2016. január 21., csütörtök

Marie Lu: Legend - Legenda

Sorozat: Legenda 1.
Oldalak száma: 302 oldal
Megjelenés éve: 2012
Eredeti megjelenés: 2011
Fordította: AncsaT
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös
Eredeti cím: Legend
ISBN: 9789632457031
Műfaj: disztópia, YA, ifjúsági
Goodreads átlag: 4,2
Moly.hu átlag: 91%

Fülszöveg: 
A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. Kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.

Én és a könyv

Olvasva: 2016. január 1. -- 2016. január 2.

A könyvet egy ajándékozásra kaptam MFKatától, és a Book Bloggers' Challenge keretében vágtam neki az elolvasásának, Netra_K kihívására. Ez volt az első könyvem az új évben, és hogy mennyire magával ragadt... nos, elég megnézni az olvasás időtartamát.

Véleményem

[Forrás]
Amint a fülszöveg is említi, a történet a (távoli?) jövőben játszódik, az amerikai kontinensen, ahol az USA két utódállama, a Köztársaság és a Kolóniák harcol egymással. A Köztársaságban a katonák gyakorolják a hatalmat. A fiatalok sorsát egyetlen teszt dönti el tízéves korukban, az eredménytől függ, hogy elit kadétok lesznek-e vagy kísérleti nyulak halottak (esetleg valami a kettő között). Tovább súlyosbítja az amúgy sem fényes helyzetet a lakosság köreiben olykor-olykor kitörő szörnyű járvány. Ebben a világban találkozik June és Day.

Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője, számos bűncselekményt kapcsolnak a nevéhez - akár volt hozzá köze, akár nem. Nagyon okos, mindig sikerült megúsznia, sőt, tulajdonképpen annyit sem tudnak róla, hogyan néz ki. Azt gyanítja a kormány, hogy a Kolóniákat segíti, pedig egyetlen célja az, hogy gondját viselje családjának.

June a Köztársaság legígéretesebb katonanövendéke. A teszten maximális pontszámot ért el, ezzel bekerült az elit Drake Egyetemre, ahol - tizenöt éves kora ellenére - végzős. Egyetlen rokona a bátyja volt, ám ő Day útjába került. Day elfogásával June-t bízzák meg, és a lány megfogadja, hogy elkapja bátyja gyilkosát, ha addig él is.

[Forrás]
June ezért álruhát ölt, beveszi magát a város szegénynegyedébe, és Day keresésére indul. Pár nap után utcai bunyóba keveredik, és pont Day lesz az, aki megmenti. Ezalatt a lány megismeri a fiút és annak valódi szándékait. Könnyedén a katonák kezére adja a "bűnözőt", de a bonyodalmak csak itt kezdődnek, amikor a kormány kimutatja a foga fehérjét. Őrült rohanás veszi kezdetét, és minden lépésnél holtak hevernek.

Mindezt váltott szemszögből élvezhetjük, párhuzamosan megismerve mindkét fél szándékait, titkos gondolatait, félelmeit, stb. Általában nem szeretem a váltott szemszöget, mert az egyik fél ilyenkor többnyire egy férfi, és azt nem minden szerző tudja hitelesen előadni. Day esetében - oké, ő nem férfi, de sokkal intelligensebb és érettebb, mint a legtöbb férfi - nem éreztem ilyet, ezért ugyanakkora élvezettel olvastam, mint June fejezeteit. June részei mellett pedig az az érv szól, hogy a legtöbb ármányra és titokra ő jön rá.

A Legenda nem egy tipikus Vörös pöttyös könyv. Van benne minimális romantika, de messze nem azon van a hangsúly. Ezzel szemben pörgős, cselekményes, folyamatosan új megvilágításba helyezi a dolgokat... egyszóval nagyon olvastatja magát. Nem egyszer sokkoltak a fejlemények, pl. ami Day anyját és bátyját illeti. Szó mi szó, nem számítottam ennyi vérre egy olyan könyvtől, aminek a főszereplői a (kis)öcsémmel egyidősek.

Bátran tudom ajánlani mindenkinek, fiatalnak-idősebbnek, fiúnak-lánynak egyaránt. Ha már a polcodon várakozik, ideje elővenned, és megismerned ezt a történetet! Ha pedig már olvastad, adj egy esélyt A sötétség városa-nak is (hasonló sztori, csak fantasy elemekkel) és vice versa, ha A sötétség városa tetszett, ezt is imádni fogod!

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszett, kíváncsi voltam, Neked mi lesz a véleményed a könyvről. Nekem az egyik személyes kedvencem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy ezt választottad, ismét egy élménnyel lettem gazdagabb! ;)

      Törlés