2016. február 19., péntek

Rick Riordan: A villámtolvaj

Sorozat: Percy Jackson és az Olimposziak 1.
Oldalak száma: 374 oldal
Megjelenés éve: 2008
Eredeti megjelenés: 2005
Fordította: Bozai Ágota
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Cool Selection
Eredeti cím: The Lightning Thief
ISBN: 9789632450018
Műfaj: ifjúsági, fantasy
Goodreads átlag: 4,2
Moly.hu átlag: 92%

Fülszöveg: 
A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint. 
Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni? 
Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minótaurusz be nem kergeti a nyári táborba. 
Hirtelen mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, felbosszantotta őket: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított. 
Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.

Én és a könyv


Olvasva: 2015. december 12. -- december 22.

A filmet jóval azelőtt láttam, mielőtt megtudtam volna, hogy könyv is van a történetből, de ezt - sokakkal ellentétben - nem bánom. A film egynek elmegy, nem rossz, de azért nem is hagyott túl mély nyomot; a második részét pedig csak folytatásokban néztem meg, mert folyton bealudtam rajta. Kíváncsivá tett hát, miért szeretik annyira Percy Jackson történetét.

Véleményem


Döbbenet, leesett az állam olvasás közben! Így, a Villámtolvaj könyv után egész más véleménnyel vagyok a filmről. Szeretnék rá úgy gondolni, mint egy trailerre a könyvhöz: kivették a leghatásosabb jelenetek egy részét, leforgatták, összevágták, és voilá, kasszasiker. El tudom képzelni, hogy minden Percy Jackson-rajongó sikítva toporzékolt a film után.

Na mármost, az alapsztori ugyanaz: Percy eddig bentlakásos iskolába járt, de diszlexiája és kilengési miatt sehol sem látták szívesen; egyetlen barátja a mozgássérült Grover. Egy teljesen átlagos iskolai napon Percy az Odüsszeiába csöppen: egy fúria támad rá. Tanára segít neki, aki nem úgy néz ki, mintha meglepődött volna a hirtelen jött jövevényen. A fúria legyőzettetik, Percy első útja az anyjához vezet, együtt szöknek meg. Ám úgy tűnik, a fiatal fiúra más szörnyek is szemet vetettek, Minótaurusz a nyomában van, és ki tudja, még kik. Így jut el Percy a félvér táborba, ahol hozzá hasonló félig-ember, félig-isten gyerekek nevelkednek. Percyt mintha még az időjárás is üldözné: szörnyű vihar tombol, jelezve Zeusz haragját, amit a Mestervillám ellopása okozott. Az istenek legfőbb gyanúsítottja pedig maga Percy. A fiúra nehéz idő vár: meg kell tanulnia harcolni, vissza kell szereznie a Mestervillámot, teljesíteni az istenek szeszélyes küldetéseit, túlélni az Alvilág szörnyeinek támadását, és ha sikerrel jár talán még az anyját is megmentheti; az úton Grover és a táborban megismert Annabeth szegődik mellé.
A film különbségeibe ne is menjünk bele, mert nem tudnám őket felsorolni. A legfontosabb az, hogy mennyi kaland lemaradt a filmvászonról! Rick Riordan könyvében minden oldalon történik valami, és eszem nincs hozzá, hogyan élheti túl mindezt pár tizenéves kölyök, holott istenek és emberek vérdíjat tűztek a fejükre. Az Alvilágtól az Olimposzig mindent bejárnak (és mindez Amerikában található!), olyan szörnyetegekkel kell megvívniuk, mint pl. Prokrusztész, a nyújtó, vagy ha úgy tetszik, Crusty, az ágykereskedés-tulajdonos.

A villámtolvajban megvan minden, ami miatt az ifjúság számára élvezetes lehet: könnyen értelmezhető nyelvezet, meseszerűség, izgalom, érdekesség. Nem is túl hosszú a könyv, és szinte lehetetlen letenni. Viszont túl sok információt is tartalmaz, és sajnos már két hónap után kezd enek homályba veszni a cselekmény és a részletek. (Félreértés ne essék: erről csakis én tehetek, nem a könyv!)

A túl sok információról bővebben: Rick Riordan alaposan beásta magát az ókori görög történelembe; mégis mennyi felkészülési idő előzhette meg a könyv kiadatását? A történelem- és irodalomórákról már ismert személyek mellett számos olyannal ismerkedtem meg, akikről korábban sehol nem hallottam (pl. a már említett Prokrusztész). Az isteneket, a régi héroszokat és az Alvilág teremtményeit is sajátos módon, egész más szemszögből mutatja be az író; az olvasó pedig úgy tanul, hogy tulajdonképpen észre sem veszi. Nagyon szép dolog, ha egy szerző megszeretteti a fiatalokkal az olvasást, de azt ritkán várhatjuk el, hogy valamilyen kulturális értéket is átadjon (lásd: Leiner Laura). Nos, Rick Riordan műve "kettő-az-egyben", és ezért nagyon tisztelem őt.

Hiába tépném a számat, erről a könyvről nem tudnék annyit beszélni, mint amennyit megérdemelne. Rengeteg apróságot ki tudok emelni belőle, ami tetszett, de ezek a dolgok annyira eltörpülnek a történet egésze mellett, hogy nem is érdemes megemlítenem. Mindenkinek csak javasolni tudom: olvassátok el, mert nem fogtok benne csalódni; legyetek akár felnőttek, akár gyerekek, fiúk vagy lányok, teljesen mindegy. A villámtolvaj beszippant ebbe a modern kori antik görög világba, és ha nem vigyáztok, Percy Jackson-függővé válhattok. Én szóltam!

3 megjegyzés:

  1. Én is először a filmet láttam, utána kezdtem csak olvasni a sorozatot és egyszerűen nem tudtam megállni, hogy ne hasonlítsam össze őket. AZ első nekem teljes ledöbbenés volt és nem is tudtam, hogy mit szóljak hozzá, de a harmadik kötettől szinte az összes rész a kedvencem lett :) :D
    Ez az egyetlen olyan sorozat, amit mindenkinek ajánlanék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, szóval tudja még Riordan hová fokozni... erre kíváncsi leszek :) bár azt nem bánnám, ha Percy kicsit idősebb lenne, egyre nehezebben tudok azonosulni egy 12 éves fiúval.

      Törlés
    2. Hát igen, főleg a könyvek elején ütközik ki, hogy mennyire gyerek, de szerintem nagyon megéri végig olvasni a sorozatot :)

      Törlés