2017. szeptember 11., hétfő

Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem

Sorozat: A halál szépséges szolgálólányai 1.
Oldalak száma: 488 oldal
Megjelenés éve: 2013
Eredeti megjelenés: 2012
Fordította: Bozai Ágota
Kiadó: Maxim
Kiadói sorozat: Dream válogatás
Eredeti cím: Grave Mercy
ISBN: 9789632612713
Műfaj: fantasy, YA, romantikus
Goodreads átlag: 3,92 / 5
Moly.hu átlag: 88%

Fülszöveg:
A késő tizenötödik században Mortain, a halál istene, kiválasztja a fiatal Ismae-t, hogy legyen a szolgálója és orgyilkosa. Egy távoli szigeten álló kolostorban a többi hozzá hasonló lánnyal együtt megtanulja a ravasz hadviselés és nőies művészetek minden fortélyát, így semmi nem akadályozhatja abban, hogy teljesítse küldetését, és végrehajtsa a halál istenének parancsait. 
A kolostor a válsággal küzdő bretagne-i udvarba rendeli a lányt, ahol a gyanakvó nemes, Gavriel Duval szeretőjének szerepét kell eljátszania. Ismae-nek itt meg kell tapasztalnia, hogy nincs felkészülve nemcsak az intrikák és árulások játszmáira, hanem a szívét fenyegető új érzelmekre sem. Képes lesz elhárítani a hercegségre leselkedő veszélyt? Fel tudja deríteni az árulónak hitt Duval valódi szándékait? Mert hogyan tölthetné ki a Halál bosszúját egy olyan emberen, aki – bármennyire küzdött ellene – meghódította a szívét?

LaFevers könyve szövevényes, kifinomult, veszélyekkel teli történet. Minden sora inspirálja a képzeletet: a gyilkosság és az irgalom harca, megfűszerezve intrikával, mérgekkel, szerelemmel, finom csábítással és szenvedéllyel. De végül megmutatkozik a helyes út?

Én és a könyv


Olvasva: 2016. augusztus 18-25.

Réges-régóta tudatában vagyok a könyvnek, de valahogy sosem érdekelt annyira, hogy elolvassam. Időközben kijött a trilógia többi része is magyarul, mindnek elég jó átlaga van a moly.hu-n, ráadásul a Maxim Dream válogatásában jelent meg, így végül feltettem a várólistámra, gondolván, egyszer majd sorra kerül. Aztán egy kihívásra ki is választották nekem, úgyhogy nem maradt sokáig a listán.

Véleményem


Történetünk kezdetén Ismae Rienne az esküvőjére készül. Csak remélni tudja, hogy vőlegénye, Guillo nem olyan mocskos disznó, mint saját apja. Amikor Guillo meglátja Ismae elcsúfított, sebhelyekkel teli testét, irdatlan haragra gerjed, és ájultra veri a lányt. Szorult helyzetéből a pap és a füvesasszony menti meg Ismaet, és egy kolostorba vitetik.

A kolostorban Ismae megtudja, hogy az ő apja maga a halál, Mortain - akárcsak a többi lánynak a kolostorban. Itt mindenki a halál szolgálóleánya: megtanulnak ölni, minden fortélyt kitanulnak, hogy aztán a hazájukat, Bretagne-t szolgálják. Ismae kiképzése három évig tart, majd megkapja az első küldetését. Első ölése jól sikerül, a második küldetésén már megzavarja őt Duval. A harmadik küldetésén elküldik őt Duval házába, hogy szemmel tartsa a férfit, és ha kiderül róla, hogy áruló, azonnal ölje meg.

Duval azonban a végletekig hűséges Anne-hez, Bretagne hercegnőjéhez. Anne nagyon szorult helyzetben van, a franciák azzal fenyegetőznek, hogy elfoglalják a tartományt. Anne saját belső körében is van egy áruló, aki a franciák kezére játszik. Ismae feladata, hogy megkeresse és hatástalanítsa ezt a személyt. Ismae már nem hiszi, hogy Duval keze lenne a dologban, de a zárda másképp gondolkodik, és olyan feladattal bízzák meg a lányt, amit soha nem tudna teljesíteni.

A Gyilkos kegyelem a késő tizenötödik századi Bretagne-ban játszódik, még mielőtt a terület Franciaország része lett volna. A szerző úgy keverte a fantasy elemeket a valós történelembe, hogy az tökéletesen illeszkedjen. Bretagne annak idején nem egy istenben hitt, hanem külön istene volt a halálnak, a háborúnak, a tévedéseknek, stb. A kereszténység keze ide is elért, és a bretonok innentől csak szenteknek nevezhették istenségeiket. A könyvben csak a Mortain körüli kultuszt ismerhetjük meg, bár én a magam részéről a többi szentről is szívesen olvasnék.

Ismae, mint a halál szolgálólánya, különleges képességekkel rendelkezik. Immunis a mérgekre, megérzi a halált, kommunikálni is tud a halottak lelkével. Amiért mégis őt küldték erre a küldetésre, az az, hogy látja Mortain jelét. Akinek meg kell halnia, azt Mortain fekete folttal jelöli. A folt alakja arra is utal, milyen halált hal az az ember: méreg öli meg, vagy elvágják a torkát, stb. Egy ponton Ismae elkezd kételkedni a jelekben, hiszen a nyilvánvaló árulókon nem virít a jel.

A két főszereplőt, Ismaet és Duval külön-külön is szerettem, de együtt imádtam őket. Ismae nem semmi átalakuláson ment keresztül: az elején gyűlölte a férfiakat, és vakon engedelmeskedett a kolostor apátasszonyának; majd szépen, lassan beleszeretett Duvalba, és kételkedni kezdett a zárda tevékenységében. Előbbiért nem tudom őt hibáztatni: ki ne akarna olyan férfit, mint Duval? Odaadó, hűséges, okos és szenvedélyes; számomra ilyen egy tökéletes férfi, nem az olyan kigyúrt, kékszemű egyedek, mint a legtöbb YA/NA könyv karaktere.

Lássuk csak, mi van még itt: izgalom, intrika, rejtély. Anne udvartartása megér egy misét, két hűséges ember ha van körülötte. Még a saját gyámjaiban sem bízhat szegény lány. Olyanok fogják elárulni, akikről a legkevésbé feltételezte volna, és még Duval sem lehet mellette. Fiatal kora ellenére Anne az egyik legerősebb karakter a könyvben; nagyobb terhet kell elviselnie, mint sok felnőttnek, és mégsem törik meg.

Egyszerűen nincs semmi ebben a könyvben, amire bármi rosszat tudnék mondani. Imádtam az elejétől a végéig. Még azt is elérte, hogy érdeklődni kezdjek a francia történelem és kultúra iránt, pedig eddig semmi olyan nem vonzott, aminek köze van Franciaországhoz. Ha még eddig nem tettétek, vegyétek a kezetekbe a Gyilkos kegyelmet, tényleg, átkozottul jó!

Könyvtrailer



Képek forrása:
https://hu.pinterest.com/pin/296111744240289178/
https://dropdeadcoheed.deviantart.com/art/Assassin-681615844
https://hu.pinterest.com/pin/590041988650574417/
https://hu.pinterest.com/pin/392235448781383205/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése