

Fülszöveg: 

Készen állsz a reménytelen igazságra? Vagy szívesebben hiszel a hazugságoknak?

Colleen Hoover, a közkedvelt bestseller-író lebilincselő történettel tér vissza. Ez a szenvedélyes, magával ragadó románc két, szörnyű múltat cipelő fiatalról szól, akik az élet, a szerelem és a bizalom útvesztőjében bolyongva együtt ismerik meg az igazság gyógyító erejét. 

A koránt sem szent Sky végzős középiskolásként találkozik Dean Holderrel – egy sráccal, aki nagy nőcsábász hírében áll. A fiú már a legelső találkozás alkalmával rabul ejti a szívét, ugyanakkor félelmet is kelt benne. A múltjára emlékezteti Sky-t, aki hosszú időn át próbálta eltemetni magában a történteket. Eldönti, hogy távol tartja magát a fiútól, de annak kitartása és ellenállhatatlan mosolya hamar semmivé foszlatja az elhatározását. Dean azonban maga is nyomasztó emlékeket őrizget. Amikor ezekről tudomást szerez, az visszavonhatatlanul megváltoztatja Sky-t, talán örökre szétrombolva lelkében a bizalom érzését. 

A múlt mindkettőjükön mély sebeket ejtett, melyek csak akkor gyógyulhatnak be, ha bátran szembe tudnak nézni a történtekkel. Az őszinteség az egyetlen út, hogy végre szabadon, korlátok nélkül éljenek és szeressenek. A Reménytelen egy olyan regény, amitől eláll a lélegzeted. Elvarázsol, magával ragad, transzba ejt. Készülj fel, hogy újra átéld az első szerelmet…


Én és a könyv


Olvasva: 2016. február 2. -- február 14.

Egyszer megvettem magamnak a Reménytelent egyetemi jegyzettámogatásból, de olvasatlanul továbbajándékoztam. Csak most februárban került újra a kezembe, amikor beiratkoztam a TIK könyvtárába, és négy másik könyvvel együtt kihoztam. Legnagyobb részét egy napsütéses februári szombaton olvastam el, délelőtt körömfestéssel, este egy jó lime-os-mentás Sopronival kombinálva. :)
A photo posted by Muzsik E. (@music_bobe) on

Véleményem

Sky-nak furcsa, de jó élete van. Anyukája örökbefogadta őt, és elég sajátos nevelési módszerei vannak: ellenzi a technológia és a tömegkommunikáció minden formáját, elutasítja a szénhidrátot és otthon tanítja Sky-t. Sky viszont szeretne igazi emberekkel igazi iskolába járni, még mielőtt egyetemre menne, és sikerül rábeszélnie Karent. Hamarosan találkozik Holderrel, aki amolyan rosszfiú, egy év kihagyás után ő is most ül vissza az iskolapadba. A fiú nagyon furcsán viselkedik vele, olyan, mintha összetévesztené valakivel. Holderrel a kapcsolata nem zökkenőmentes, de alakul. A fiú hatására emlékek törnek fel benne, amelyek talán megtörténtek, talán nem... És Sky hamarosan rájön, hogy volt neki egy rég elfeledett élete, amelyből valaki elragadta őt, Holdernek pedig fontos szerepe volt a múltjában. Együtt vágnak neki az útnak, hogy kiderítsék: mi történt Sky-jal.
"Eddig azt hittem, a csók gyógyít. Most úgy érzem, megöl, szétszakít, elpusztít."
Ha nem ismernénk sem a fülszöveget, sem a könyv történetét dióhéjban, még csak azt sem tudnánk, hogy a Rubin pöttyös sorozatba tartozik, azt hihetnénk, ez egy egészen lájtos olvasmány lesz. Sky és barátnője, Six folyton pasiznak, de Six elmegy, Sky pedig összejön Holderrel, megismerkednek, kicsit vívódnak, de végül úgyis egymáséi lesznek. De itt a felbukkanó nehézségek komolyabbak, mint más, normális lányoknál. Sky titkai sötétebbek, mint az éjszaka, de a legdurvább az, hogy a saját elméje zárta el előle az emlékeket. Máshol lakott, más volt a neve, volt igazi apukája és jó barátai a szomszédban - és elvette tőle valaki, alig 3-4 éves korában. De nem volt elég csapás mindezt megtudnia, mert koránt sem ennyi a történet; valami olyan történt vele, amire nem volt szabad emlékeznie. Mert ha emlékszik, az tönkreteszi az egész életét.
"A rossz dolgok ellenére emlékezned kell rá, hogy ki vagy valójában. Mert a rossz dolog nem te vagy. Az csak megtörténik veled. El kell fogadnod, hogy az, aki vagy, és az ami történik veled, két külön dolog."
Ahogy haladnak előre a múltbeli események megfejtésében, egyre szörnyűbb titkokra derül fény. De már nincs visszaút: semmit nem lehet nem megtörténtté tenni, és ami egyszer kiderült, nem lehet többé visszazárni a palackba.
Colleen Hoover félelmetesen jól fűzte a szálakat, építette a feszültséget. Kicsit sem unatkoztam olvasás közben, mert mindig kiderült valami, ami előrébb viszi a történetet, és olykor-olykor más megvilágításba helyezi a dolgokat. Emellett a két főszereplő is roppant szerethető, drukkoltam nekik, hogy végre, végre találják már meg a boldogságot, mert nagyon megérdemlik!
"Nyisd ki! – súgom elhúzódva az ajkától. Szempilláit felemelve úgy néz rám, hogy a pillantása a lelkemig hatol. – Azt akarom, hogy nézz! Látnod kell, hogyan adom oda a szívem utolsó darabját is."
Már olvasás előtt is sokat hallottam a könyvről, hogy nem lehet kibírni sírás nélkül, hogy feltétlenül készítsünk magunk mellé zsebkendőt olvasás közben, stb. Jelentem, nekem sikerült könnyezés nélkül elolvasnom! A titkom az, hogy valami olyat olvastam előtte, ami teljesen megrengette a lelkivilágomat, kifordította a négy a sarkából... ilyen volt nekem a Veled minden hely ragyogó. Ezután nem maradt bennem semmi olyan, amit a Hopeless meg tudott volna törni. (Egy ilyen melankolikus február után csak könnyed ifjúsági romantikusokat és high fantasyt merek olvasni.)

Rubin pöttyösök közül eddig még csak a Callie, Kayden és a véletlen-t olvastam (a második része éppen folyamatban), és elég feltűnő a hasonlóság a két könyv között. Sky és Callie múltja, az, hogy egyikük sem egy társasági ember, és hogy a csigaházukból egy meleg srác csalogatja ki őket, aki aztán a legjobb barátjuk lesz; és a pasi, aki bosszút áll a szeretett lány szenvedéseiért. Nekem mindkét történet tetszett, annak, aki az egyiket szerette, érdemes elolvasnia a másikat is.

A szerzőről

Colleen Hoover több New York Times Bestseller listás könyv szerzője, többek között a méltán sikeres Hopeless, Slammed, Maybe Someday, Confess, Ugly Love és November 9 című könyveket (és ezek folytatásait) köszönhetjük neki. A szerző Texasban él férjével, három fiúgyermeket nevelnek.

Linkek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése